Aranda de Duero (Burgos), aïllada des d'aquest divendres per Covid-19 entre la indignació i la incertesa

Els veïns es queixen que és una mesura injusta, perquè s'estan fent proves de forma massiva però no tenen cap hospitalitzat per coronavirus

zentauroepp54383909 graf9494  aranda de duero  burgos   06 08 2020   una terraza200806211124

zentauroepp54383909 graf9494 aranda de duero burgos 06 08 2020 una terraza200806211124 / PacoSantamaria

4
Es llegeix en minuts
Nieves López (Efe)

Amb una barreja d’indignació i incertesa han acollit els més de 32.000 veïns d’Aranda de Duero (Burgos) la decisió de la Junta de Castella i Lleó de decretar l’aïllament de la vila a partir d’aquest divendres per mirar d’evitar una transmissió comunitària de la Covid-19.

La notícia ha sigut una constant en les converses dels veïns de seguida que s’ha començat a difondre aquest dijous al migdia, malgrat que la confirmació oficial del confinament no ha arribat fins a uns minuts abans de les dues del migdia.

En línies generals, la gent ha acceptat l’ordre amb resignació tot i que deixant constància del malestarque els generava veure que retrocedien, pràcticament, a la fase 1 de la desescalada, cosa que els impedeix, com a poc, sortir del terme municipal i, el que consideren pitjor, rebre visites de fora d’Aranda.

La indignació està provocada pel que consideren una mesura injusta que penalitza una localitat en què no hi ha ningú hospitalitzat per coronavirus, la majoria dels positius diagnosticats són asimptomàtics i si registra un alt índex de prevalença de la malaltia és perquè des de dilluns s’estan fent proves de forma massiva a causa de la presència del Covid-car, amb capacitat per a gairebé 200 proves diàries.

«Caldria veure quina ciutat suporta el percentatge de tests que s’estan fent a Aranda i quants positius donarien. Ni Madrid, ni Barcelona, ni cap. Acabarien totes confinades», ha afirmat María de la Fuente des del comerç que regenta a la plaça Major del poble.

En termes similars s’ha pronunciat Carlos Nieto, hoteler, per qui la solució passaria per obligar a guardar quarantena a les persones amb PCR positiu, deixant que els altres funcionin amb normalitat.

«Això és el cop de gràcia a una situació que ja era difícil. Ens han reduït una hora i mitja el temps que podem tenir obert. Aquesta setmana, des que van començar a parlar de brots, s’ha notat una davallada de clients i ara ja és definitiu. Hi ha companys que han decidit tancar per vacances, i jo no ho descarto», ha assegurat davant la terrassa buida del seu local.

El sector hoteler ha començat a notar les conseqüències del confinament tot just s’ha fet pública la decisió.

«Jo ja porto sis cancel·lacions. I a tots els que truquen intentant reservar els he de preguntar si són de fora i no deixar-los reservar, perquè no els deixaran entrar», ha lamentat a primera hora de la tarda Sandra Chicote, xef d’un gastrobar d’Aranda.

En el mateix sentit, Santiago Vegas, propietari d’un comerç de productes gastronòmics tradicionals a la mítica plaça del Trigo, ha censurat que aquesta decisió s’hagi pres en ple agost, quan més volum de negoci hi ha.

«Jo vaig comprar un munt de gènere per a Setmana Santa i en vaig haver de llençar la majoria perquè ens van confinar. I ara, el mateix. Quan l’agost és el nostre millor mes. No sé com ens aixecarem», ha lamentat.

Nova frenada en sec

Les repercussions econòmiques són una de les coses que més preocupen els veïns. Després dels tres mesos de confinament de l’estat d’alarma, el comerç i l’hostaleria es començaven a reactivar, però ara veuen com arriba una altra frenada en sec en forma d’aïllament.

La incertesa la provoca el fet que Aranda de Duero és capdavantera d’una extensa comarca que, aquest any, a més, ha rebut més visitants que mai.

Els residents a Aranda no saben com afectarà el fet que molts treballadors de les fàbriques que hi ha al municipi viuen, tot i que sigui només temporalment, en altres municipis de la zona i hagin d’entrar a Aranda per complir les seves obligacions laborals.

«Si van entrant i sortint, ¿de què ens servirà el confinament? Havien d’haver tancat tota la comarca», ha dit un altre veí.

D’altra banda, el dubte entre els pobles riberencs sorgeix quan es plantegen venir a Aranda a fer les compres quotidianes o fer-les en comerços més petits dels seus municipis.

Les conseqüències s’han deixat notar des d’aquest mateix dijous. Els supermercats de la capital riberenca han rebut una afluència de públic poc habitual fora dels caps de setmana i, fins i tot, els petits comerços reconeixen que han venut més del normal per ser un dijous.

Tenint en compte que l’aïllament ha arribat en plena època d’estiu, alguns han preferit no jugar-se-la i han avançat anar-se’n de vacances per evitar que el tancament del terme municipal els impedeixi fer-ho a partir d’aquest divendres.

Fugida de la localitat

Aranda ha viscut aquesta jornada unes atípiques congestions de trànsit a les carreteres de sortida de la localitat, provocades per la gent que ha optat per traslladar-se a la seva casa del poble o per avançar les vacances, mentre que els sanitaris del seu hospital continuaran donant servei com fins ara.

Notícies relacionades

«Ens hem reunit el comitè de seguiment del coronavirus i hem decidit continuar treballant amb normalitat. Això implica que mantenim les consultes presencials, les telefòniques i les cirurgies», ha explicat Evaristo Arzalluz, gerent del centre sanitari Los Santos Reyes.

Una decisió adoptada tenint en compte que ara mateix no hi ha cap ingrés per coronavirus, tot i que no descarta que pugui arribar a haver-n’hi en els pròxims dies.