resposta a frança

Aragonès assegura que visitar Catalunya és «segur»

Els francesos han continuat comprant als comerços de la Jonquera i el Pertús malgrat la recomanació del primer ministre

Segons el vicepresident de la Generalitat, s'han pres «totes les mesures» per protegir la població, «tant resident com visitant»

mdedios54240708 primer pla del vicepresident del govern  pere aragon s  expl200725135901

mdedios54240708 primer pla del vicepresident del govern pere aragon s expl200725135901 / Gerard Vila

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Visitar Catalunya és «segur», sempre que es respectin els protocols sanitaris. Així ho ha assegurat avui el vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, en una clara al·lusió al primer ministre francès, Jean Castex, que ha recomanat als seus conciutadans que no visitin Catalunya, cosa que ha desencadenat les queixes d’alcaldes i comerciants de l’Empordà. No obstant, l’afluència de visitants francesos aquest matí als comerços de la Jonquera i el Pertús ha sigut constant.

Aragonès, que ha acompanyat el president del seu partit, Oriol Junqueras, a una reunió amb alcaldes de Girona, ha volgut aprofitar l’ocasió per transmetre «un missatge de serenitat i tranquil·litat».

El responsable econòmic de la Generalitat ha insistit que s’han pres «totes les mesures adequades des del punt de vista sanitari i de seguretat per protegir la població, tant resident com visitant». El seguiment d’aquests protocols, que van des del distanciament social a la «modulació d’activitats», per a Pere Aragonès és «fonamental» i el que garanteix la protecció dels turistes.

«Situació de seguretat»

«Amb aquestes mesures, i fent una crida a la població per seguir-les, estem en situació de seguretat», ha afirmat Aragonès, que ha detallat que mantenen diàleg «amb totes les autoritats, també les franceses», i que són a la seva disposició «per facilitar tota la informació».

El vicepresident català admet de tota manera que «la situació actual no és òptima i té impacte econòmic i social», però, en vista de la recomanació de Jean Castex, la resposta de Catalunya és la d’explicar les decisions adoptades en la comunitat.

«Estem prenent les mesures per garantir la seguretat de tots, dels residents, però també dels qui ens visiten», ha insistit Pere Aragonès, que ha remarcat que «el criteri de protegir la salut va primer» i que, mentrestant, es prepara la resposta a les conseqüències econòmiques dels pròxims mesos.

Compradors francesos

Notícies relacionades

Malgrat la recomanació de Castex, aquest dissabte els francesos han continuat acudint a comprar als comerços de la Jonquera i el Pertús. Des de primera hora del matí, el degoteig de vehicles estrangers ha sigut constant, i s’ha registrat una circulació fluida als dos costats de la frontera.

Els visitants francesos han defensat que les mesures de seguretat «són les mateixes» i que, mentre sigui possible anar d’una zona a una altra, no hi veuen «cap problema». La majoria ha comprat aliments, però també tabac i alcohol, ja que aquest tipus de productes són més barats a l’Alt Empordà.