estacions

L'OMS: «A aquest coronavirus li agraden tots els climes»

El SARS-CoV-2, causant de la malaltia Covid-19, no s'activa amb el fred de l'hivern com la grip estacional ni li té por a la calor, com demostren les elevades temperatures als dos països més afectats

zentauroepp53639641 bra107  bras lia  brasil   03 06 2020   empleados preparan a200605131740

zentauroepp53639641 bra107 bras lia brasil 03 06 2020 empleados preparan a200605131740 / Joedson Alves

3
Es llegeix en minuts
Efe

El coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia Covid-19, no s’activa amb el fred de l’hivern com la grip estacional ni li té por a la calor, com demostren les elevades temperatures als dos països més afectats del món, els Estats Units i el Brasil.

Avui l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aclarit que els sis mesos de pandèmia indiquen que «l’estació no afecta la transmissió del virus».

En canvi, el que sí que influeix en la seva transmissió –i fortament– són les grans reunions, que la gent no respecti la distància social i que no prengui totes les precaucions complementàries, va insistir l’organització

«Sembla que hi ha la idea fixa que el virus és estacional, però hi ha un elevat número de contagiats als Estats Units al mig de l’estiu, o al Brasil, les Filipines i altres països equatorials amb temperatures elevades», ha declarat avui als periodistes una de les portaveus de l’OMS, Margaret Harris.

Va insistir en el fet que aquest nou coronavirus «es comporta de forma diferent» a altres coronavirus i de virus causants d’afeccions respiratòries.

Aquests últims, en efecte, solen ser estacionals i la seva capacitat de transmetre’s d’una persona a l’altra s’intensifica en condicions de fred.

En canvi, el SARS-CoV-2 no «ho fa igual i li agraden tots els climes i saltar d’una persona una altra simplement quan són a prop».

L’epicentre de la pandèmia es localitza a les Amèriques, i Sud-amèrica es troba en el ple hivern, cosa que aviva els temors per la confusió que pot causar que el coronavirus i el virus de la grip circulin alhora

Referent a aquest tema, Harris va afirmar que l’OMS està atenta a la situació a l’hemisferi sud i als resultats dels tests de grip i de Covid-19 que s’estan fent.

«El que és interessant és que mentre veiem alts nivells de Covid, de moment no veiem alts nivells de grip, així que a l’hemisferi sud esperem una temporada endarrerida de grip», va explicar.

La portaveu va reconèixer que seria preocupant tenir una alta prevalença de grip i de Covid-19 simultàniament perquè això suposaria una pressió tremenda per als sistemes sanitaris.

«Per això recomanem que tothom es vacuni contra la grip, per a almenys limitar l’exposició a aquest virus», va afirmar.

Els preus dels tests

Harris també es va referir al preu que tenen en alguns països els tests de Covid i el fet que siguin els individus els que hagin de desemborsar aquests diners, llevat que el seu estat sigui greu i hagin sigut admesos en un establiment hospitalari.

En el seu diàleg amb la premsa acreditada davant l’OMS a Ginebra van sorgir els casos de la República Democràtica del Congo, un dels països més pobres del món i on un test de Covid costa 30 dòlars; o el de Mèxic, on un test de diagnòstic molecular pot costar fins a 500 dòlars.

«La nostra premissa és fer més i més tests perquè és essencial per saber on és el virus, però els mecanismes per fer-ho depenen de cada país», va reconèixer.

L’OMS –va recordar– demana als governs que facin aquests tests el més accessibles que sigui possible per a la població.

¿Vacuna abans de les eleccions als EUA?

Divendres passat la cap de l’àrea científica de l’OMS, Soumya Swaminathan, va afirmar que tres vacunes es troben en la fase 3 d’assajos clínics –cosa que implica provar-les amb desenes de milers de persones per establir el seu nivell de seguretat i eficàcia– i que els resultats podrien conèixer-se d’aquí a uns sis mesos.

Notícies relacionades

No obstant, aquest dilluns el principal epidemiòleg dels EUA, Anthony Fauci, va dir que els resultats de la vacuna desenvolupada per la firma nord-americana Moderna (en fase 3) podrien estar llestos abans de les eleccions del 4 de novembre, en què el president Donald Trump es juga la reelecció.

Al respecte, Harris va dir que Swaminathan parlava del temps que «en general» requereix la fase 3 d’un assaig de vacunes, mentre que Fauci «va parlar d’una situació específica sobre la qual té informació específica», sense aclarir més al respecte.