ordre del boe

Espanya comença a reobrir les fronteres Schengen sense publicar encara la llista de països

El Govern no ha donat a conèixer encara la relació de terceres nacions que podran accedir al territori nacional

zentauroepp53845497 barajas tras estado de alarma200622120804

zentauroepp53845497 barajas tras estado de alarma200622120804 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern ha començat aquest dimarts a fer els primers passos cap a la reobertura de les fronteres Schengen sense haver publicat encara la llista definitiva de tercers països o països associats a Schengen des dels quals es podrà accedir a Espanya.

L’ordre publicada al BOE pel Ministeri de l’Interior estableix a més noves excepcions per a l’encreuament de persones pel territori comunitari, incloent ara estudiants que realitzin els seus estudis as estats membres o associats Schengen i que disposin del corresponent permís o visat.

Així mateix, es permetrà des del dimecres 1 de juliol el trànsit de treballadors altament qualificats la tasca dels quals sigui necessària i no pugui ser posposada o feta a distància. Això sí, aquestes circumstàncies s’hauran de justificar documentalment.

Aquesta ordre, que arriba després que el Govern ampliés el passat 22 de juny la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea, no inclou encara la relació de països, ja que «s’estan finalitzant els treballs» sobre aquesta.

Els 27 tenen fins avui al migdia per aprovar o tombar la llista de 15 països que els seus ambaixadors van negociar fins divendres passat, però davant de la qual algunes capitals mantenien reserves, raó per la qual les negociacions han continuat durant el cap de setmana.

La llista de països els nacionals dels quals seran els primers en entrar a la UE inclou  Algèria, Austràlia, el Canadà, el Japó, Montenegro, el Marroc, Nova Zelanda, Rwanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunis, l’Uruguai, Geòrgia i la Xina, que, en el cas de la Xina l’aixecament del veto estarà subjecte a reciprocitat.

En aquest context, l’ordre explica que la llista fa referència a la residència als països, no a la possessió de la seva nacionalitat. Amb ells s’aplicarà l’aixecament de forma progressiva i seguint criteris de reciprocitat, i la llista es podrà modificar periòdicament incloent altes i baixes.

La llista de països podrà modificar-se en futures ordres

En paral·lel, s’inclouen categories de viatgers que queden exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència, com els residents que es dirigeixin al seu lloc de residència, els titulars d’un visat de llarga durada expedit per un país membre al qual es dirigeixin i els treballadors transfronterers.

A més, estan autoritzats a desplaçar-se els professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i professionals de l'atenció de les persones grans que es dirigeixin o tornin d’exercir la seva activitat laboral, el personal dedicat al transport de mercaderies, el personal militar, diplomàtic o consular.

Així mateix, es permet el desplaçament a membres d’organitzacions humanitàries, i aquelles persones que acreditin causes de força major o situació de necessitat o l’entrada de les quals es permeti per motius humanitaris, i persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.

En aquest sentit, es permet entrar a Espanya, entre d’altres, a les persones registrades com a residents que es dirigeixin directament al seu lloc de residència en un altre estat membre, Schengen, Andorra, Mònaco, el Vaticà, San Marino o al cònjuge de ciutadà espanyol o parella amb la qual mantingui una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquin al seu càrrec, sempre que viatgin amb o per reunir-se amb aquest.

Tot l’anterior no serà d’aplicació a la frontera terrestre amb Andorra ni al punt de control de persones amb el territori de Gibraltar.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’ordre també estableix que es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.