més de 900 infraccions

19 detinguts en una operació contra el frau alimentari

La policia ha intervingut més de 119 tones i 38.300 litres d'aliments i begudes falsificades

fraude / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Guàrdia Civil ha detingut 19 persones i n’ha imputat 40 en una operació europea contra el frau alimentari en què s’han detectat més de 900 infraccions i s’han intervingut més de 119 tones i 38.300 litres d’aliments i begudes falsificades.

Es tracta de l’operació Opson IX contra el frau agroalimentari, coordinada per Europol i liderada a Espanya per la Guàrdia Civil, que ha portat a terme prop de 3.000 inspeccions i controls a centres de distribució, magatzems, superfícies comercials, mitjans de transport contenidors i dipòsits fiscals, ports i aeroports.

Així s’han detectat més de 900 infraccions administratives i 23 penals amb 19 persones detingudes i 40 d’investigades a qui s’imputen delictes contra la salut pública, falsedat documental, contra els consumidors i estafa, detalla la Direcció General de la Guàrdia Civil.

Productes falsificats o de baixa qualitat

Durant el primer semestre del 2020 la Guàrdia Civil ha intensificat, malgrat la pandèmia, l’amenaça que suposa el frau alimentari, sobretot per l’elaboració i distribució de productes falsificats o de baixa qualitat.

S’han detectat fraus com la falsificació de documents sobre lletó d’origen francès que es venia amb indicació geogràfica protegida de Castella i Lleó, l’elaboració de vins i mostos adulterats amb sucres o la distribució a nivell nacional de pizzes des d’un local que no tenia les condicions higièniques degudes.

400 detinguts a tot Europa

Aquest any en l’operació Opson han participat 83 països, amb la qual cosa es consolida l’increment de territoris que s’hi sumen, amb un balanç de 400 detinguts a tot Europa i un frau total de més de 28 milions d’euros i la retirada de 5.000 tones d’aliments.

Entre les actuacions de la Guàrdia Civil destaca una a Ciudad Real amb 17 persones detingudes o imputades per introduir 40,7 milions d’isoglucosa com si fos most concentrat o rectificat, i 38,7 milions de litres absoluts d’alcohol fent-los passar per aiguardent de vi.

El Seprona de Barcelona va detenir 15 persones i en va investigar 13 més per frau relacionat amb carn de cavall: es van investigar més de 10.000 cavalls d’explotacions ramaderes per comprovar si tenien passaports falsificats que els permetessin vendre la carn per a consum humà, i es va detectar que més de 300 animals ja sacrificats incomplien la normativa.

També es van intervenir 185 passaports per presentar indicis de falsedat documental i es va comprovar que més de 100 d’equins incomplien la normativa espanyola i europea per a sacrifici i venda al consumidor.

Producte ibèric d’engreix

El Seprona de Madrid va portar a terme una operació relacionada amb la transformació de producte ibèric d’engreix i va trobar diferents irregularitats. S’han confiscat gairebé 6.000 envasos amb productes ibèrics tallats a llenques amb documentació i traçabilitat falsa.

Notícies relacionades

Burgos el Seprona investiga tres persones per frau en la comercialització i venda de lletó francès com si fos de Castella i Lleó, i s’ha demostrat la venda de 57 lletons amb origen fals i de 940 lletons de procedència dubtosa que eren comercialitzats per una empresa de Madrid.

Osca, el Seprona també va investigar una persona per frau en l’etiquetatge d’ampolles de vi, i a Saragossa va detenir dues persones i es va apoderar de més de 12.000 pizzes en diferents establiments per incomplir les mesures higienicosanitàries.

Temes:

Alimentació