evolució de la pandèmia
Sanitat té registrats 412 brots actius, 51 més que dimarts
«Som en un escenari diferent del març i l'abril», defensa el ministre Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha informat que les autoritats sanitàries tenen registrats en aquests moments fins a 412 brots actius de Covid-19, 51 més que els notificats dimarts, amb un total de 4.870 casos associats, el 70% d’aquests a Catalunya i Aragó. Des de l’entrada a la ‘nova normalitat’, s’han produït 527 brots amb 6.960 positius.
Segons ha informat el ministre durant la seva compareixença en la Comissió de Sanitat i Consum, la majoria dels brots es deuen a l’àmbit social. En aquest sentit, Illa ha advertit de l’augment dels casos relacionats amb festes particulars i oci nocturn. Per això, ha recordat la «importància de seguir totes les recomanacions sanitàries i mantenir la prudència en tots els entorns».
«Entenem perfectament que el confinament ha sigut dur i que hi ha necessitat de relacionar-se, però no hem de perdre el respecte al virus. Sempre que no estiguem amb convivents, s’han de seguir les recomanacions sanitàries generals: 1,5 metres de distància, rentat de mans freqüent i ús de mascareta. A més, és recomanable que ens relacionem amb grups estables», ha reclamat el ministre.
El 24% dels brots estan vinculats a l’àmbit laboral, sobretot a l’hortofructícola i a la població vulnerable que treballa en aquest sector. El 19% es qualifica com de component mixt, a l’haver ocorregut en diferents àmbits. A continuació, el ministre ha defensat que, malgrat aquesta situació, «al voltant del 70% dels brots tenen menys de deu casos associats».
«Som en un escenari distint al del març i l’abril»
En aquest punt, Illa ha dedicat uns minuts a explicar per què, segons el seu parer, la situació de la Covid-19 a Espanya no és similar a la d’abans de l’estat d’alarma. «Som en un escenari diferent al dels mesos de març i abril», ha afirmat rotundament.
Per justificar la seva argumentació, ha detallat, en primer terme que entorn del 60% dels contagiats ara són asimptomàtics: «Això vol dir que s’estan detectant pel rastreig i seguiment de casos. Estan funcionant». A més, ha indicat que s’estan fent 42.000 PCR diàries de mitjana, i pugen fins a 48.000 en dies feiners.
Un altre dels motius, d’acord amb l’opinió del ministre, és que el virus està afectant persones més joves: «D’una edat mitjana de 63 anys al març i l’abril a 45 anys ara. En les últimes cinc setmanes l’edat mitjana baixa als 40 anys aproximadament. Són casos més lleus que els que registràvem en mesos anteriors». Igualment, ha assenyalat que «són pocs els casos que requereixen ingressos hospitalaris». Segons les seves xifres, en aquests moments hi ha 209 ingressats a l’uci, sis menys que dimarts, i 18 d’aquests sense respiració assistida. Finalment, ha recordat que les xifres de morts es mantenen baixes.
El ministre ha afirmat que les comunitats autònomes «tenen instruments eficaços per respondre en aquest moment en el qual estem» a la Covid-19. «Les comunitats autònomes estan prenent les mesures adequades i la majoria dels brots estan sent controlats. La coordinació amb el Govern és satisfactòria i permanent», ha afegit, recordant que els brots «probablement seguiran succeint» fins que hi hagi una vacuna eficaç perquè «el virus no se n’ha anat».
Distribució de 4,7 milions de mascaretes
Illa ha especificat que aquesta setmana el Govern ha ordenat la distribució a les comunitats autònomes de 4,7 milions de mascaretes, 106.500 ulleres de protecció i 26.500 granotes. A més, s’ha iniciat també el repartiment de 570 respiradors d’uci, que les comunitats autònomes rebran «en els pròxims dies».
Notícies relacionadesDes de l’inici de la pandèmia, l’Executiu ha facilitat a les autonomies 245 milions d’unitats de material sanitari contra la Covid-19. Illa també ha detallat que, fins ara, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat 102 assajos clínics per trobar un fàrmac eficaç contra la Covid-19.
Segons ha avançat Illa, l’acord marc per portar a terme l’adquisició de material sanitari i equips de protecció individual per al Sistema Nacional de Salut (SNS) i altres institucions per un valor de més de 2.400 milions d’euros, que va quedar en suspens aquest dimecres, es reprendrà a principis de la setmana vinent per incorporar-hi més comunitats autònomes. Les empreses disposaran de set dies per presentar les seves ofertes. El Ministeri pretén que l’adjudicació es produeixi el mes d’agost per començar el subministrament durant el mes de setembre.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Gestió dels estalvis Aquests són els diners exactes que l’OCU recomana tenir al banc, ni més ni menys
- Política comercial Trump anuncia aranzels del 30% a les importacions de la Unió Europea a partir de l’1 d’agost
- El Meteocat activa l’avís vermell per pluges torrencials a gairebé tot Catalunya
- Detenen un alcalde per agredir la seva exparella i mossegar un mosso
- Tres incendis la nit de dissabte a les comarques gironines