càrrec de salut

¿Qui és Jacobo Mendioroz? El nou responsable català del coronavirus

Des de la setmana passada és el director de la nova Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya

jacobo mendioroz dirigir la unitat de resposta a la covid 19 tot es mou

jacobo mendioroz dirigir la unitat de resposta a la covid 19 tot es mou

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jacobo Mendioroz és el director de la nova Unitat de Seguiment del coronavirus a Catalunya. Aquest epidemiòleg, nascut a Madrid el 1973, ha sigut nomenat recentment per la consellera de Salut, Alba Vergés, per coordinar aquest comitè, integrat per professionals de diferents disciplines, que busca donar resposta durant l’evolució de la pandèmia. Una figura que podria assimilar-se a la de Fernando Simón a nivell estatal. 

Mendioroz és un doctor especialista en medicina preventiva i salut pública. Pel que fa a la seva formació acadèmica, es va llicenciar en la Universitat Autònoma de Madrid, va cursar un màster en salut pública a la Universitat Pompeu Fabra i es va formar a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

El nou responsable català del seguiment de la Covid-19, desconegut fins ara per al gran públic, ha treballat com a investigador a l’Institut de Salut de Carles III de Madrid, sobretot en l’àmbit de la genètica. Aquest epidemiòleg madrileny també s’ha format com a especialista a Angola en estudis de camp sobre una malaltia infecciosa com la tuberculosi

Fins ara, Mendioroz era el coordinador de la unitat de recolzament de la investigació a l’Institu Català de la Salut (ICS) a la Catalunya central. En aquesta posició, durant la pandèmia ha hagut de bregar amb el brot de la Conca d’Òdena, la regió, amb el municipi d’Igualada al capdavant, que va ser epicentre del coronavirus a Catalunya i que va estar més de tres setmanes confinada. 

Gestors de la Covid-19

Notícies relacionades

Mendioroz ha comparegut aquest dijous al costat de la consellera Vergés i del director de l’Agència de Salut Pública de Cataluya, Xavier Llebaria, per explicar l’última decisió de Salut: la contractació de 500 gestors que ajudaran a rastrejar el virus. Així, el total de persones dedicades a rastrejar contactes de persones positives seran 815 a tot Catalunya, entre epidemiòlegs rastrejadors i els denominats «escoltes», que es troben en una central de trucades i comproven cada cert temps si l’aïllament a casa es fa correctament.

Els «gestors Covid» es posaran en marxa en els pròxims dies i el seu treball permetrà que els serveis assistencials es dediquin exclusivament a la seva tasca principal, que és atendre els malalts, no recollir dades dels contactes de les persones positives ni informar-los dels seus drets laborals quan estan malalts, ha indicat avui Mendioroz. Així, actualment hi ha 80 rastrejadors epidemiòlegs en plantilla als quals s’incorporaran 65 més en les últimes setmanes i als quals, al seu torn, s’han d’afegir 50 més procedents d’altres àmbits sanitaris.