sector castigat

La patronal recorre el tancament de discoteques davant el TSJC i demana resoldre'l a l'agost

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals presenta un recurs de reposició contra la interlocutòria del tribunal que denegava l'obertura de les sales

Els responsables dels locals consideren «absolutament desproporcionat, arbitrari i irregular» que se'ls culpi dels nous contagis i rebutgen ser el «boc expiatori»

zentauroepp53832661 icult baile discoteca200624172045

zentauroepp53832661 icult baile discoteca200624172045

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el tancament de les discoteques ordenat per la Generalitat i ha sol·licitat que es pugui resoldre l’assumpte d’urgència durant el mes d’agost. 

La patronal ha presentat un recurs de reposició, a què ha tingut accés Efe, contra la interlocutòria de divendres passat en què l’alt tribunal català denegava la reobertura de les discoteques.

Bars i terrasses, oberts més enllà de mitjanit

En una altra interlocutòria, el TSJC estimava, al contrari, algunes de les mesures sol·licitades per Fecasarm, com ara permetre a bars i terrasses continuar oberts més enllà de mitjanit.  Fecasarm considera que la resolució dictada per la Generalitat sobre les discoteques vulnera la llei de salut pública de Catalunya, perquè afecta de manera homogènia tot el territori, quan el nombre d’incidències i rebrots de coronavirus no és igual a totes les comarques, i veu «desproporcionada» la suspensió de l’activitat d’aquests establiments. 

«La limitació de drets empresarials acordada [...] s’hauria d’haver ajustat territorialment al mínim àmbit necessari per a la seva efectivitat», afirma. 

«La Generalitat ha ocultat informació transcendental»

La patronal també considera que l’Executiu «ha ocultat informació transcendental» per «vendre» una situació irreal al tribunal, al qual presumptament no ha entregat la documentació relativa a la resolució amb la qual va regular el funcionament de les discoteques catalanes durant la pandèmia, sense pista de ball i amb un aforament del 50% en grups reduïts, amb el mateix format que un restaurant. 

I afegeix: «En cap cas és cert que a les discoteques de Catalunya hi hagués, en el moment d’aprovar-se la resolució impugnada, cap alta o elevada concentració de persones, atès que el seu aforament es trobava limitat al 50% i funcionant amb gent en taules i cadires». 

Que es permeti obrir les zones a l’aire lliure

Per això, per Fecasarm, la Generalitat «ha tergiversat la realitat» i «s’ha sustentat en un escenari que no és el real, tot això per tal d’aconseguir imposar la mesura restrictiva de drets plantejant un escenari enganyós i fent incórrer la sala en un error». 

Finalment i de manera subsidiària, l’organització demana que el tancament de discoteques i sales de ball afecti únicament els espais tancats i es permeti obrir les zones a l’aire lliure, això en cas que el tribunal estimi que existeix més risc de transmissió, malgrat funcionar amb la meitat de l’aforament permès. 

Així mateix, ha sol·licitat al TSJC que habiliti els dies inhàbils del mes d’agost (de l’1 a l’11) perquè es resolgui la qüestió, atesa la «urgència» del cas. 

La setmana passada l’alt tribunal català va estimar algunes mesures demanades per Fecasarm i va deixar sense efecte l’ordre de la Generalitat que obligava bars, restaurants, terrasses i bars musicals de la corona de Barcelona i de la comarca del Segrià a tancar a les 00.00 hores, al considerar que l’Executiu català no va justificar que es produiria una transmissió més gran del virus «depenent de l’horari de tancament». 

El Govern va acatar la interlocutòria del TSJC, però va anunciar que la recorreria en els pròxims dies. 

 

No es volen convertir en «boc expiatori» dels rebrots

D’altra banda, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon) i el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província (GEDBP) han demanat que no es converteixi l’oci nocturn en «boc expiatori» dels brots per coronavirus. En un comunicat conjunt que han emès aquest dilluns, i que ha sigut recollit per Europa Press, les dues entitats han reclamat a les administracions un «tractament rigorós» dels brots.

Ho han fet perquè ho creuen necessari per evitar «desviar l’atenció» cap a locals i discoteques sobre la situació de l’emergència sanitària. Les dues entitats han remarcat que, dels 483 brots actius a Espanya, «només 30 són de l’oci nocturn», xifra que representa el 6,2% del total, segons les dades que han pogut recopilar.

«Absolutament desproporcionat, arbitrari i irregular»

Notícies relacionades

Per això, han considerat que «resulta absolutament desproporcionat, arbitrari i irregular» culpar l’oci nocturn d’una incidència especial en els brots que hi està havent. «L’oci nocturn i en general l’activitat recreativa dels ciutadans no té un impacte especialment significatiu sobre els casos de rebrots», han remarcat.

També han criticat que es relacionin les discoteques amb els brots ocorreguts en ‘botellons’, ja que «no tenen res a veure amb l’activitat regulada de les empreses i locals d’oci».