RESOLUCIÓ JUDICIAL

El jutge que investiga l'explosió de la química de Tarragona investiga abocaments al mar

Les indagacions no només se centren en el sinistre, sinó també en altres irregularitats

El magistrat divideix en tres peces separades el cas a causa de la seva complexitat

zentauroepp51744116 tarragona petroquimica incendio explosion foto  sergi pons200717210138

zentauroepp51744116 tarragona petroquimica incendio explosion foto sergi pons200717210138

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jutjat que investiga l’explosió del passat 14 de gener al complex químic de l’empresa Iqoxe a Tarragona, en què van morir tres persones i vuit més van resultar ferides, ha aixecat el secret de sumari i ha dividit la causa en tres parts a causa de la seva complexitat. Les indagacions no se centren només en el succés per si mateix, sinó que s’ha ampliat a altres presumptes irregularitats, com la concessió de llicències abocaments directes al mar.

La investigació encara està oberta i s’hi treballa molt exhaustivament tant en l’àmbit policial com en el judicial, fet que comporta que encara no es disposi d’un atestat complet de la investigació i que els resultats, en aquests moments, siguin provisionals, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tot i així, per la seva complexitat, el jutge ha dividit l’assumpte en tres parts: una peça principal i dues de separades.

La principal té com a objectiu la investigació de l’explosió i de les actuacions posteriors que es van produir. En concret, se centra en les deficiències detectades en la seguretat, la insuficiència del personal de vigilància, les condicions laborals i en els defectes en el manteniment de les instal·lacions i la maquinària. De manera provisional els delictes en què s’emmarca aquesta peça són els d’imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delicte contra el dret dels treballadors.

Les dues peces separades s’incoen per fets que no tenen a veure directament amb l’explosió, però de la instrucció i resultats obtinguts fins al moment es desprèn la possibilitat de la comissió d’altres delictes. En una d’aquestes causes es pretén aclarir les actuacions empresarials i administratives en relació amb les autoritzacions i llicències per a alguns dels seus reactors que van comportar un increment significatiu de la capacitat de producció de l’empresa. Amb el que s’ha investigat fins ara es podria estar parlant, provisionalment, d’un delicte relacionat amb els estralls.

Depuradora deficient

En la segona causa s’investiguen delictes relacionats amb el medi ambient, al desprendre’s que es realitzava una actuació negligent al realitzar abocaments directes al mar, perquè la depuradora no tenia prou capacitat per tractar la gran quantitat de residus que produïa la fàbrica.

Notícies relacionades

Serà l’avenç de la investigació la que fixarà la relació de delictes que es poguessin imputar als qui apareguin com a investigats. Actualment i de manera provisional són l’empresa Iqoxe com a persona jurídica i dos alts càrrecs de l’empresa. També es troben personades dotze acusacions particulars i tres acusacions populars.

L’empresa petroquímica Iqoxe atribueix la tragèdia a una suma de circumstàncies no previsibles, la més important és que la substància que estaven produint, el MPEG (metacrilat metoxi polietilenglicol), que es fabrica a base d’òxid d’etilè, no havia explotat mai abans. Una investigació encarregada a l’Institut Químic de Sarrià (IQS) determina que es va tractar d’«una reacció química desconeguda» i, per tant, imprevisible.