TRAGÈDIA LABORAL

Detinguts tres responsables de l'empresa que gestiona l'abocador de Zaldibar

L'Ertzaintza va remetre a principis del mes de juny passat un informe a un d'aquests jutjats en el qual informava l'instructor que apreciava «indicis de criminalitat»

undefined52165216 zaldibar  bizkaia   spain   06 02 2020   a handout photo mad200217105907

undefined52165216 zaldibar bizkaia spain 06 02 2020 a handout photo mad200217105907 / SOS DEIAK HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Efe

 L’Ertzaintza ha detingut aquest dimarts tres directius de l’empresa Verter Recycling 2002, propietària de l’abocador de Zaldibar (Biscaia), que el mes de febrer passat va patir un ensorrament de milers de tones de residus emmagatzemats , cosa que va ocasionar que quedessin sepultats dos treballadors que encara no han sigut trobats.

Fonts del departament basc de Seguretat han informat que les detencions s’han dut a terme aquest matí «per ordre judicial».

Fonts del Govern Basc, per la seva banda, han precisat a EFE que els detinguts són el propietari, Luis Barinaga; l’administradora única de l’empresa Verter Recycling 2002, Arrate Bilbao, i el director tècnic de l’abocador.

La causa per l’ensorrament s’instrueix en dos jutjats del País Basc, segons aquestes fonts: en un de Durango (Biscaia) es porta la desaparició dels dos empleats sepultats per la runa, Joaquín Beltrán i Alberto Sololuce, i en un altre d’Eibar, les denúncies pels suposats delictes socials i contra el medi ambient.

Indicis de criminalitat

L’Ertzaintza va remetre a principis del mes de juny passat un informe a un d’aquests jutjats en el qual informava a l’instructor que apreciava «indicis de criminalitat» en la seva gestió.

En un altre informe enviat a la Fiscalia del País Basc per la conselleria basca de Medi Ambient també s’aportava el reconeixement de l’empresa que dies abans de produir-se el col·lapse havien tingut coneixement de l’aparició d’algunes esquerdes, sense que s’aturessin els treballs de descàrrega de residus.

Tant l’Ertzaintza com la Conselleria basca de Medi Ambient apreciaven en els seus informes la possible comissió de dos delictes, un contra els recursos naturals i el medi ambient, per posar-se en «risc greu» l’entorn natural i «la salut de les persones», i un segon contra els drets dels treballadors. 

Notícies relacionades

El 6 de febrer, cap a les 16 hores de la tarda, es va produir l’ensorrament, que va sepultar els dos empleats que es trobaven a la zona de la bàscula de l’abocador en aquell moment, Joaquín Beltrán i Alberto Sololuce, i que va envair la calçada de l’autopista que uneix Bilbao amb Sant Sebastià, cosa que va provocar el tall de la via al trànsit durant diversos dies.

A la gravetat del col·lapse de l’abocador, únic cas que hi ha hagut a Europa, es va unir el descobriment que s’hi havien emmagatzemat residus que contenien amiant, material tòxic per al qual no tenien autorització per acceptar el seu dipòsit. 

Temes:

País Basc