Primer Sant Joan postpandèmia

El gel hidroalcohòlic, el gran proscrit de la revetlla

Les autoritats remarquen que no s'ha d'utilitzar si es llancen petards perquè es tracta d'un producte molt inflamable

Protecció Civil i la Vall Hebron també aconsellen mascaretes de cotó i no compartir la mateixa metxa per activar artefactes explosius

zentauroepp52483601 gel200622190530

zentauroepp52483601 gel200622190530 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El gel hidroalcohòlic s’ha convertit en un flascó habitual en bolsos i butxaques de pantalons en la nova normalitat. És adequat per desinfectar mans en prevenció del contagi de Covid-19, però no durant la revetlla. En realitat, és el gran proscrit de la festa de la pirotècnia. Protecció Civil i metges fan una crida a no utilitzar-lo la nit del 23 de juny si es fa ús de petards o bengales. Aquest gel conté un elevat percentatge d’etanol (alcohol) i és, en conseqüència, un líquid altament inflamable. Tant el que es troba en una emulsió líquida com el que s’evapora al cap de pocs segons. «Si unes mans que han sigut impregnades amb gel hidroalcohòlic entren en contacte amb una espurna podrien patir greus cremades», recalca el doctor Jordi Serracanta, cap de la Unitat de Cremats de l’hospital de la Vall d’Hebron.

El consell és que durant aquesta nit la prevenció es redueixi a rentar-se sovint les mans i amb aigua i sabó. La prohibició d’utilitzar gel hidroalcohòlic inclou no portar-lo a sobre. Acostar-se a llocs en què es llancen petards amb un flascó a la bossa o a la butxaca també comporta un risc, ja que si s’encengués accidentalment aquest es comportaria com un recipient d’alcohol, remarquen fonts de Protecció Civil. 

No compartir la metxa 

Unes de les recomanacions habituals per utilitzar material pirotècnic durant la revetlla és recórrer a les metxes que permeten accionar explosius amb més seguretat. Tanmateix, si s’utilitzen aquest any, cada participant hauria de portar una metxa diferent, perquè a l’intercanviar-la de mans, si un dels implicats estigués infectat per coronavirus, podria acabar encomanant la resta, recorden des de l’Hospital de la Vall d’Hebron. 

La Unitat de Cremats d’aquest centre és la de referència per a Catalunya, Andorra i les Balears –tret d’Eivissa– i durant la nit del 23 de juny duplicarà l’equip de guàrdia perquè durant aquesta jornada les urgències es tripliquen. «Els pacients que atenem presenten cremades provocades per petards, gairebé sempre a les mans. De vegades fins i tot veiem amputacions de dits. També poden arribar amb lesions oculars –al teixit conjuntiu o de còrnia, que poden ser molt greus– o a l’oïda, de persones que han rebut l’ona expansiva d’una explosió massa a prop», explica Serracanta. 

Mascaretes de cotó

Els consells de Protecció Civil i els metges també coincideixen a assenyalar que les mascaretes més comunes aquests dies al carrer no són les idònies per afrontar la revetlla. «Aconsellem que s’utilitzin proteccions que siguin de cotó. No hi ha el mateix risc que amb el gel hidroalcohòlic perquè les mascaretes –sintètiques o de paper– no són inflamables, tot i que sí que poden cremar a l’entrar en contacte amb la flama o una guspira», explica el cap de la Unitat de Cremats de la Vall d’Hebron. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, Xesca Baró, responsable d’informació de Protecció Civil, recorda que fins i tot els petards més senzills com les bombetes i les bengales exigeixen mantenir la distància d’un metre per evitar cremades a la pell. 

La resta de precaucions que s’haurien de tenir en compte durant la revetlla són les de sempre, recita Serracanta. Comprar petards en establiments degudament autoritzats, respectar les edats preceptives per a cada artefacte, no oblidar que cap nen ha de manipular explosius sense la presència d’un adult, deixar a terra durant un temps prudencial un petard que no ha esclatat abans de recollir-lo o, sobretot, no transportar l’artilleria a les motxilles o cartutxeres.  

Temes:

Sant Joan