vacances atípiques

¿Quins països rebran millor els espanyols aquest estiu?

Onze països europeus obren les portes al turisme sense restriccions, cinc veten de moment per precaució els viatges des d'Espanya i la resta ens demana quarantenes de 14 dies o presentar a l'arribar als controls fronterers una prova PCR

zentauroepp53845499 barajas tras estado de alarma200622120940

zentauroepp53845499 barajas tras estado de alarma200622120940 / DAVID CASTRO

8
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus ho ha trastocat tot, fins i tot les vacances d’estiu que aquest any seran, com a mínim, atípiques després d’un confinament de gairebé 100 dies a Espanya. Les restriccions per a la circulació entre països comencen a enderrocar-se a Europa, però no totes les nacions rebran de la mateixa manera els espanyols, pocs segons el CIS, que decideixin sortir a l’estranger.

Onze països europeus obren les seves portes al turisme sense restriccions, cinc veten de moment per precaució la visita d’espanyols i la resta els demana quarantenes de 14 dies o presentar a l’arribar als controls fronterers una prova PCR que confirmi que no estan encomanats amb el patogen, segons informa Newtral.

Alemanya

El país ha aixecat totes les restriccions d’entrada als països de la Unió Europea. Els ciutadans espanyols poden entrar al país germànic des d’aquest dilluns 22 de juny del 2020.

De moment no hi ha requisits de quarantena a Alemanya per als viatgers de la UE, l’àrea Schengen i la Gran Bretanya. No obstant, el Govern no descarta canviar la seva opinió sobre això si la taxa d’infecció augmenta. S’exigeix l’ús de mascareta als llocs públics, així com una distància mínima d’1,5 metres. També és obligatori l’ús de mascareta a l’interior de trens, autobusos i avions.

Àustria

Es pot viatjar a Àustria des del 16 de juny, tot i que amb diferents requisits segons el país de procedència. El govern austríac ha determinat que no necessitaran un certificat mèdic i no hauran de fer quarantena els ciutadans de la UE, l’espai Schengen, Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà. Excepte Espanya, Portugal i Suècia i el Regne Unit.

Els espanyols que entrin a Àustria hauran de continuar complint el requisit de presentar un certificat que confirmi que el test biologicomolecular de la SARS-CoV-2 és negatiu. El certificat ha de presentar-se en alemany o anglès i la seva antiguitat no pot ser superior a quatre dies.

La quarantena de 14 dies serà obligatòria en el cas de no poder presentar l’esmentat document.  A Àustria l’ús de mascareta també és obligatori en llocs públics, on s’ha de respectar la distància física d’un metre, i  quan es viatgi en transport públic.

Bulgària

El ministeri búlgar ha establert que no hi haurà limitacions frontereres per als turistes procedents d’Espanya i la resta de països de la UE i Schengen. No obstant, imposa quarantena als qui procedeixin de Bèlgica, Portugal i Suècia i el Regne Unit.

Els països que no requereixen aïllament hauran de presentar a la frontera una declaració que indiqui ser conscients de les mesures epidemiològiques que pren el país i un reconeixement dels riscos de la Covid-19. No serà necessari presentar un test negatiu.

L’ús de mascareta només és obligatori en hospitals i farmàcies i es recomana utilitzar-la en locals públics tancats.

Bèlgica

Els espanyols poden visitar el país des del 21 de juny sense haver de fer quarantena. La distància interpersonal que imposa Bèlgica és de dos metres en espais públics i s’haurà d’utilitzar mascareta sempre que no sigui possible mantenir-la.

República Txeca: sense quarantena

El Govern de la República Txeca ha determinat que Espanya es troba entre els països amb baix risc de contagi per Covid-19. Per tant, els ciutadans espanyols poden entrar a la República Txeca i no han de fer quarantena des del 15 de juny.

Xipre

Espanya ja està al llistat de països que poden viatjar a Xipre, però serà necessari presentar una prova PCR al país d’origen, 72 hores abans de la seva arribada a territori xipriota.

