Festa del solstici d'estiu

10 activitats per divertir-se a casa per la revetlla de Sant Joan

dj

dj / ELISENDA PONS

8
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio

¿Revetlla de Sant Joan? ¿Però quina revetlla és aquesta en què no es podran fer fogueres ni trepitjar les platges ni assistir a esdeveniments multitudinaris ni muntar festes en grups de més de 20 persones? Però la nova normalitat, l’era postcoronavirus, no podrà amb els petards i la gresca, tot i que es munti en un pis en petit comitè. Per això des d’aquí t’oferim 10 activitats per divertir-se a casa en la revetlla de Sant Joan.

1. Punxar música i ser el p**o amo de la festa

Bé, seria més exacte dir que preparar una llista de cançons infal·libles per a una revetlla a Spotify i, una vegada estiguin tots a casa, prémer el ‘play’. I a partir d’aquí que tot flueixi. Els brindis, el sopar, les rialles, els balls... En aquest temari no poden faltar peces tipus ‘La barbacoa’ (òbvia si esteu en un jardinet i feu alguna cosa a la brasa) o ‘hits’ més actuals i menys salats de títols inequívocs com ara ‘Verbena’ de Novedades Carminha, ideal per dislocar-se la cintura ballant-la.

Si et fa mandra crear una llista per a aquesta nit, Spotify en té precisament algunes de fetes especialment per a nits com aquesta. ‘Verbena de verano’, ‘Verbenas de pueblo 2000s’ i ‘Canciones populares para verbenas y fiestas’ contenen ‘Chiquilla’, de Seguridad Social; ‘Waka waka’, de Shakira; ‘Que la detengan’, de David Civera; ‘La Gozadera’, de Gente de Zona i Marc Anthony; ‘Como Camarón’, d’Estopa... En fi, que si et mola la música indie hauràs d’esperar un altre dia.


Dos dels ‘poke bowls’ que Poké Maoli serveix a domicili / FERRAN IMEDIO

2. ¡Que cuini algú altre! Demana menjar a domicili

La revetlla de Sant Joan no és moment de cuinar, sinó de petardejar tot i que no tingueu ni una trista bombeta per fer explotar. Així que oblideu-vos dels fogons, que, per a focs, els dels restaurants. Si una cosa bona ha tingut el confinament ha sigut que els xefs s’han llançat al ‘take away’ i al ‘delivery’, paraules que tan bé sonen als esperits més animals.

La llista és interminable, però val la pena ressenyar aquí Sentit Comú, la versió assequible de tot un estrella Michelin com Cinc Sentits, el menú amb heura (l’anomenen ‘pollastre vegetal’ però és en realitat un derivat de la soja) de Nectari, els completíssims i acolorits ‘pokes’ de Poké Maoli, els plats amb fonament de la sidreria vermuteria ‘catariana’ (catalana i asturiana) El Chigre 1769, els menús saludables de Wellthy (calculen les calories i pots fer-ho durant diversos dies seguits segons les teves necessitats nutricionals), les divertides i temptadores pizzes de Traficantes de Harina, els nyoquis de Gnocchi 29 (elaborats per la gent de Benzina), els ‘dumplings’ de Dr. Zhang, les hamburgueses de La Santa Burg...


Coca de Sant Joan / EL PERIÓDICO

3. Si és Sant Joan, toca coca

Aquesta revetlla serà menys revetlla per les restriccions, però almenys es pot mantenir la tradició de la coca de Sant Joan. Així que, amics llaminers i tradicionalistes, toca coca. Diu el Gremi de Pastisseria de Barcelona que l’eufòria pel final de l’estat d’alarma farà que s’incrementin les vendes i que superin les 1,8 milions d’unitats venudes a tot Catalunya. A més, la majoria ofereixen servei a domicili, també es poden comprar o reservar per internet, fet que evita cues innecessàries. La de crema, la de llardons de full i la de brioix amb fruites i pinyons seran, per aquest ordre, les més sol·licitades. Pastisseries com ara Escribà, Turris, Bubó, Boldú i L’Atelier, referents a Barcelona, ja estan preparant peces ‘top’.


4. Beure un bon còctel... casolà

Pots ser ‘bartender’ per un dia encara que sigui poca la gràcia que tinguis amb la coctelera. Tampoc un s’ha de tornar boig i buscar fórmules que no imaginaria ni el Panoràmix. Disfrutar d’un bon glop és senzill i no necessita ingredients estranys. Javier de les Muelas, propietari de Dry Martini i Gimlet, proposa tres còctels fàcils de fer a casa: un negroni sbagliato, una sangria i un daiquiri. El primer, d’aperitiu; el segon, per al sopar i el tercer, per rematar la nit.

Sangria elaborada segons la recepta de Javier de las Muelas / EL PERIÓDICO

L’sbagliato porta un terç de Martini Rosso, un de Martini Bitter i un de cava en un got baix amb gel; el cava es posa al final removent suaument amb una cullereta. La sangria de De las Muelas porta 7 cl de brandi, 50 cl de vi negre, 6 cl de Grand Marnier groc, 4 cl de Martini Rosso, 6 cl de suc de llimona, 8 cl de sucre líquid i 30 cl de gasosa, a més de fruites al gust com ara préssec, maduixes... I per al daiquiri, agita en una coctelera 6 cl de rom Bacardi Carta Blanca Superior, 2 cl de suc de llimona acabada d’esprémer, 2 culleradetes de sucre i 1 cop de licor Marasquino abans de servir-lo en una copa còctel.


