investigació de l'ensorrament mortal
L'Ertzaintza veu «indicis de criminalitat» en la gestió de l'abocador de Zaldibar
Hi ha sepultats dos treballadors sota tones de runa des del 6 de febrer
Professionals del sector diuen que el lloc era conegut com «el forat» perquè no es revisaven els residus que hi arribaven

La investigació de la Ertzaintza entorn de l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar (Biscaia), on hi ha sepultats dos treballadors sota tones de runa des del 6 de febrer passat, ha constatat «indicis de criminalitat» en la gestió de la instal·lació, segons publica aquest diumenge el diari ‘El Correo’.
El diari es fa ressò de les primeres conclusions de la Ertzaintza entorn del succés que figuren en el sumari judicial obert per aquesta causa al Jutjat d’Instrucció número 1 de Durango (Biscaia), al qual afirma haver tingut accés.
Segons indica, la Ertzaintza vincula «les actuacions irregulars» amb l’ensorrament del runam.
Aquestes irregularitats suposadament vulneraven l’Autorització Ambiental Integrada (AAI), que va ser concedida el 2007 i renovada el 2013 pel Govern basc a l’empresa Verter Recycling, propietària de l’abocador, perquè pogués desenvolupar l’activitat al runam.
Els investigadors assenyalen que en funció de la informació procedent de «fonts obertes», a l’abocador «s’estaven eliminant tota mena de residus», no només els que tenien autorització.
S’indica, en aquest sentit, que entre «alguns professionals» del sector l’abocador era conegut com «el forat» perquè no es revisaven els residus que hi arribaven.
La policia basca, segons el publicat, veu «indicis de criminalitat» en relació amb dos delictes, un primer comès contra els recursos naturals i el medi ambient, per posar-se en «risc greu» l’entorn natural i «la salut de les persones», i un segon contra els drets dels treballadors.
De les proves recollides en el sumari, també es conclou que Verter va emmagatzemar amiant sense el vistiplau de la Inspecció de Treball, segons la mateixa font, que precisa que la firma es va inscriure en el registre d’empreses amb risc per aquest material el 2017, quan feia anys que el gestionava.
Ahir, quan es van complir quatre mesos de l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar sobre l’autopista AP-8, es van celebrar mobilitzacions en demanda que es trobi Alberto Sololuze i Joaquín Beltrán, els dos treballadors que estan sepultats sota la runa de la instal·lació.
Et pot interesarD’altra banda, divendres passat el departament de Medi Ambient, Planificació Territorial i Vivenda del Govern basc va anunciar que remetrà ben aviat a l’empresa Verter Recycling les primeres factures dels treballs que el Govern basc està duent a terme a la instal·lació, per valor de 3,4 milions d’euros.
- Problema a la web La FNAC, obligada a vendre a 124 mòbils que costen 699 euros per un «error tipogràfic»
- Efectes de la pandèmia Pla per ressuscitar centenars de locals comercials tancats a Barcelona
- Front judicial El Tribunal de Comptes investiga ajudes de Colau denunciades per Agbar
- Negociacions encallades Els cinc eixos amb els quals ERC vol seduir Junts per a la investidura d’Aragonès
- CRISI HISTÒRICA El món del futbol s’indigna amb la Superlliga
- Entrevista amb la candidata del PP a les eleccions de Madrid Eleccions Madrid 2021 | Ayuso: «Si hagués tancat bars i restaurants, hi hauria hagut desordres socials»
- Entre Tots El futur de les pensions: «¿Com li pots demanar a un jove que cobra 800 euros que sostingui el sistema?»
- ‘Desborbonització’ Els últims 110 quilos de Joan Carles I desapareixen de Barcelona
- A La Sexta Tensió entre Jordi Évole i Miguel Bosé: «Vull un món nou, tots fora»
- el polèmic torneig El Govern espanyol es posiciona contra la Superlliga europea