Andalusia reclama al Govern ser inclosa al corredor aeri amb el Regne Unit

El conseller de Turisme insisteix que «no hi ha motius d'alarma» per establir una quarantena pel coronavirus

Considera que no incloure-la amb les Canàries i les Balears seria «un tracte clarament discriminatori»

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805 / Maria Jose Lopez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La decisió del Regne Unit d’imposar una quarantena als viatgers procedents d’Espanya en vista de l’augment dels rebrots per coronavirus ha suposat un cop per a Andalusia, on els britànics representen gairebé un 23% dels turistes internacionals. Per aquesta raó, aquest dilluns l’Executiu andalús va reclamar al Govern central que la regió s’inclogui en les negociacions que porta a terme Exteriors per excloure les Canàries i les Balears d’aquestes restriccions. «El contrari seria un tracte totalment discriminatori», va afirmar el conseller de Turisme i vicepresident Juan Marín, que va destacar l’escassa incidència dels rebrots en la comunitat, amb només cinc casos de coronavirus a les ucis i 44 persones hospitalitzades.

Aquest cap de setmana l’Executiu de Pedro Sánchez ja va anunciar que s’han iniciat converses amb el Regne Unit per excloure els arxipèlags d’aquella quarantena a causa que al ser «territoris insulars, estan molt controlats». A més, les seves dades epidemiològiques estan «molt per sota» de les britàniques. Andalusia també presumeix de tenir una incidència per sota de la mitjana nacional, amb 12,23 positius per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, segons les últimes dades facilitades per l’executiu autonòmic. I hi ha províncies, com Cadis o Huelva, que se situen entorn de 2,5 casos positius per 100.000 habitants. «Li demano a la ministra d’Afers Exteriors que quan parli de les Canàries i les Balears també parli d’Andalusia, no pot venir a parlar de Gibraltar de tu a tu i no parlar amb el Regne Unit per resoldre els problemes d’Andalusia», va dir el conseller de Salut, Jesús Aguirre, en un esmorzar informatiu.

La restricció britànica afecta especialment la Costa del Sol, on just la setmana passada s’havia aconseguit arribar als 200 vols diaris i es començava a entreveure una lenta recuperació. En aquest sentit, el responsable de Turisme va apuntar en declaracions a Canal Sur Radio que el Regne Unit «no és conscient» de la situació real que viu en aquest moment el conjunt d’Espanya. I igual que va fer diumenge la Diputació provincial, va apuntar que les restriccions són comprensibles respecte a determinades zones amb més contagis, com Catalunya. «Però en el conjunt d’Espanya i especialment a Andalusia no hi ha cap motiu per a aquest tipus d’alarma», va insistir Marín.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el vicepresident de l’Executiu regional va posar l’accent en què la situació dels nous focus de contagis sembla estabilitzada, ja que si bé sorgeixen rebrots es van desactivant altres en la mateixa proporció, per la qual cosa «la situació és de seguretat» a la comunitat. Les últimes dades indiquen que en aquests moments a Andalusia es comptabilitzen 34 brots actius, els mateixos que dissabte, ja que tot i que aquest cap de setmana es van notificar tres nous brots, tres més es van donar per superats. Per això Marín va recalcar que Andalusia és la primera destinació turística del món i una de les més segures.

Mesures per a l’oci nocturn

La situació que més preocupa, igual que a altres regions, és la referida a l’oci nocturn, ja que el brot més nombrós està vinculat a una festa de graduació en una discoteca de Còrdova. Aquest mateix dilluns els alcaldes de les vuit capitals andaluses es reuneixen amb el president de la Junta, Juanma Moreno, per analitzar noves restriccions i mesures de control d’aquests locals.