5. ¡Bingo!

Ja has sopat, ja has clavat queixalada a la coca, ja has ballat (una mica, que ens fem més grans), ja has begut (una mica, tot i que continues bevent, una miqueta més)... Doncs ara toca jugar. El bingo és ideal, sobretot si la teva és una revetlla intergeneracional. L’estampa d’avis i nets units al so de «¡línia!» pot resultar entendridora.

Tens dues opcions. Anar a qualsevol botiga a comprar un bingo d’estar per casa o adaptar-te als temps postcoronavirus en què tot és digital per evitar contagis i baixar-te una aplicació. Hi ha moltes ‘apps’, tant per a Android com per a iOs: ‘Bingo’, ‘Bingo en casa’, ‘Cartones de bingo’...


Partideta de cartes ‘científica’ / ISGLOBAL

6. A jugaaaaaar

El bingo és una opció intergeneracional, com ho poden ser altres jocs de taula. Si tens una cartes o un dòmino o un parxís les partides poden fer-se interminables i, com qui no vol la cosa, l’albada us pot agafar en les últimes partides. No seria estrany, ja que és la nit més curta de l’any i aquests jocs són addictius.

També podeu jugar amb la consola. Qualsevol que tinguin els nens a casa (si n’hi ha) servirà per passar una estona divertida. Ja siguin partits de futbol o guerres de guerrilles per posar dos exemples. Consell: no us enfronteu als nens propietaris d’aquestes consoles si no voleu sortir humiliats en zero coma.


7. Canta i el teu mal (i el coronavirus) espanta

El karaoke és un recurs imbatible, sobretot quan la desinhibició s’ha apoderat de la festa. Ja diuen que qui canta el seu mal espanta i, tot i que sigui de manera figurada, en aquests temps també espantes el coronavirus. Això sí, que el teu fidel i estimat públic es mantingui a una distància mínima de dos metres de tu, perquè avui dia uns refilets és una activitat de risc.

Si tens Playstation o Xbox, sabràs que hi ha jocs de karaoke. I si no, pots recórrer a l’‘smartphone’. D’aplicacions per a Android i iOs n’hi ha moltes. Aquí citem algunes amb les quals pots treure la ‘pop star’ que portes dins: Smule, La Voz, Karaoke... 


8. Veure la tele, tal qual

Pot sonar avorrit, sobretot en una revetlla de Sant Joan. Però pensa que aquest és un any estranyot, que malgrat el final de l’estat d’alarma hi ha restriccions que poden deslluir una mica l’ambient al carrer i que l’opció ‘Entre quatre parets’ (apartat ‘Veure la tele’) no necessàriament ha de ser dolenta. Mira la d’idees que t’estem donant.

Així que si tens alguna plataforma com ara Netflix, HBO, Prime Vídeo, Filmin, Disney, Movistar+ i companyia val la pena tenir en compte aquesta alternativa. Pots començar algunes de les 15 sèries imprescindibles d’aquest estiu, segons l’afinat criteri de Juan Manuel Freire. O veure alguna pel·li. Però n’hi ha tantes a escollir que no hi entrarem. Per gustos, colors.

¿Que no tens plataformes? ‘No problem’. La 2 de TVE emetrà a partir de les 23.50 hores ‘Cachitos de hierro y cromo’, un ‘must’ de final d’any que arriba en la seva versió estiuenca: música de velles normalitats amb comentaris impagables, originals i hilarants sobre els artistes que apareixen en pantalla.


9. Fes de la revetlla un carnaval i disfressa’t

A veure, d’acord, que Sant Joan no és Carnaval ni Halloween, però cal tenir en compte que és un any especial i que tot el que sigui animar la moguda és benvingut. Així que per què no disfressar-se. És una bona manera de divertir-se. Així que només cal proposar-ho a la gent que acudeixi a la revetlla i ficar-se en el paper.

Pots fer-te la disfressa casolana amb quatre bosses d’escombraries (que l’hi diguin als pobres sanitaris durant les primeres setmanes de la pandèmia) o acudir a alguna de les botigues especialitzades de la ciutat com ara Party Fiesta (Pintor Fortuny, 6), Party FiestaAtucom per lluir alguna cosa amb cara (o màscara) i ulls.


Imatge de l’‘escape room’ ‘La cura del virus’EL PERIÓDICO /  / 

10. Torna a tancar-te en una ‘escape room’ virtual

Notícies relacionades

Potser és una al·legoria del que ha sigut el confinament i el final de l’estat d’alarma. Al cap i a la fi, una ‘escape room’ és sortir d’un tancament. En aquest cas, virtual i gratuïta. Si vols recordar aquells dies d’escassetat de paper de vàter, per exemple, ‘Apocalipsi higiènica’ proposa traslladar-se al 2043, any en què val més un rotllo que un Ferrari.

Pots fer-te passar per un descendent del mort príncep africà Jones Dimka, l’herència del qual és un palet de paper higiènic. O ‘trobar’ una vacuna a ‘La cura del virus’. I a ‘Hora 26’, heu d’ajudar a reparar la màquina amb la qual el protagonista, el professor Arribia, ha arribat del futur.