AL MERCADONA DEL MUNICIPI

Expedientats tres policies d'Esparreguera per un vídeo quan acudien a un atracament

L'agent que va gravar les imatges apareix lamentant-se per haver d'atendre aquesta emergència

zentauroepp54310306 soc200731180800

zentauroepp54310306 soc200731180800

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Els pot costar car a tres agents de la Policia Local d’Esparreguera un vídeo viral gravat a l’interior del cotxe patrulla quan dos d’ells acudien a un atracament al Mercadona de la localitat. En els vídeos, penjats per un dels policies, se sent una agent queixar-se per haver d’anar a aquesta emergència i lamentar-se amb expressions com «així ens hem de veure» o «sisplau, no em vull morir».

L’Ajuntament d’Esparreguera els ha obert un expedient disciplinari per aquests vídeos, en els quals apareixen els agents, de servei, «mantenint una conducta que, segons l’informe realitzat des de la Policia Local, podrien constituir faltes greus». A més, com a mesura cautelar, l’agent responsable de les gravacions ha sigut suspesa temporalment de sou i feina. Aquesta agent va gravar un altre dia a un tercer policia local a la seva comissaria i també va pujar el vídeo a xarxes socials, motiu pel qual són tres els funcionaris expedientats, han explicat fonts del cos municipal. 

En un comunicat, l’ajuntament assenyala que la difusió pública dels vídeos i la conducta que transmeten «denota poca professionalitat i podria incórrer en diverses faltes greus per incompliment per negligència dels deures derivats de la mateixa funció», a més d’«atemptar contra el decòrum i la dignitat dels funcionaris i contra la imatge del cos».

Segons el consistori, l’agent que va gravar les imatges mentre estava de servei i les va difondre a les xarxes socials podria ser responsable d’un total de 10 faltes greus. Precisament a causa d’aquest elevat nombre de faltes, s’ha decidit suspendre-la de les seves funcions per un període d’un mes amb possibilitat de prorrogar la suspensió fins a sis mesos.

A més de les expressions de por de la policia, que té uns 10 anys d’experiència, sorprèn que el que condueix el cotxe patrulla, subjecta amb la mà dreta la seva arma reglamentària mentre condueix amb l’esquerra, comportament irregular ja que limita la seva capacitat per conduir.

«El conductor és un policia expert, i va parar i va treure l’arma just abans d’arribar al Mercadona per si es trobava de cara els atracadors. El cotxe patrulla és automàtic i podia conduir-lo sense problemes amb una mà», han indicat les mateixes fonts, sorpreses per l’acció de la seva companya. «Ningú es posa a gravar un vídeo quan acudeixes a un atracament, però a ella li va el Tik-Tok i pujar imatges a internet», han afegit.

L’alcalde condemna l’actitud «reprovable»

L’alcalde, Eduard Rivas (PSC), ha condemnat els vídeos que «mostren una actitud reprovable, que no és digna del servei i la responsabilitat que representen els agents de la Policia Local d’Esparreguera» i ha assegurat que el seu govern prendrà «totes les mesures necessàries per sancionar els agents i evitar que aquestes actuacions es tornin a repetir».

Rivas ha volgut defensar «la bona feina» que realitza la Policia Local i ha demanat que «no es desprestigiï tota la plantilla per la lamentable conducta de tres agents que no representen l’actitud ni la professionalitat de la majoria del cos». 

Un atracament de pel·lícula amb tres trets

Els fets van tenir lloc aquest dimarts quan els agents es dirigien a atendre un avís d’atracament al Mercadona d’Esparreguera. L’assalt va ser espectacular. Passades les 20.30 hores, una hora abans del tancament, dos homes, un d’ells amb gorra i l’altre encaputxat, tots dos amb mascareta, van entrar al supermercat armats amb una pistola i un matxet.

«De sobte vam sentir tres trets i crits. Jo era al fons i van sonar com tres petards. De seguida vaig veure gent corrent cap a mi. Alguns empleats i molts clients ens vam amagar a les cambres frigorífiques», ha explicat a aquest diari una treballadora del supermercat.

Un tret, efectuat amb pistola, va impactar al sostre. Un altre en una caixa de galetes i un tercer en una paret metàl·lica lateral de la zona de fruiteria, just al costat de la línia de caixes. Els trets pretenien aconseguir, pel que sembla, que la gent es tirés a terra. Un dels atracadors va recórrer llavors una a una la desena de caixes colpejant-les amb el matxet per intimidar les empleades.

Notícies relacionades

Un dels treballadors va explicar a aquest diari que es calcula que els lladres amb prou feines van aconseguir uns 2.000 euros. «El fet que les caixeres ingressin els diners de més en uns tubs comunicats amb els despatxos, i no el deixin a la caixa, impedeix que puguin emportar-se molt», ha explicat.

Els atracadors van fugir en un Opel Vectra bastant vell de color clar en direcció a l’autovia A-2, a tot just 200 metres del supermercat, cosa que va dificultar que els localitzessin. S’especula que almenys una persona els esperava al vehicle, però podrian ser-ne dos.