efectes econòmics

El coronavirus castiga l'oci nocturn a tot Europa

Nombrosos països mantenen les discoteques tancades o amb fortes restriccions d'aforament i horaris

zentauroepp54237127 discoteca200726132607

zentauroepp54237127 discoteca200726132607 / Manu Fernandez

5
Es llegeix en minuts
EFE

L’oci nocturn, caracteritzat per les aglomeracions en espais generalment tancats, pot haver rebut un cop demolidor aquest estiu als països europeus en vista dels rebrots de Covid-19, que els experts assenyalen que podria haver-se originat en discoteques, clubs i bars, amb el consegüent augment de contagis entre la població jove.

Europa, on s’està intentant un esforç notable en tots els sectors per recuperar l’activitat econòmica i pal·liar en la mesura possible la crisi que ja ha causat la pandèmia, les autoritats han hagut de tornar a imposar mesures restrictives a l’anomenat món de la nit, un dels més perjudicats.

La tònica general és la de tancar o restringir al màxim l’aforament, si bé cada país presenta les seves particularitats.

ITÀLIA

Les discoteques continuen tancades, tot i que es permet l’oci nocturn en petits establiments i altres més grans a l’aire lliure, cosa que gairebé sempre deriva en aglomeracions.

L’Institut Superior de Sanitat italià va constatar al seu últim informe, del dia 24 de juliol, una cosa esperada: la reducció a 40 anys de l’edat mitjana de les persones infectades.

En total, a Itàlia, un dels països on la Covid-19 ha colpejat amb més força, s’han confirmat 245.590 persones contagiades des del 21 de febrer, de les quals 35.097 han mort i 198.192 ja han superat la malaltia.

REGNE UNIT

Dins del pla de desconfinament del Regne Unit, el país europeu més durament colpejat per la pandèmia, encara no hi ha data per a la reobertura de discoteques, sales de ball o locals nocturns, on es considera que el contacte físic és pràcticament inevitable.

No obstant, a partir de l’1 d’agost podran tornar a l’activitat a Anglaterra pistes de bitlles, casinos i pistes de patinatge, segons va indicar el primer ministre, britànic, Boris Johnson, a l’anunciar l’última fase de la desescalada el 17 de juliol.

FRANÇA

A França les discoteques i llocs d’oci nocturn no podran tornar a obrir almenys fins al setembre, tot i que encara no hi ha una data per a la reobertura.

A partir del 10 de setembre, els locals d’oci nocturn podran accedir a un fons de solidaritat per a les empreses i no se’ls exigiran els criteris generals de facturació, nombre d’empleats o pèrdua d’ingressos.

HOLANDA

A Holanda la reobertura de discoteques i clubs també està prevista per a l’1 de setembre, mentre que bars, restaurants, cafeteries, cines o teatres han reobert amb aforament limitat i mesures sanitàries reforçades.

La propagació del coronavirus ha augmentat aquesta setmana en aquest país, amb 987 nous casos fins al dia 24, cosa que suposa gairebé el doble de la setmana anterior, quan es van registrar 534 infeccions confirmades, tot i que el nombre de pacients hospitalitzats en cures intensives encara continua sent estable.

BÈLGICA

A Bèlgica les discoteques i sales de ball es mantindran tancades en principi fins a l’1 de setembre, tot i que la data podria canviar en funció de la situació epidemiològica, que ha empitjorat en els últims dies, amb un repunt dels contagis.

LUXEMBURG

A Luxemburg els bars han de tancar les 12.00 de la nit com a molt tard, sota pena d’una multa de 4.000 euros. Aquests establiments, com els restaurants o cafeteries, estan obligats a garantir la distància de metre i mig entre els clients i servir-los a taula.

RÚSSIA

A Moscou, el principal focus de coronavirus en aquest país, els establiments d’oci i diversió, inclòs l’oci nocturn, van reprendre la feina el 13 de juliol en el marc d’una desescalada gradual que va començar fa dos mesos.

A Sant Petersburg, la segona ciutat del país i una de les més afectades per la pandèmia, els negocis d’oci nocturn encara estan tancats.

ÀUSTRIA

A Àustria les discoteques i altres locals nocturns només poden obrir fins a la una de la matinada, cosa que ha obligat molts d’aquests negocis a tancar per la caiguda d’ingressos. A més, és obligatori mantenir la distància física, tot i que a la pràctica moltes d’aquestes sales d’oci es troben gairebé buides, especialment les que no tenen terrasses o espais a l’aire lliure.

CROÀCIA

Les autoritats sanitàries han recomanat més limitacions en les activitats dels clubs nocturns de Croàcia des que es va descobrir que són un dels principals focus del repunt de l’epidèmia. S’ha recomanat una limitació màxima d’aforament de 350 persones, respectar la distància física de metre i mig, l’ús de mascaretes, utilitzar desinfectants i mesurar la temperatura.

No obstant, segons assenyalen els mitjans croats, aquestes regles amb prou feines es compleixen perquè no són obligatòries i no està clar què passa si s’ignoren.

ROMANIA

A Romania, les autoritats només permeten obrir les terrasses, on tots els clients s’han de mantenir asseguts en taules d’un màxim de quatre persones i on es prohibeix estar dempeus. Sovint aquestes regles es vulneren al litoral romanès, on la premsa ha publicat imatges d’aglomeracions de gent ballant i les autoritats han imposat centenars de multes als amos dels locals.

BULGÀRIA

Les discoteques i tots els llocs d’oci nocturn a Bulgària van reobrir el 15 de juny amb la condició de funcionar amb la meitat de l’aforament permès. A causa dels rebrots que es van vincular amb aquests espais, les autoritats sanitàries van decretar-ne el tancament el 10 de juliol –amb l’excepció d’aquells locals amb terrasses– però aquesta mesura va durar menys de dos dies per les protestes dels empresaris del sector.

ALEMANYA

A Alemanya la pandèmia del coronavirus ha afectat durament el negoci nocturn a ciutats com Berlín o Hamburg, on les mesures de prevenció han forçat al tancament dels populars clubs de música tecno.

ESPANYA

Notícies relacionades

A les regions d’Aragó i Catalunya s’han disparat els casos de coronavirus mentre continua la guerra per l’oci nocturn, factor de contagi entre els més joves i considerat un dels principals vectors d’expansió del virus entre aquesta població.

Divendres les autoritats de Catalunya van ordenar la clausura total de les discoteques i sales de festa, i l’avançament de l’hora de tancament de restaurants i bars a la mitjanit, per intentar contenir el virus en els àmbits de socialització de la població més jove. La mesura ha despertat fortes protestes del sector, tant pels seus efectes econòmics com pel fet que els ‘botellons’ i festes il·legals continuen produint-se fora de control sanitari.