per frenar els rebrots

Salut obligarà a portar sempre mascareta per combatre la «relaxació»

«Hi comença a haver molta més mobilitat i per disminuir els riscos crec que és important prendre aquesta mesura», avisa Vergés

La decisió es pren per «corregir certes actituds» dels ciutadans, explica el Govern

zentauroepp54017666 mascarillas200707083457

zentauroepp54017666 mascarillas200707083457 / JORDI V POU

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La Generalitat endurirà en les pròximes hores l’ús de la mascareta per obligar a portar-la en totes les circumstàncies independentment que es pugui mantenir la distància de seguretat, tret de l’àmbit familiar. La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha proposat al Govern que prengui aquesta mesura, que es confirmarà aquest dimarts o aquest dimecres, quan es faci la pròxima reunió del Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya).

El Govern ha justificat la mesura en «certes actituds de relaxació» d’alguns ciutadans que «s’han de corregir». «Creiem que l’obligatorietat reforçarà l’ús de la mascareta davant aquestes situacions d’actituds més relaxades», ha dit la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó.

«Ens tocarà conviure amb el coronavirus els pròxims mesos. És una realitat que inclou tots els àmbits socials, i per això fem una crida a la corresponsabilitat, les mesures no poden ser només sanitàries. El virus segueix entre nosaltres, es continua propagant. Mentre no tinguem vacuna, hem de posar un altre tipus de barreres i estem veient que potser l’ús de la mascareta cal enfortir-lo, i també la consciència de tothom. Creiem que fent-ne obligatori l’ús garantirem que s’utilitzi com s’ha d’utilitzar», ha afegit la portaveu.

A compte del Procicat

Les concrecions sobre l’«enduriment» de la normativa sobre la mascareta –per exemple, què passarà en platges o piscines– es decidiran en la pròxima trobada del Procicat. Aquest òrgan es reuneix cada 48 hores, i en principi no li toca fer-ho fins dimecres, però la portaveu del Govern no ha descartat que es reuneixi avui mateix d’urgència.

Al matí, en una entrevista a RAC-1,  la consellera Vergés havia anunciat que compartiria la seva proposta amb la resta de consellers perquè s’estableixi una resolució, l’incompliment de la qual comportaria la imposició de sancions.

«Volem introduir aquest mecanisme de protecció com a norma general a tot arreu, es pugui mantenir distància o no es pugui mantenir distància», ha dit Vergés, que d’altra banda preveu en els pròxims dies un augment important de casos de coronavirus al Segrià, on la situació és «delicada».

«Quan la tendència és creixent això no es tomba en dos dies, i per tant hem d’esperar un creixement de casos important», ha assenyalat la consellera sobre la situació a la comarca confinada del Segrià.

Vergés ha insistit en la importància d’introduir l’obligatorietat de les mascaretes «com a norma general a tot arreu, i només treure-te-la quan estàs amb els convivents», o en situacions en les quals s’ha demostrat la seva incompatibilitat, com quan s’està fent esport.

«La mateixa obligació que hem posat a Lleida sobre les mascaretes l’hem de fer a tot el país», ha dit Vergés, que ha avançat: «Jo així ho compartiré amb el Govern».

Disminuir riscos

«Creiem que hem de fer aquest pas a tot el país no perquè estiguem pitjor a Catalunya», sinó «pel comportament que tenim com a societat, en els riscos que assumim; hi comença a haver molta més mobilitat, més moviment de gent, gent que vindrà a passar les vacances... per tant, per disminuir els riscos, crec que és important prendre aquestes mesures», ha remarcat Vergés.

La consellera ha assegurat que la situació entre la comarca del Segrià i el repte del territori català «no té res a veure» i que «per sort podem dir que estem en un bon estat epidemiològic a la resta de Catalunya, però per mantenir-ho així és important la implicació de tot el món», segons informe Efe.

Evolució a la comarca del Segrià

Notícies relacionades

Ha explicat que en les reunions dels equips de salut «ens hem adonat que el perímetre al Segrià ha tapat moltes de les mesures internes que hem aplicat, i que són importantíssimes i clau, i que algunes d’aquestes mesures les podem aplicar a tot el país, com és l’obligatorietat de mascaretes». 

Davant de l’evolució de la pandèmia a la resta del món, «ens hem d’avançar tot el possible, hem d’intentar que tots incorporem aquestes mesures com a manera intrínseca d’actuar a partir d’ara», ha conclòs Vergés, que ha recordat que continua sent imprescindible «guardar la distància i la higiene de mans».