vulneració de drets

L'oci nocturn recorre el tancament de les discoteques davant el TSJC

La patronal sol·licita la suspensió cautelar de la mesura decretada pel Govern per frenar els rebrots de coronavirus

Adverteix dels «danys irreparables» que la decisió causa a les empreses del sector, amb uns 37.000 llocs de treball en perill

zentauroepp53832660 carpe diem200722124534

zentauroepp53832660 carpe diem200722124534

2
Es llegeix en minuts
Efe

La patronal catalana d’oci nocturn Fecalon ha recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la decisió del Govern d’ordenar el tancament de discoteques al considerar que vulnera drets fonamentals com la llibertat d’empresa: «La necessitat i la por no ho justifiquen tot».

En un recurs presentat davant la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC, la patronal sol·licita la suspensió cautelar de la mesura i al·lega que la decisió del Procicat, presa per contenir els rebrots de coronavirus, vulnera l’exercici del dret a la llibertat d’empresa, la dignitat de la persona i la igualtat davant la llei.

«No poden limitar-se (els drets fonamentals) tot i que tots puguem pensar que existeix una justificació com és el cas. Hem d’exigir que les limitacions de drets es facin segons el nostre sistema constitucional. La necessitat i la por no ho justifiquen tot», afirma Fecalon en el seu escrit.

L’organització acusa l’Executiu català d’«assenyalar unes activitats com a focus de contagi quan això no s’ajusta a la realitat» i de no haver acreditat la necessitat d’adoptar una mesura «tan dràstica» que atempta «clarament contra la llibertat d’empresa d’infinitat d’establiments».

«Les mesures higienicosanitàries adoptades als establiments d’oci nocturn, no consta acreditat que siguin insuficients, de la mateixa manera que manca de sentit assenyalar discoteques i sales de festes com llocs de risc», afirma l’escrit.

Recorda a més que, davant la prohibició d’obrir les pistes de ball, la majoria de discoteques i sales s’han convertit en «simples locals d’hostaleria amb un volum de música més elevat», cosa que ha provocat que «molts directament hagin optat per no obrir les portes».

De fet, segons Fecalon, només entre en 30% i un 40% d’aquests establiments havia reprès l’activitat després de l’estat d’alarma.

La patronal addueix també que fins ara no existeix cap indici que s’hagi produït un rebrot a cap discoteca o sala de ball de Catalunya, i adverteix que la resolució que prohibeix la seva obertura des de divendres passat «només ha desplaçat l’oci cap a celebracions a la via pública o domicilis privats, places i platges», que sí que poden suposar focus d’infecció.

Notícies relacionades

«S’està apuntant a unes activitats, estigmatitzant-les, i adoptant mesures partint d’hipòtesi sense fundar, cosa que demostra que la norma que avui s’impugna és un despropòsit, dit en estrictes termes de defensa», insisteix l’organització empresarial, que acusa la Generalitat d’un «tracte discriminatori (...) del tot injustificable».

Finalment, adverteix dels «danys irreparables» que la mesura causa a les empreses del sector, amb uns 37.000 llocs de treball en perill: «La situació que s’està generant és de completa desesperació, amb una absoluta sensació d’indefensió per a milers d’empresaris que veuen com se’ls està abocant no només a la pèrdua dels negocis, sinó a un endeutament que serà crònic i que en la majoria de casos acabessin perdent-lo tot en el pla personal».