CERIMÒNIA SENSE COMPLIR LES RESTRICCIONS

Torra ordena expedientar l'Arquebisbat per la missa a la Sagrada Família

Omella va desatendre les restriccions de la Generalitat i va oficiar la cerimònia, que va superar la limitació de 10 persones en actes religiosos

El cap del Govern respon a les accions legals que prepara el cardenal criticant el seu paper en el procés

familia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns que ha ordenat a la Conselleria de Salut que obri un expedient a l’Arquebisbat de Barcelona per haver mantingut la celebració d’una missa en record de les víctimes de la Covid-19 a la basílica de la Sagrada Família, malgrat que el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) no va donar l’autorització a l’acte per superar les 10 persones previstes per a cerimònies religioses. S’hi van congregar prop de 150 persones.

Torra ha defensat que «tothom» ha de respectar les mesures decretades per la Generalitat «pensades per a la salut de les persones», ja sigui un ciutadà, una empresa o l’Església. «Lamento que ahir es fes aquesta cerimònia perquè no estava autoritzada. S’ha incomplert la normativa, i per això s’obrirà l’expedient», ha remarcat. 

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va lamentar la «injusta i discriminatòria» limitació a 10 persones en els actes religiosos i va reiterar que en les seves cerimònies compleixen totes les mesures higièniques per evitar contagis. En un dur comunicat, va anunciar que en els pròxims dies emprendrà accions legals contra «l’arbitrarietat i la indefensió que pateixen el dret a la llibertat religiosa i la llibertat de culte».

El cap del Govern ha sigut molt crític amb aquestes declaracions i ha replicat que «no es tracta ni de bon tros de limitar el dret de culte». «Nosaltres no limitem drets, al contrari, volem que s’exerceixin tots. Però això va d’assegurar la salut de tots els ciutadans. Quan es fa una resolució, el meu deure és fer-la complir», ha dit.

Però no s’ha quedat aquí. Torra ha burxat en el paper d’Omella en el procés i ha «lamentat» que «s’hagi oblidat aquests anys dels drets fonamentals de la Constitució i de les cartes de drets humans, que protegeixen la llibertat d’expressió i manifestació, i que no hagi alçat ni una vegada la veu per condemnar la repressió que viu Catalunya».

Notícies relacionades

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va carregar ahir en una entrevista a TV-3 contra Omella perquè, segons el seu parer, quan a la tardor del 2017 va mediar entre governs, no va actuar «com un home d’Església», sinó «com un home d’Estat».

Torra ha remarcat que és catòlic, però que els seus referents són teòlegs de l’alliberament, com Ernesto Cardenal i Pere Casaldàliga. «Per a mi l’Església és la que treballa per als pobres, per als vulnerables i els que estan presos».