Immunitat «oculta»

Els refredats podrien protegir persones sanes davant la Covid

Un estudi troba indicis d'immunitat davant la Covid-19 en un 35% dels pacients que mai la van tenir

L'efecte s'explicaria amb la similitud entre el coronavirus de la pandèmia i els que causen els refredats comuns

zentauroepp54295563 est200730125024

zentauroepp54295563 est200730125024 / torwaiphoto

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Un nou estudi suggereix que alguns individus sans podrien tenir immunitat, tot i no haver-se infectat mai.

Més d’un terç d’un grup de persones que mai van tenir Covid-19 han manifestat una reacció immune davant la malaltia. Així ho ha detectat un experiment els resultats del qual s’han publicat a la revista Nature.

La raó d’aquesta immunitat sense infecció prèvia seria el contacte amb altres coronavirus, causants de molts dels refredats comuns. Aquest hauria entrenat el sistema immune d’alguns pacients perquè reconegui parts del virus que causa la Covid-19.

L’estudi, portat a terme per investigadors alemanys, ha utilitzat la sang de 18 pacients amb Covid-19 (diagnosticada amb PCR) i de 68 persones que no havien estat exposades al virus (segons els resultats de tests serològics).

Els dos grups de mostres es van exposar al coronavirus. En concret, a fragments de les proteïnes espiga, que constitueixen la característica corona de la partícula infecciosa.

En gairebé totes les primeres mostres es van activar les cèl·lules T. Aquestes són unes de les eines amb què el sistema immune reacciona davant un virus. Amb elles, mata les cèl·lules infectades i estimula la creació d’anticossos contra les partícules virals.

Troballa sorprenent

El sorprenent, és que això va passar també en el 35% de les segones mostres. O sigui, a la sang de 24 dels 68 pacients sans.

¿Com hi pot haver immunitat sense infecció prèvia? El comportament diferent de les cèl·lules T en els dos casos dona unes pistes. En els pacients malalts, aquestes cèl·lules reconeixien totes les proteïnes espiga. En els sans, només fragments d’aquestes proteïnes. Aquests fragments són justament els que són presents en altres coronavirus, els que causen els refredats comuns.

De fet, quan els investigadors van exposar la sang de pacients sans a aquests coronavirus inofensius, també es van activar les seves cèl·lules T

Aquesta reactivitat creuada passa en altres famílies de virus, com la sida. Alguns estudis previs ja apuntaven a una possible resposta comuna contra els coronavirus de SARS, MERS i Covid-19.

«És lògic, perquè hi ha parts de les proteïnes externes que es conserven molt entre els diferents coronavirus, que són precisament les que reconeixen aquestes cèl·lules T», afirma Julià Blanco, viròleg d’IrsiCaixa i de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.

La troballa suggereix que part de la població podria estar protegida de la Covid-19 gràcies a refredats previs. No se sap si això generaria la immunitat total, o potser una malaltia més lleu.

«Això seria una explicació d’alguns fets notables de la pandèmia», reflexiona Benito Almirante, cap de servei de malalties infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron.  «Per exemple, que els nens tenen menys la malaltia, ja que estan més exposats als refredats. O que alguns adults són asimptomàtics, potser perquè tenen més capacitat de resposta creuada. O que les persones grans tenen una malaltia més severa, a causa de la immunosenescència», explica.

No obstant, és aviat per saltar a aquestes conclusions. De fet, en algunes malalties (com el dengue) la reactivitat creuada genera una resposta mal dirigida que empitjora les condicions del pacient.

Immunitat de grup

Si al contrari es confirmés que hi ha una immunitat «oculta» en la població «això ens acostaria a la immunitat de grup, però igualment seguiríem lluny», argumenta Almirante. Tot i sumar un 35% al 5-10% dels immunes coneguts per haver superat la malaltia, el total no seria suficient per parar la malaltia.

«A més, recordem que els refredats són recurrents. La protecció podria no ser total ni impedir la reinfecció. Tot i que potser en reduiria la severitat», diu Blanco.

Notícies relacionades

En cas d’existir una immunitat creuada, les vacunes de la Covid-19 que s’estan estudiant podrien ser de més ampli espectre. És a dir, es podria donar amb vacunes que protegissin de tots els coronavirus. La combinació de la vacuna amb infeccions banals recurrents podria acostar la immunitat de grup.

Per precisar el quadro es necessitaran estudis que segueixin els pacients durant mesos. Alguna llum podrà sorgir abans d’experiments amb cèl·lules o animals.