CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Uns 2.000 voluntaris de la Creu Roja faran prevenció en zones de risc

Salut busca tallar la transmissió del coronavirus a col·lectius vulnerables als quals no arriben els seus missatges

El projecte, dissenyat també per Afers Socials, fixa la seva mirada a la tardor, quan augmentaran els contagis

53119350 60

53119350 60 / Ferran Nadeu (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns 2.000 voluntaris de la Creu Roja faran en els pròxims mesos tasques d’informació sobre Covid-19 en «zones de risc». L’objectiu és prevenir la transmissió del coronavirus en aquells col·lectius vulnerables als quals arriben amb més dificultat els missatges institucionals. Per exemple, avis, persones immigrants que parlen una altra llengua o dones víctimes de violència masclista. Actualment ja hi ha mil voluntaris d’aquesta oenagé que treballen en la «promoció de la salut».

Aquest projecte de voluntariat, impulsat conjuntament per les conselleries de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies, ha sigut presentat aquest divendres en roda de premsa. «És un projecte molt necessari per gestionar els pròxims mesos», ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés. Per la seva part, el màxim representant d’Afers Socials, Chakir el Homrani, ha destacat que els voluntaris es dedicaran a «explicar» als veïns de diferents barris o pobles «els riscos que representa la Covid-19».

«La finalitat és potenciar la salut i la vida, sobretot de les persones més vulnerables», ha remarcat el president de Creu Roja Catalunya, Josep Quintet. Durant aquesta pandèmia, l’oenagé ja ha ofert ajuda alimentària a més de 100.000 famílies al territori. «Som complementaris del sistema. No venim a substituir», ha dit per la seva part el coordinador d’aquesta oenagé, Enric Morist. «En pocs mesos serem més de 2.000 voluntaris promocionant la salut. Ara ja n’hi ha mil. Ens centrarem sobretot en els col·lectius que tenen més necessitat d’informació i en zones de risc. Hi haurà reforços en zones de molta concentració», ha afegit Morist. 

Llocs amb més transmissió

Tots aquests voluntaris rebran una formació prèvia. Actuaran en «zones concretes», en «municipis, pobles o barris» que tenen «més dificultats» i on la incidència del virus és «més alta». Aquests «promotors de la salut» aniran motu proprio a buscar aquests col·lectius, amb els quals es comunicaran en «diferents llengües». Actualment, Creu Roja de Catalunya ja fa trucades i monitoritza unes 100.000 persones els contactes de les quals estan guardats a la seva base de dades. Són persones sense «xarxa comunitària», com «persones grans o dones que pateixen violència de gènere». 

La taxa de reproducció del virus a Barcelona és d’1,14. Està baixant, però la incidència de nous casos encara és alta

Notícies relacionades

Aquests voluntaris, segons Vergés, també «informaran al carrer». «La seva funció és bàsica, però essencial. Explicaran, per exemple, la importància de complir les quarantenes per tallar la transmissió del virus», ha explicat. Aquest projecte és una «eina preventiva» de cara a la tardor i hivern, quan es preveu que augmentin els casos de Covid-19, a què se sumaran les malalties per altres patologies com passa cada vegada que baixen les temperatures.

La situació de la pandèmia a Catalunya és, en aquests moments, estable. La taxa de reproducció del virus (o R, que assenyala a quantes persones pot contagiar un infectat o, el que és el mateix, la velocitat a què es propaga la malaltia) és d’1,14 a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Que la R estigui per sota d’1 vol dir que la transmissió està anant a menys. Barcelona, que encara no es troba en aquest punt, ha aconseguit baixar la seva taxa de reproducció, però Vergés ha avisat que «la incidència de nous casos encara és alta». Per això és important no relaxar-se i seguir totes les mesures de seguretat (mascareta, rentat de mans, distància social), així com realitzar una mobilitat responsable.