El virus del furtivisme

La Covid-19 activa la caça il·legal de goril·les

La Fundació Dian Fossey redueix el temps de contacte amb els goril·les de muntanya per evitar contagis

Les autoritats d'Uganda alerten que la pandèmia pot augmentar les morts per caçadors il·legals

zentauroepp54218924 gorila  macho de espalda plateada con su cr a  en el parque 200724130158

zentauroepp54218924 gorila macho de espalda plateada con su cr a en el parque 200724130158 / DIEGO SANCHEZ

3
Es llegeix en minuts
Diego Sánchez

Després de quatre mesos de pandèmia, encara es desconeixen moltes coses sobre com actua el SARS-CoV-2 en l’organisme humà i quines són les seves possibles seqüeles. Tampoc hi ha evidència científica sobre la seva incidència en el regne animal, més concretament en els nostres parents llunyans. No sabem, per exemple, si els goril·les de muntanya (‘Gorilla beringei beringei’) poden contagiar-se de Covid-19, però el que sí que està demostrat és que són susceptibles a altres virus respiratoris humans més coneguts, ja que amb aquests simis compartim un alt percentatge del nostre ADN.

Actualment, aquests majestuosos éssers es troben en perill d’extinció. Segons l’últim informe de la Fundació Dian Fossey per a la preservació dels goril·les, es calcula que existeixen uns 1.000 exemplars en la naturalesa a tot el món repartits entre Rwanda, Uganda i la República Democràtica del Congo (RDC). Per reduir el risc de contagi al màxim, el personal de la fundació ha extremat les precaucions en les tasques de protecció que habitualment realitza en l’àrea de conservació de Nkuba (RDC), amb 1.300 quilòmetres quadrats d’extensió.

Només monitoratge bàsic

«Com es poden imaginar, el nostre treball s’ha vist molt alterat i la situació al terreny canvia ràpidament, així que els nostres rastrejadors s’han mantingut en el bosc amb nous protocols de seguretat», assegura Donna Gorman, responsable de relacions públiques de la fundació. Des del 16 de març s’ha limitat al mínim contacte amb els goril·les, als quals feia un monitoratge bàsic de la seva salut i lesions. Les activitats normals d’investigació s’han suspès. Després de cada avaluació, els equips sobre el terreny s’allunyen 100 metres per mantenir una distància de seguretat prudencial.

«Afortunadament ens trobem en una àrea de conservació bastant remota de la República Democràtica del Congo i no ens hem vist greument afectats pel brot de coronavirus», reconeix Gorman. Tot i així, abans d’entrar al bosc, tot el personal ha de passar controls de temperatura. Si una persona té febre o presenta símptomes, es posa en quarantena. L’ús de mascareta és obligatori i s’ha implementat la desinfecció de mans amb freqüència. També s’ha fomentat el teletreball i s’han suspès temporalment les activitats que comptaven amb la participació de les comunitats locals per reduir el risc d’exposició. A més, el museu que la fundació té a Musanze (Rwanda) es manté tancat.

Desesperació econòmica

Malgrat els seus esforços, el perill de contagi pot arribar per altres vies. A principis de juny, l’Autoritat per a la Vida Salvatge d’Uganda (UWA) va notificar la mort de Rafiki, un dels goril·les d’esquena platejada més carismàtic del grup de Nkuringo, al Parc Nacional de Bwindi (on hi ha uns 400 goril·les), en mans de quatre caçadors. Els homes van al·legar defensa pròpia, però aquest incident s’ha conegut després que conservacionistes i autoritats del govern ugandès advertissin que la pandèmia i la suspensió del turisme de grans simis fa que moltes persones desesperades cacin furtivament. El risc de transmissió del virus als primats augmenta si, com a conseqüència de la caça il·legal, hi ha més persones que entren en contacte amb els goril·les, alerta la UWA.

A la RDC, a les comunitats locals situades al voltant de l’àrea de conservació, els projectes de jardineria, cria d’animals i pesca continuen a ple rendiment per garantir la seguretat alimentària i els ingressos de les llars, com a forma alternativa de supervivència fora de l’hàbitat del goril·la. «No obstant, ens preocupa la possibilitat que augmenti la caça il·legal a mesura que creixi el preu dels aliments si la Covid-19 interromp les cadenes de subministraments», es lamenta Ivan Amani, gerent de participació comunitària de la Fundació Dian Fossey.

Notícies relacionades

Després de tres mesos de congelació del turisme, el 17 de juny la Junta de Desenvolupament de Rwanda (RDB) va anunciar la reactivació del sector i la represa dels viatges internacionals per a vols xàrter. Des del 2 de juliol és obligatori fer tests als turistes, tant nacionals com estrangers, que vulguin visitar parcs com el de Nyungwe i el dels Volcans. Els nacionals hauran d’acreditar un resultat negatiu dins de les 48 hores prèvies a la visita. Per als turistes que arribin via aèria serà necessària una prova negativa 72 hores abans de la seva entrada al país. «Les proves es poden reservar per e-mail o trucant per telèfon, i tots els que donin positiu no seran admesos als parcs», adverteix Clare Akamanzi, directora de la RDB.