ENTREVISTA AMB UNA GINECÒLOGA

Anna Suy: «Encara no sabem si el coronavirus afecta les embarassades»

La cap de secció d'Obstetrícia de la Vall d'Hebron explica com l'hospital assisteix les gestants amb Covid-19

zentauroepp52946976 anna suy200327171406

zentauroepp52946976 anna suy200327171406

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona és el centre de referència a Catalunya per a les embarassades amb coronavirus que s’hagin d’ingressar. Això permet atendre, en un sol centre, les gestants amb Covid-19, millorar l’atenció de les pacients i disminuir els riscos sanitaris. Anna Suy és la cap de secció d’Obstetrícia de la Vall d’Hebron.

-¿Quin és el protocol d’actuació?

-Hi ha dos circuits: el de la mare sana i el de la mare infectada amb Covid-19. Per al de la sana és el mateix de sempre. En el cas de la infectada, tenim una planta reservada només per a elles, estiguin a punt de parir o no. Els professionals que tracten aquestes dones amb Covid-19 no veuen altres pacients, cosa que permet –a més d’estalviar personal i evitar contagis– no haver d’estar-te canviant el material tota l’estona.

-¿Fan alguna distinció entre pacients amb Covid-19?

-Sí. Diferenciem la que està greu –la que requereix ingrés– de la que està lleu. Totes les gestants greus amb coronavirus de Catalunya venen a la Vall d’Hebron, les lleus poden anar al seu hospital de referència. A aquestes pacients lleus, quan ja han tornat a casa, les truquem diàriament per saber quin és el seu estat. La Vall d’Hebron també és centre de referència per a parts a l’àrea de Barcelona.

-¿Quina protecció prenen amb aquestes pacients?

-Si és una visita sense cap tècnica especial, utilitzem una bata d’un sol ús, mascareta i guants. Si fem alguna tècnica de risc, com un frotis, utilitzem una mascareta especial i la bata impermeable.

-¿El coronavirus causa problemes a embarassades i nadons?

-No ho sabem. Crec que es parla molt alegrement sobre aquest tema. Els primers articles que van sortir a la Xina deien que no hi havia transmissió vertical –de mare a fill–, però ja han sortit articles que defensen el contrari. Tampoc sabem què passa amb les mares que passen la infecció en el primer o segon trimestre, perquè aquests nens encara no han nascut. De moment, el Covid-19 en nadons s’assembla a la malaltia de l’adult normal.

Notícies relacionades

-¿El servei pot arribar a estar tan col·lapsat que no s’atengui bé les embarassades?

-Jo crec que no. Som prou professionals per atendre-les com toca. És veritat que aquest servei s’ha improvisat molt ràpidament, però la capacitat que té tot el personal de l’hospital d’adaptar-se tan ràpidament al creixement de l’epidèmia és meravellosa. Com de ben organitzat està. Nosaltres només som una punteta dins d’aquest hospital, que s’ha transformat de manera impressionant en només dues setmanes.