INVESTIGACIÓ A LA XINA

El risc de contagi en un tren és del 10% si es viatja al costat d'un infectat durant 3 hores

Un estudi arriba a aquesta conclusió després d'analitzar 2.334 positius de Covid-19 i 72.093 contactes que van coincidir en trens d'alta velocitat

FILE PHOTO: A train staff member walks on a high-speed train at Wuhan Railway Station, in Wuhan, the Chinese city hit the hardest by the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in the Hubei province, China, May 17, 2020. REUTERS/Aly Song/File Photo

FILE PHOTO: A train staff member walks on a high-speed train at Wuhan Railway Station, in Wuhan, the Chinese city hit the hardest by the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in the Hubei province, China, May 17, 2020. REUTERS/Aly Song/File Photo / Aly Song (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El risc de contagi de Covid-19 als trens és «alt» però varia significativament en funció de les hores de viatge que facin els passatgers i de la distància que mantinguin. És la principal conclusió d’un estudi científic realitzat entre passatgers que van viatjar en trens d’alta velocitat a la Xina entre el 19 de desembre del 2019 i el 6 de març del 2020 i que ara ha sigut publicat per l’Oxford University Press.

L’estudi va analitzar un total de 2.334 usuaris de trens que van donar positiu de coronavirus i 72.093 contactes pròxims que havien viatjat junts entre un marge entre 0 i 8 hores.

Les dades analitzades els han permès concloure que si un passatger seu en un tren prop d’una persona infectada durant un període d’entre 3 i 4 hores, tindrà un risc del 10% de contagiar-se. Si el temps de coincidència al vagó és d’entre 7 i 8 hores, també poden arribar a contagiar-se les persones que estan fins i tot a cinc seients de distància.

Així, els passatgers asseguts a la mateixa fila que un malalt tenen 10 vegades més probabilitats de contagiar-se que els asseguts a una o dues files de distància. Els que estan asseguts a 3 files tenen la meitat de possibilitats que els que estan asseguts a 1 o 2 files del malalt.

Qui segui al costat de l’infectat té 2 vegades més probabilitats d’emmalaltir que qui segui a dos seients de distància i 10 vegades més que els ocupants de la resta de la fila. Queda clar, doncs, que la distància és un factor clau.

A més de la distància, el temps d’exposició també és important. Així, l’estudi assenyala que «si es coincideix durant una hora, n’hi ha prou amb una distància d’un metre» entre passatgers. I afegeix: «Però després de 2,5 hores de viatge, una distància de 2,5 metres pot ser insuficient per prevenir el contagi». I conclou que per prevenir la transmissió del virus «la distància recomanada és d’almenys dos seients entre passatgers per fila» en el cas que el temps de viatge no sigui superior a les 3 hores. 

Notícies relacionades

Això es pot extrapolar a tota mena de trens, avions i oficines de treball.

Per reduir el risc de contagi, els investigadors recomanen augmentar la distància entre passatgers, reduir l’aforament dels vagons i utilitzar mesures de seguretat i higiene com les mascaretes. Tot i que a la Xina ja era habitual l’ús de mascaretes abans de la pandèmia, el seu ús és obligatori des del 8 de febrer passat.