desconcert

Lleida continua rebel

Restauradors i comerciants tornen a obrir la persiana desobeint les recomanacions del Govern

Molts veïns es neguen a tancar-se a casa seva i fonts policials neguen tenir ordres de multar

zentauroepp54103527 lleida200714132032

zentauroepp54103527 lleida200714132032 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Com si es tractés del dia de la marmota, els bars, restaurants i comerços de Lleida han tornat a obrir aquest dimarts la persiana i han desatès, un dia més, les peticions del Govern de confinar-se per evitar la propagació del coronavirus. Els clients també han ocupat les cadires, ja sigui fora o dins dels locals. Tot això, davant la perplexitat dels Mossos d’Esquadra. «No tenim ordres de multar», reconeixen uns agents de seguretat ciutadana. 

«¿Tu et quedaràs a casa? Jo no, fins que no m’hi obliguin, em quedo aquí a la terrassa del bar», deixa anar Eduard Blanch, prenent el seu segon cigaló del dia junt amb quatre amics més del veïnat en un bar del carrer comercial de Lleida. La propietària del local va tancar ahir, aplicant les mesures d’un confinament que es va confirmar paper mullat. «Avui no me la colen, vaig veure que va obrir tothom, doncs he pensat, jo també, que tinc moltes despeses per pagar», explica des de la barra del bar. La terrassa és plena a la meitat, però dins del local també hi ha clients esmorzant. 

A la mateixa avinguda, a mesura que avança el matí, són diversos els comerços que obren de nou les persianes. Entre aquests hi ha la botiga en la qual treballa la Zorayda, que diu no poder permetre’s «un tancament de nou, o Navar Abdelhadi, que si no aconsegueix vendre ara els vestits estampats o sandàlies d’estiu, avisa, «me les hauré de menjar a l’hivern». També tornen a fer el mateix que ahir Mohamed Moula, i Marc Cabecerans, dos restauradors a 100 metres l’un de l’altre. Ahir el segon va obrir amb dubtes, i el primer va canviar els seus plans a primera hora del matí. Avui, no han dubtat. «Fins que vingui la policia a multar-me o em truquin de l’ajuntament, jo continuo obert».

Notícies relacionades

El problema de l’acatament és, segons l’Edudard, que hi ha un peix que es mossega la cua. Els veïns no es tancaran a casa si tenen terrasses per quedar amb els seus. «Jo prefereixo ser aquí amb ells que sol a casa, la veritat, és que necessito socialitzar, i tampoc ningú ha dit que estigui prohibit», sentencia Emili Ibarz. Però al seu torn, els comerciants, si tenen clients disposats i cap norma clara, provaran de fer caixa per poc que pugui. «És que ens hi estem jugant molts diners, i tampoc sabrem si tindrem ajuda», explica un altre restaurador.

Dos agents de seguretat ciutadana dels Mossos d’Esquadra, des de la distància, s’emporten les mans al cap. «Això és un desgavell, aquí ningú sap què s’ha de fer i cada un fa el que vol, i costarà», descriuen. ¿Els multaran? El Govern ha publicat un nou decret per aplicar el confinament. «D’ordre de multar no en tenim», responen.