Solidaritat

La Covid triplica la xifra de joves voluntaris de la Creu Roja

Un miler de menors de 25 anys s'han sumat a l'organització des del març

Es llegeix en minuts

El Periódico

Des de mitjans de març i fins a principis d’agost, l’arribada de voluntaris a la Creu Roja ha crescut gairebé un 280% en comparació als mateixos mesos de l’any passat. Una xifra que es dispara fins a un augment del 365% en el cas dels menors de 25 anys. Tota una fornada de gent jove que s’ha abocat en fer tasques solidàries per suplir el buit deixat pels voluntaris més grans, que han hagut de passar a segon pla per preservar la seva salut.

«No podia estar sense fer res en un moment en què fan falta moltes mans», explica la Maria, de 16 anys.

Segons dades consultats per l’ACN, els últims cinc mesos s’han afegit a la Creu Roja gairebé 4.800 voluntaris, mentre que l’any passat van ser menys de 1.300 durant el mateix període. En el cas dels menors de 25 anys, des de l’esclat de la pandèmia els nous membres han sigut més de 1.200, xifra que queda lluny dels prop de 260 joves que l’any passat es van afegir a l’entitat.

«La gent jove és molt solidària, malgrat que sovint es diu que només fa ‘botellon’», destaca la presidenta de Creu Roja a l’Alt Penedès, Àngels Matas, que assegura que amb l’inici de la pandèmia hi va haver una resposta massiva de nois i noies per ser voluntaris.

«Quan hi ha un problema seriós, la gent jove respon», celebra, i recorda que el confinament va canviar el funcionament de la Creu Roja, ja que l’entitat va demanar tots els voluntaris majors de 60 anys que es quedessin a casa. Una situació que els va deixar gairebé sense mans.

Matas apunta que, en el cas de la seu de Vilafranca del Penedès, van fer una crida a través de les xarxes socials, a la qual van respondre prop d’un centenar de joves. Després d’una formació telemàtica, ràpidament es van desplegar pel territori. Portar menjar i medicaments a persones confinades, atendre ciutadans sense llar per traslladar-los a l’alberg municipal o fer trucades als més grans que viuen sols van ser els treballs principals. A més de les tasques solidàries, Matas destaca que l’arribada de gent jove a l’equip de voluntaris ha aportat «frescor, alegria, somriures i moltes ganes d’agafar una».

Noves mirades

«Sobretot aporten mirades molt vives», assegura. Lamenta, no obstant, que el desconfinament ha fet que bona part dels joves hagin refredat el vincle amb la Creu Roja «per falta de temps i incompatibilitat amb els estudis».

«Ha sigut molt enriquidor», explica l’Alba, una jove veïna de les Cabanyes. Ella es va incorporar a la Creu Roja a finals de març. Assegura que feia temps que li rondava la idea de fer de voluntària i la pandèmia va suposar l’empenta definitiva. Durant l’estat d’alarma es va dedicar a repartir aliments a les famílies amb necessitats econòmiques, un treball que explica que li ha «obert els ulls». «He anat a cases de persones que mai hauria pensat que podrien necessitar ajuda de la Creu Roja per tenir menjar per a tota una setmana».

Diu que aquesta realitat és el que més l’ha «impactat». «Tots ens podem trobar en una situació similar. Si alguna vegada jo necessito aquesta ajuda, voldria trobar-me gent que sigui a prop fent aquest petit treball», diu.

Humanitat

Et pot interesar

La Maria, de 16 anys i veïna de Gelida, s’ha incorporat recentment a la Creu Roja «per ajudar la gent que ho necessita». Com a estudiant de Tècnica d’Emergències Sanitàries, explica que vol familiaritzar-se amb el sector i «contribuir» a atendre les famílies que reben ajuda de l’entitat. El seu debut ha sigut repartint material escolar a nens que no poden acudir a casals d’estiu. L’acompanya la Nora, de Sant Quintí de Mediona.

Ella celebra l’arribada de mans joves a l’organització, tot i que el detonant hagi sigut una malaltia de tanta magnitud com el coronavirus. «La Covid ha portat moltes coses dolentes, però hi ha una part positiva: ens ha unit com a humanitat», destaca, mentre assegura que «la gent s’ha adonat que hi ha una ‘cosa’ que pot venir de sobte i que és més gran que tots nosaltres». Creu que això ha «mentalitzat» la gent jove per dedicar el temps lliure a ajudar els altres.