A França

Primer cas de contagi de coronavirus de mare a fill durant l'embaràs

Tot i que el nadó va presentar símptomes severs després de néixer, aquests van anar desapareixent a poc a poc

zentauroepp51328227 embarazada191211190442

zentauroepp51328227 embarazada191211190442

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Metges dels hospitals de la Universitat París Saclay han documentat un cas de Covid-19 transmès de mare al fetus durant l’embaràs, segons publica la revista ‘Nature Communications’. Tant la nena, que va mostrar símptomes en el sistema nerviós associats al coronavirus, com la seva mare es van recuperar, segons els investigadors.

Han sorgit interrogants entorn de com es pot transmetre el virus de mare a fill, i alguns estudis suggereixen que és més probable que passi immediatament abans i després del naixement d’un nadó. El virus normalment es transmet per gotetes de líquid expulsades de la boca i el nas quan les persones infectades respiren, parlen, tussen o esternuden.

Els investigadors francesos van informar sobre una dona embarassada, d’uns 20 anys, que va ingressar en un hospital amb febre i tos severa, i posteriorment va donar positiu pel coronavirus, segons publica Bloomberg. Les proves van confirmar la presència del virus en el nadó tres hores després del naixement.

Durant les últimes setmanes

El virus es va trobar en el teixit placentari, així com a la sang materna i neonatal, cosa que suggereix que la transmissió probablement va ser a través de la placenta, van dir els investigadors. «El nostre cas qualifica completament com a infecció congènita de SARS-CoV-2», van assenyalar a l’informe.

«Hem demostrat que la transmissió de mare a fetus és possible a través de la placenta durant les últimes setmanes d’embaràs», va assenyalar el doctor Daniele De Luca, de l’hospital Antoine Beclere de Clamart, principal autor de l’estudi.

Casos rars

Vint-i-quatre hores després del naixement, explica l’agència AFP, el nadó va presentar símptomes severs, com rigidesa de les extremitats i lesions en el sistema nerviós cerebral i que van anar desapareixent a poc a poc. «La mala notícia és que pot produir-se. La bona és que és estrany», va destacar De Luca.

Notícies relacionades

Dels milers de casos de nens nascuts de mares que pateixen Covid-19, menys del 2% han donat positiu pel coronavirus, i encara menys han desenvolupat símptomes greus, va assenyalar Marian Knight, professora de salut maternal i infantil de la Universitat d’Oxford, que no va participar en l’estudi. 

«El principal missatge per a les dones embarassades continua sent que evitin la infecció mitjançant el rentat de mans i el distanciament social», va insistir aquesta experta.