urkullu estudia la mesura

Melbourne inspira el possible toc de queda del País Basc

Aquest cas i alguns països africans i llatinoamericans són els únics similars

zentauroepp54341279 an empty bourke street is seen after a citywide curfew was i200803140424

zentauroepp54341279 an empty bourke street is seen after a citywide curfew was i200803140424 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Aquests misteris, aquesta transmissió comunitària és, en molts casos, el nostre principal desafiament i la raó per la qual hem d’avançar cap a un nou paquet de mesures». El primer ministre de l’estat de Victòria, al sud-est d’Austràlia, justificava així el toc de queda nocturn que va decretar per a la capital, Melbourne.

Daniel Andrews pretenia frenar el nombre «inacceptablement alt» de casos de coronavirus provocat per un rebrot. Per fer-ho, posava l’urbs sota un toc de queda de 20.00 a 5.00 hores, període en què la població només podrà sortir de casa per treballar, fer la compra, fer exercici en un radi de cinc quilòmetres i acudir al metge.

El ‘lehendakari’ basc, Iñigo Urkullu, insinua ara que Euskadi també podria seguir el camí australià, davant el que la seva consellera de Salut ja ha assenyalat com la «segona onada» de la pandèmia del coronavirus.

A més de Melbourne, els tocs de queda són una mesura que només han adoptat encara alguns països llatinoamericans i africans.

Efectiu a Merlbourne

Els resultats, en qualsevol cas, semblen donar la raó als australians. El país ha superat aquest dilluns els 300 morts després d’haver-se registrat 19 defuncions a l’estat de Victòria. «Estem veient una mica d’estabilització [en el nombre de nous contagis] i això és una cosa bona, però no és suficient», ha dit Andrews al referir-se a una reducció en les xifres d’infeccions diàries, que dimecres passat van marcar un rècord amb 725 casos per aquest rebrot que s’atribueix a l’incompliment de la quarantena entre els viatgers internacionals.

Notícies relacionades

Precisament, des d’aquest país, arribava la notícia que la policia havia multat amb més de 1.000 euros (1.652 dòlars australians) un home per saltar-se la mesura per anar a buscar una hamburguesa.

Austràlia, que havia començat a reactivar la seva economia després d’aconseguir suprimir el virus fins al rebrot de Melbourne, registra des de l’inici de la pandèmia uns 21.400 casos de la Covid-19, dels quals uns 15.000 corresponen a Victòria, que a finals de juny tenia al voltant de 2.200 infeccions.