protecció davant del coronavirus

Mascaretes: quina utilitzar, com col·locar-la i quan llençar-la

La seva eficàcia contra la Covid-19 només està garantida si s'utilitzen i es conserven de forma correcta

Sanitat ha publicat una guia a la seva pàgina web que orienta sobre els diferents models

zentauroepp53112133 madrid  13 04 2020 sociedad  coronavirus     reparto de masc200413122846

zentauroepp53112133 madrid 13 04 2020 sociedad coronavirus reparto de masc200413122846 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Efe

Les mascaretes seran protagonistes en les diferents fases de la desescalada i el seu ús es farà obligatori en espais tancats i al carrer quan no es pugui garantir una distància mínima de dos metres entre persones, però la seva eficàcia només està garantida si s’utilitzen i conserven de forma correcta.

El Ministeri de Sanitat ha publicat una guia a la seva pàgina web que orienta sobre els diferents models de mascareta i com utilitzar-les de forma correcta.

Aquestes són algunes de les claus per garantir-ne el bon ús: 

¿Quina mascareta necessito?

Persones sanes: mascaretes higièniques. 

Persones amb símptomes o asimptomàtiques, però positives en Covid-19: mascaretes quirúrgiques. 

Persones en contacte amb contagiats o positius per Covid-19: mascaretes epi. 

Nens: nens i nenes sans a partir de 3 anys han d’utilitzar mascaretes higièniques conformes a cada rang d’edat. Existeixen tres talles entre els 3 i els 12 anys. És important que un adult supervisi la col·locació, l’ús i la retirada de les mascaretes. 

Nens i nenes positius per Covid-19, amb símptomes o asimptomàtics positius han d’utilitzar preferentment mascaretes quirúrgiques o higièniques amb especificació UNE. 

Població vulnerable: han de seguir la recomanació del seu metge. 

¿En què m’he de fixar al comprar una mascareta?

Mascaretes higièniques: Solen estar compostes per una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d’un sol ús. 

Si són reutilitzables, el fabricant indicarà com rentar-la i el nombre màxim de rentats. A partir d’aquí, no es garanteix l’eficàcia de la mascareta. 

Les no reutilitzables han de ser eliminades després del seu ús recomanat i, per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no utilitzar-les durant més de quatre hores. En cas que s’humitegi o es deteriori, és recomanable substituir-la per una altra. 

Mascaretes quirúrgiques: poden tenir data de caducitat i han de vendre’s empaquetades. Només les farmàcies poden vendre-les individualment sense envasar. 

Aquestes mascaretes estan dissenyades per filtrar l’aire exhalat i la seva missió és protegir els qui estan al teu voltant i evitar la dispersió vírica a l’esternudar, tossir o parlar. 

Han de tenir un mecanisme que permeti cenyir-la estretament sobre nas, boca i barbeta. 

La seva durada depèn de cada fabricant, però ha de canviar-se quan es noti humida o bruta. Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no utilitzar la mascareta durant més de quatre hores. 

En el seu etiquetatge ha de figurar el marcatge CE, que assegura que el producte compleix la legislació, la referència a la norma UNE EN 14683, que assegura el compliment d’un estàndard de qualitat i si és tipus I o II (aquestes últimes poden ser també resistents a esquitxades de sang i altres líquids biològics). 

Mascaretes epi: es venen en farmàcies, establiments especialitzats i grans superfícies. 

Aquest tipus de mascaretes són equips de protecció individual (epi) i es recomanen fonamentalment per a professionals perquè creen una barrera entre un risc potencial i l’usuari. També poden estar recomanades per a grups vulnerables. 

Filtren l’aire inhalat i eviten l’entrada de partícules contaminants i, segons la seva eficàcia, poden ser de tres tipus: FFP1, FFP2, i FFP3. 

Per a la protecció contra la Covid-19 es recomana l’ús de mascaretes epi FFP2. 

En l’etiquetatge ha de figurar-hi el marcatge CE, seguit de quatre números que assegura que el producte compleix la legislació, la referència a la norma UNE EN-149, que assegura el compliment d’un estàndard de qualitat, el marcatge NR (indica que el producte és no reutilitzable) i el marcatge R (reutilitzable), el tipus de mascareta (FFP1, FFP2, i FFP3) i el filtre (P1, P2 i P3). 

¿Com es col·loca una mascareta?

Abans, renteu-vos les mans durant 40-60 segons.

Toqueu només les gomes de la mascareta.

Poseu-la sobre el nas i boca, assegurant-vos que no queden grans espais entre la cara i la mascareta.

Passeu les bandes elàstiques per darrere de les orelles.

Pessigueu la pinça nasal per a ajustar-la bé al nas.

Eviteu tocar la part exterior de la mascareta i, de fer-ho, renteu-vos les mans abans i després. 

Abans de treure-us la mascareta, renteu-vos les mans. 

Retireu-la tocant només les bandes elàstiques.

Per llençar-la, poseu-la en una bossa de plàstic, fiqueu-la tancada a les escombraries i renteu-vos les mans després. 

Neteja i conservació

En el cas de les mascaretes reutilitzables, cada fabricant explica les instruccions de rentat i utilitzar un mètode diferent al recomanat pot deteriorar el producte i, per tant, perdre la seva efectivitat. 

Notícies relacionades

Les que no són reutilitzables no es poden rentar, ja que no es garanteix que conservin les seves propietats. Tampoc s’ha de donar la volta a la mascareta ni netejar-la al microones. 

En el cas de les mascaretes artesanals, els materials i mètodes de confecció amb què s’elaboren són molt diversos i poden no haver passat el control de verificacions o assajos, per tant no se’n garanteix l’eficàcia, tampoc en el cas de les ulleres de busseig.