Croàcia

De moment, els ciutadans d’Eslovènia, Hongria, Àustria, la República Txeca, Eslovàquia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia i Alemanya poden entrar a Croàcia sense haver de certificar el motiu de la seva entrada.

La resta de ciutadans estrangers poden ingressar per raons laborals o per altres interessos econòmics així com per raons personals urgents amb l’evidència corresponent.

Els ciutadans estrangers que volen visitar Croàcia i hagin reservat allotjament turístic a la República de Croàcia han de presentar una confirmació de la reserva d’allotjament.

Dinamarca

L’ambaixada danesa a Madrid no ha actualitzat la notificació que informa que des del 14 de març els espanyols no poden viatjar a Dinamarca.

A més, des del 29 de maig, demana als ciutadans danesos que no viatgin a Espanya fins al 31 d’agost. 

Eslovàquia

Els espanyols han de presentar un test negatiu de Covid-19, passar 5 dies aïllats i sotmetre’s a un nou test.

L’ús de mascareta és obligatori en espais interiors i voluntari en espais oberts si es respecten les mesures de distanciament social.

Eslovènia

Els espanyols poden entrar sense restriccions a Eslovènia, segons indica l’ambaixada del país a Madrid.

Estònia

A partir de l’1 de juny, podran arribar al país persones que no presentin símptomes procedents de la UE, espai Schengen o el Regne Unit, però tots hauran de fer una quarantena obligatòria, els dies depenen dels infectats del país de procedència.

Finlàndia

El Govern finlandès ha decidit prolongar parcialment els controls fronterers interiors a l’espai Schengen i limitar el trànsit a les fronteres exteriors fins al dia 14 de juliol del 2020. 

Els espanyols poden viatjar «per motius laborals o per un altre motiu indispensable» però hauran de fer una quarantena de 14 dies.

França

Fins al 21 de juny, França demanava als espanyols que arribessin al seu país per transport aeri a fer una «quarantena voluntària» de 14 dies. Després del final de l’estat d’alarma ha eliminat aquestes restriccions.

 una «quarantena voluntària» de 14 dies. Les mascaretes són obligatòries al transport públic, en algunes botigues (si aquestes ho exigeixen), en taxis i en restaurants. La distància social exigida és d’un metre.

Grècia

Fins al 30 de juny, als espanyols que arribin amb avió a l’aeroports d’Atenes se’ls realitzarà un examen a la seva arribada (així com els procedents d’Itàlia, Espanya, els Països Baixos, Suècia, Albània i Macedònia del Nord). Si fos positiva, s’hauria de fer una quarantena sota supervisió de 14 dies.

Tots els visitants que arribin a través de l’aeroport de Salònica hauran de passar un test. El Govern de Grècia requereix passar la nit en un hotel designat o en un hotel/ residència d’elecció (dins de Salònica).

A partir de l’1 de juliol es permeten vols internacionals a tots els aeroports de Grècia, tot i que poden aplicar-se restriccions addicionals als viatges no essencials des de països que no pertanyen a la UE, a l’espera de l’orientació de la Unió Europea.

Hongria

Des del 18 de juny tots els ciutadans dels països membres de la UE, a més de Sèrbia, Suïssa, Liechtenstein, Noruega i Islàndia, poden ingressar al país amb aïllament de 14 dies. Només els nacionals hongaresos que arribin al país estan exempts de guardar quarantena.

Irlanda: requereix quarantena per a tothom

El Govern d’Irlanda del Sud demana un aïllament de 14 dies a qualsevol persona que entri al seu país, excepte a Irlanda del Nord. 

Itàlia: des del 3 de juny

Des del 3 de juny estan permesos els desplaçaments per qualsevol motiu als països de la UE, països associats Schengen, Regne Unit, Principat d’Andorra, Principat de Mònaco i Ciutat del Vaticà, sense quarantena.

És obligatori utilitzar mascareta en espais tancats, en transport i en qualsevol circumstància en la qual no sigui possible garantir la distància de seguretat, establerta a 2 metres. En museus i altres espais culturals, el distanciament es redueix a un metre.

