vacances truncades

Els turistes vetats per ser del Segrià: «Anirem a Astúries en un altre moment»

El Principat no rebutja visitants de zones amb rebrots, aclareixen la patronal i el Govern autònom

port-cambrils

port-cambrils

2
Es llegeix en minuts
M. M. / CH. N. (La Nueva España)

Un allotjament rural de Ribadesella va cancel·lar una reserva d’una família de la comarca del Segrià, a Lleida, afectada per diversos rebrots de coronavirus, segons va denunciar l’afectat, Ferran Montardit, professor de matemàtiques en una escola lleidatana. Segons va explicar en una conversa telefònica amb ‘La Nueva España’, del mateix grup editorial que ‘EL PERIÓDICO DE CATALUNYA’, la raó esgrimida per l’establiment és que «el protocol que s’aplica a Astúries els impedia admetre persones provinents d’aquesta província i de Lugo». Tant l’Executiu regional com Otea, la patronal de turisme al Principat, van aclarir ahir que «no existeix aquest protocol».

Ferran Montardit va explicar que dies abans que es decretés el confinament al seu lloc de residència habitual, havien marxat a la seva segona residència a Cambrils (Tarragona), i que, per tant, no estaven afectats per la mesura decretada per la Generalitat. L’1 de juliol passat van abonar l’import corresponent a la reserva de tres nits a l’establiment de Ribedesella i en tenien tres més de reservades en un hotel d’Oviedo. «Ens feia il·lusió anar a Astúries, així que vam programar una setmana de vacances allà perquè tinguéssim temps de veure coses», explica Montardit. Però quina seria la seva sorpresa quan la seva dona va rebre una trucada de l’establiment a Ribadesella anunciant-los que cancel·laven la seva estada «pel protocol contra el coronavirus que s’aplica a Astúries».

Aquest professor lleidatà, que es nega en rotund a donar el nom de l’establiment de Ribadesella –«no vull fer escarni», afirma– es va sorprendre tant que va telefonar perquè li confirmessin la cancel·lació. Va explicar que no eren a la zona confinada, que havien marxat dies abans, i que no apassarien per allà, sinó que des de Cambrils viatjarien directament a Astúries. «Però no hi va haver manera. Hauria entès que ens diguessin que havíem de portar les proves fetes, o que havíem de prendre la temperatura i aquestes coses, però no que ens ho cancel·lessin així», explica.

Com que tenia tres nits contractades en un cèntric hotel d’Oviedo, també va trucar per preguntar si li cancel·larien la seva reserva. «Em van dir que de cap manera. Que no tenien ni sabien res d’aquest protocol i que estarien encantats de donar-nos la benvinguda», assegura Montardit. Però la realitat és que «ja se’ns havia espatllat el pla. Vam entendre que potser, en la situació en la qual està Astúries, pugui més la por a un brot i que hi hagi contagis». Així que aquesta família ha decidit posposar el seu viatge al Principat «fins que tot això passi».

Ferran Montardit va mostrar la seva sorpresa per la transcendència que la seva denúncia ha tingut a les xarxes socials i al Principat. «No era la meva intenció, ni de bon tros. Però els agraeixo l’atenció mostrada i anirem a Astúries en un altre moment», va insistir durant la conversa telefònica.

Notícies relacionades

La viceconsellera de Turisme del Principat, Graciela Blanco, va assegurar ahir que «el Principat no veta els clients dels establiments hotelers asturians, ni els de Lleida ni els d’a Mariña de Lugo». Va afegir que «la prudència és el millor mur» i que «el que hem de fer és incidir perquè es compleixin les mesures de seguretat».

El president d’Otea, la patronal del turisme asturià, José Luis Álvarez Almeida, va negar l’existència de protocols de veto i va afegir que «l’únic que existeix és el de les mesures sanitàries que requereix la lluita contra la Covid-19». Va agregar que «a Astúries esperem i rebrem com es mereixen tots els turistes que vulguin venir».