CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Els científics d'Oxford avancen a la fase final de la vacuna contra la Covid

Els assajos per comprovar la seva eficàcia es mesuraran en 20.000 voluntaris del Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica

zentauroepp54185910 in this handout photo released by the university of oxford a200811204806

zentauroepp54185910 in this handout photo released by the university of oxford a200811204806 / John Cairns

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’esperança de molts països està posada en la vacuna contra el coronavirus que està desenvolupant la Universitat d’Oxford. L’equip de 250 científics, que lidera la investigadora Sarah Gilbert, treballa contra rellotge des del mes de febrer per tallar el pas a la Covid-19. En tan pocs mesos els seus avenços han sigut extraordinaris. El 20 de juliol passat, Gilbert va anunciar l’excel·lent resposta de la vacuna en fase experimental, després de ser provada en més de 1.077 voluntaris, adults sans, entre 18 i 55 anys.

La vacuna havia generat una forta resposta immunològica en els injectats, capaç de neutralitzar el virus, sense tenir a canvi una resposta adversa greu.  «N’estem molt contents. Sembla que s’està comportant just com esperàvem que ho fes. Tenim molta experiència en l’ús d’aquesta tecnologia per haver fet altres vacunes, així que sabíem el que esperàvem veure i és el que hem vist», va declarar la científica al diari ‘The Guardian’.

 20.000 voluntaris 

D’acord amb l’estudi publicat a la revista mèdica ‘The Lancet’, a la meitat dels reclutats se’ls va administrar la vacuna contra el coronavirus. A la resta se’ls va donar una vacuna contra la meningitis. L’efecte es va mesurar per la quantitat d’anticossos i cèl·lules de limfòcits T, que es generava a la sang dels voluntaris, no en la resposta al virus per si mateix. Ara es treballa en el fet de comprovar si aquest resultat es tradueix en una protecció eficaç contra el coronavirus, cosa que requereix seguiment i assajos més grans durant la fase 3, l’etapa final.

Els assajos ja estan en marxa amb més de 20.000 voluntaris. Al Regne Unit participen 15.000 persones, al Brasil 5.000 i 2.000 més a Sud-àfrica. A diferència de l’assaig anterior, on el 91% eren blancs, 5% asiàtics i menys d’un 1% negres, aquesta vegada s’amplia la diversitat racial i també la de l’edat. Hi haurà nens i més grans de 70 anys entre els participants. A la meitat d’aquests nous voluntaris se’ls administrarà la vacuna del coronavirus. Haurem d’esperar uns mesos per veure si s’infecten, i si això succeeix, en quina proporció. Hi ha, a més, un segon assaig en preparació als Estats Units amb 30.000 participants.

Distribució a finals d’any

Gilbert va declarar a l’abril que s’havia aconseguit en tres mesos, cosa que normalment s’aconsegueix en cinc anys. Durant el confinament, els investigadors d’Oxford van arribar a dir que la vacuna estaria llesta per al mes de setembre. Ara ni ho confirmen, ni ho neguen, simplement continuen treballant a preu fet. «Dia i nit, caps de setmana i vacances, des de finals de febrer perquè aquests assajos es portin a terme» assenyalava a la BBC Pedro Folegatti, un científic brasiler que forma part de l’equip. La protecció que proporcioni la vacuna pot ser variable. «El que realment importa és que evitin la mort per coronavirus. En els pròxims mesos veurem la seva efectivitat».

La farmacèutica AstraZeneca s’ha compromès a fabricar més de 2.000 milions de dosis, 400 de les quals serien per als països de la Unió Europea. La distribució podria començar a finals d’aquest any. El compromís és vendre la vacuna a preu de cost, mentre duri la crisi actual. AstraZeneca té altres acords similars amb el Regne Unit, on ha promès l’entrega de 100 milions de dosis i amb els Estats Units on anirien a parar 300 milions.  El personal sanitari i els més grans de 65 anys haurien de ser els primers a rebre la vacuna.

Optimistes, però prudents

Notícies relacionades

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hi ha 24 projectes de vacuna que s’estan provant en assajos clínics. A això se n’afegeixen 142 més en fase d’estudi als laboratoris. La de l’equip britànic és possiblement la més avançada i la que més nombre de tests ha fet en éssers humans.

A Oxford són optimistes, però prudents.  «Queda molta feina per fer abans que puguem confirmar que la nostra vacuna ajudarà a enfrontar-se amb la pandèmia de la Covid», admet Gilbert, que no va dubtar que els seus tres fills, trigèmins de 25 anys i estudiants de bioquímica, participessin com a voluntaris en els primers assajos.