Letònia

Letònia permet l’entrada al país des del 10 de juny a membres de la UE, Espai Econòmic Europeu (EE), Suïssa i el Regne Unit amb una condició: que no hi hagi més de 25 nous casos per cada 100.000 habitants al país d’origen en els últims 14 dies. 

Luxemburg: sense quarantena

El país limítrof entre Bèlgica, França i Alemanya té les fronteres obertes i no exigeix quarantena, ni serà necessari un certificat mèdic o un test negatiu.

La mascareta serà obligatòria si no es pot respectar la distància de 2 metres, en llocs oberts al públic i en el transport públic.

Malta

El Govern de Malta ha prorrogat la prohibició de viatjar fins a final del mes de juny i ha establert corredors segurs amb alguns països sota certs criteris. L’1 de juliol reobre l’aeroport internacional i els espanyols podran viatjar, tot i que se’ls aplicarà restriccions a les persones procedents de determinades regions. Aquestes són: Madrid, Catalunya, Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

Països Baixos

Des del 15 de juny, els turistes dels països de la UE o de l’àrea Schenen i el Regne Unit poden passar les seves vacances als Països Baixos.

Només hauran de fer quarantena de 14 dies (no obligatòria) els turistes de Suècia i el Regne Unit. A més, als Països Baixos caldrà mantenir una distància d’1,5 metres entre les persones i es demana evitar els llocs freqüentats. El Govern aconsella als visitants que utilitzin el seu propi vehicle, lloguin bicicletes o prenguin taxis i que utilitzin el transport públic només per a viatges essencials. 

Polònia: sense quarantena

Des del 13 de juny, Polònia va restablir el trànsit fronterer entre els membres de la UE sense exigència de quarantena i ni necessitat de presentar prova negativa de Covid-19, per la qual cosa els ciutadans espanyols poden viatjar sense restriccions.

Es requereix ús de mascaretes en botigues, transport públic local, esglésies, institucions públiques, cines, teatres, sales de concerts i centres culturals. També a l’aire lliure, si no es pot garantir la distància de 2 metres.

En restaurants, bars i cafeteries, s’ha de portar mascareta fins a ocupar la taula. 

Portugal

Fins al 30 de juny, els viatges entre Portugal i Espanya per mar terra o aire són limitats i exclusius a residents, treballadors, professionals, entre d’altres. Encara es poden esperar restriccions en hotels i càmpings.

A Portugal, el transport públic funciona regularment, però es demana evitar les hores pic. Cal portar mascareta obligatòria, també en botigues, i es pot imposar-se una multa de fins a 350 euros. La distància mínima és de dos metres.

Romania: amb quarantena

A partir del 15 de juny, les persones procedents d’Àustria, Bulgària, la República Txeca, Xipre, Croàcia, Suïssa, Alemanya, Grècia, Illa, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Malta, Noruega, Eslovàquia, Eslovènia i Hongria no necessiten aïllar-se durant 14 dies si són asimptomàtics. Per a les persones procedents d’altres països, entre els quals Espanya, es mantenen les mesures de quarantena/autoaïllat de 14 dies.

Suècia

A Suècia, només hi ha permès ara per ara l’ingrés de ciutadans estrangers procedents d’Islàndia, Lichtenstein, Noruega, Suïssa i el Regne Unit. El 12 de juny, el Govern suec va decidir prorrogar la prohibició d’entrada a la resta de països fins al 30 de juny.

De moment, no hi ha obligació de portar mascareta o guants, però cal complir regles de distància i higiene.

Suïssa

Notícies relacionades

Les fronteres de Suïssa estan obertes des del 15 de juny per a tots els estats membres de l’EU, zona Schengen i Regne Unit, sense restriccions. Des d’aquell dia es realitzen controls de temperatura de tots els passatgers que arribin per aire al país. La seva situació epidemiològica s’avalua diàriament i això pot canviar. 

A Suïssa no és obligatori portar mascareta, però es recomana al transport públic, així com seguir la distància de seguretat de dos metres i les mesures d’higiene habituals.