Desenvolupada una mascareta que s'autodesinfecta amb calor

La tasca d'esterilització del producte, que costarà menys d'un euro, dura una mica menys de mitja hora i es pot utilitzar repetides vegades

israel

israel

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Institut Tecnològic Technion d’Israel ha desenvolupat unes mascaretes que s’autonetegen amb calor i que pretenen substituir les d’un sol ús, molt més costoses econòmicament i mediambientalment parlant.

El químic elèctric Yair Ein Eli, professor en el Departament de Ciència de Materials i Enginyeria del centre Technion, a Haifa, i degà del centre, ha confessat que «l’invent ha sigut totalment accidental». I explica que, estant a l’institut treballant, va veure un missatger que portava una mascareta molt bruta i que li va dir que feia quatre dies que la utilitzava. Després d’aquesta confessió, Ein Eli va pensar que seria una bona idea mirar d’introduir una mascareta d’un sol ús al forn, per verificar la seva resistència a la calor, amb l’esperança que aguantés els 60 graus centígrads i 15 minuts que maten el coronavirus. I va aguantar. De fet, va aguantar intacta fins a 12 hores al forn. Així que es va proposar incorporar a les mascaretes normals un forn portàtil.

L’equip d’Ein Eli va afegir a mascaretes normals un element escalfador: una capa de fibra de carboni que s’escalfa utilitzant un corrent baix (dos amperes), el mateix que es genera al connectar un carregador de mòbil, un cable USB o el carregador de qualsevol dispositiu electrònic. Així, després d’arribar als 60-70 graus centígrads, la calor acaba amb els patògens.

Notícies relacionades

La tasca de desinfecció de la mascareta dura una mica menys de mitja hora i, segons el seu inventor, es pot utilitzar repetides vegades: «Fins ara es poden fer 12 cicles de calor amb les mascaretes que tenim, arribarem aviat a fer centenars de cicles abans que la mascareta digui que ja no pot més. Aquest element escalfador pot ser col·locat en qualsevol mascareta».

Els investigadors calculen que costarà entorn d’un dòlar (menys d’un euro) i ja han demanat una patent als Estats Units perquè la seva arribada al mercat no es demori. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Temes:

Israel