el coronavirus i els viatges

El Govern central no creu que es puguin obrir fronteres fins al juliol

Els països de la zona Schengen provaran de negociar criteris comuns en la mobilitat internacional

zentauroepp52820509 efectivos de la guardia civil y de la unidad de intervenci n200320190142

zentauroepp52820509 efectivos de la guardia civil y de la unidad de intervenci n200320190142 / Javi Colmenero

2
Es llegeix en minuts

El Govern contempla que l’obertura de les fronteres internacionals no serà recomanable abans de principis de juliol, és a dir, una vegada acabada la desescalada i quan ja siguin possibles els moviments entre províncies. Així ho han assenyalat fonts diplomàtiques, que estan informant del calendari espanyol a les autoritats europees, mentre proven de negociar que els països de la zona Schengen segueixin criteris epidemiològics comuns i no discriminatoris a l’hora de reobrir fronteres.

El pla no contempla la possibilitat que alguns territoris puguin rebre viatgers internacionals abans que d’altres, com s’ha plantejat a les Balears i les Canàries, ja que la previsió és que tot Espanya entri alhora en l’anomenada «nova normalitat». No obstant, les comunitats en qüestió podran plantejar-ho en les seves converses amb el Ministeri de Sanitat, tenint en compte, això sí, el risc d’importar nous contagis.

Els governs europeus estan en ple debat sobre la reobertura de les fronteres, en vigílies que la Comissió Europea presenti, la setmana que ve, les recomanacions sobre les fronteres internes de l’àrea Schengen. El Govern espanyol concedeix que no tots els països de l’àrea Schengen poden obrir les fronteres alhora perquè no tots estan en la mateixa fase de gestió de la pandèmia i podria fins i tot ser perjudicial, però sí vol que la reobertura es regeixi per criteris epidemiològics comuns, no discriminatoris.

França i Itàlia

La seva previsió és que el calendari espanyol no serà gaire diferent al de França o Itàlia, que són, a més, les altres dues grans destinacions turístiques europees.  Així, el Govern vol que per a principis de juliol s’hagin acordat una sèrie de protocols comuns per a l’activitat turística, per exemple normes sobre fronteres, seguretat, higiene o aforament en aeroports, mitjans de transport o instal·lacions, així com de disponibilitat de centres de salut, per no generar distorsions.

L’assumpte el van parlar dimarts passat la ministra espanyola d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, i la vicepresidenta de la Comissió Europea Margrethe Vestager, que presideix el grup de contacte per al turisme de l’Executiu comunitari. Espanya vol fer valer la seva condició de potència turística i la seva experiència per fer propostes en aquest àmbit. No obstant, el que està en joc amb motiu de la pandèmia de la Covid-19 no és només el turisme, sinó en general tota la mobilitat internacional i les seves condicions de seguretat.

Optimisme

Notícies relacionades

D’altra banda, les fonts consultades es mostren raonablement optimistes sobre la possibilitat que la UE acordi un fons de recuperació conforme amb les aspiracions espanyoles: un fons prou important (entre un bilió i un bilió i mig d’euros) que atorgui transferències no reemborsables i que permeti actuar amb contundència i equilibri per no fracturar el mercat interior.

De fet, un dels arguments que el Govern va presentar davant dels seus col·legues és que cal evitar que el mercat interior es trenqui perquè hi hagi països que puguin ajudar amb molta més intensitat que d’altres a les seves empreses, ara que, amb motiu de la crisi, la Comissió Europea ha aixecat restriccions als ajuts públics.