per coexistència de patògens

Els pediatres avisen d'una «tardor complicada» si hi ha una segona onada de Covid

Tot i que la pandèmia per SARS-COV-2 no ha tingut una incidència important en els infants, adverteixen que es desconeix quins efectes pot tenir si coincideix en el temps amb el VRS i la grip

«La superposició i similitud dels símptomes fa imprescindible el diagnòstic virològic ràpid al laboratori de microbiologia», avisen perquè els menors no suposin un risc per a la gent gran

zentauroepp53237255 26 04 20 coronavirus covid  19 els nens surten al carrer par200426120155

zentauroepp53237255 26 04 20 coronavirus covid 19 els nens surten al carrer par200426120155 / Marc vila

1
Es llegeix en minuts
Efe

Pediatres que han participat en la trobada «Mesures davant una segona onada de Covid-19», organitzada per l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), han alertat d’una tardor assistencial «complicada» si coincideixen una segona onada de Covid-19, el virus sincític respiratori (VRS) i la grip. 

Tot i que la pandèmia per SARS-COV-2 no ha tingut una incidència important en els infants, els pediatres adverteixen que es desconeix quins efectes pot tenir si aquesta coincideix en el temps amb els altres dos virus de gran impacte en l’edat pediàtrica. 

En el cas de la grip, els nens són una població àmpliament afectada per aquest virus, a més d’uns grans contagiadors, i poden posar en perill els adults, ja per si mateixos vulnerables a la Covid-19, assenyala l’AEP en un comunicat. 

La incidència d’ingressos hospitalaris en nens menors d’un any pel VRS a Espanya és de 40,2 casos/1.000 nens a l’any, i té un cost directe d’hospitalització superior als 3,6 milions d’euros anuals, cosa que suposa un impacte econòmic molt important per a la societat. 

«La superposició i similitud dels símptomes fa imprescindible el diagnòstic virològic ràpid al laboratori de microbiologia. A més, la presència d’un dels tres virus no exclou la dels altres», explica la doctora Rosa Rodríguez Fernández, responsable d’hospitalització pediàtrica de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid. 

La pressió assistencial que pot provocar la coexistència dels tres virus obligaria els centres d’hospitalització pediàtrica a reforçar la seguretat i els recursos tant humans com materials disponibles, assenyalen. 

«En la primera onada de Covid-19 a la primavera, no hi va haver escassetat de llits en les unitats de cures intensives pediàtriques, no obstant, això podria arribar a passar si coexisteixen els tres virus respiratoris esmentats en el període tardor-hivern, ja que en el cas del VRS fins al 15% dels nens necessiten uci i entre el 5-7% en grip», explica la doctora Rodríguez Fernández.

Notícies relacionades

Altres mesures preventives aconsellades pels pediatres, amb objectiu de fer front a aquesta «tempesta perfecta» de virus de cara a la tardor, passen per la vacunació davant aquelles patologies per a les quals ja hi ha immunització, com és el cas de la grip o bé els anticossos monoclonals davant el VRS en pacients de risc. 

A més, «les institucions sanitàries han de desenvolupar estratègies per assegurar l’adequada protecció dels professionals sanitaris, pedra angular en la detenció d’aquesta pandèmia», assegura la doctora.