prevenció davant del patogen

Mascaretes i distància: la millor recepta per frenar una segona onada de Covid-19

ISGlobal defensa que el desconfinament ha de ser gradual i que el comportament individual és un factor clau per evitar rebrots

Amb aquestes simples mesures, junt amb la higiene de mans, «podria eliminar-se la necessitat de futurs confinaments» si reapareix el virus

evolucion-covid

evolucion-covid

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una segona onada de Covid-19 podria evitar-se si es mantenen les distàncies de seguretat i l’ús de mascaretes, segons un model desenvolupat per ISGlobal, que mostra que el desconfinament ha de ser gradual i que el comportament individual és un factor clau. 

De fet, segons aquest model de l’ISGlobal, mantenir la distància entre persones i altres intervencions com l’ús de mascaretes i la higiene de mans «podria eliminar la necessitat de futurs confinaments». 

Aquestes consideracions han sigut publicades a Nature Human Behavoir, on s’ha afegit que en països en els quals encara no s’ha arribat al pic de casos actius, els confinaments s’han de mantenir almenys 60 dies i el desconfinament ha de ser gradual, per disminuir el risc de segones onades del coronavirus. 

El cap del programa de Clima i Salut de l’ISGlobal, Xavier Rodó, ha considerat que «el problema és que avaluar el risc (de com i quan alleugerir les restriccions del confinament) és difícil, atesa la falta d’informació fiable sobre el nombre real de persones infectades o el grau d’immunitat desenvolupat entre la població». 

En aquest estudi, l’equip de Rodó presenta projeccions basades en un model que divideix la població en set grups: susceptibles, en quarantena, exposats, infecciosos no detectats, reportats infecciosos i confinats, recuperats i morts. 

També permet simular tant el grau de confinament de la població com les diferents estratègies posteriors al confinament. 

«El nostre model considera el retorn de les persones confinades a la població susceptible per estimar l’efecte del desconfinament, i inclou els comportaments de les persones i la percepció de risc com factors moduladors», ha explicat Rodó. 

Aquest model pot ser útil per a països en els quals encara no s’ha arribat al pic de casos, com els de l’hemisferi sud, i permetria avaluar les polítiques de control i minimitzar el nombre de casos i morts causats pel virus, ha considerat Leonardo López, coautor de l’estudi i també investigador de l’ISGlobal. 

Els resultats de l’estudi mostren que la durada del primer confinament afectarà el moment i la magnitud de les onades posteriors i que les estratègies de desconfinament gradual «sempre resulten en un menor nombre d’infeccions i morts, en comparació amb processos de desconfinament molt ràpids», han precisat els autors. 

A Espanya, on el desconfinament va ser ràpid per a la meitat de la població i gradual per a la resta, el comportament individual serà clau per reduir o evitar una segona onada de la Covid-19, han assegurat. 

«Si aconseguim fer reduir la taxa de transmissió un 30% mitjançant l’ús de mascaretes, higiene de mans i distanciament social, podem reduir considerablement la magnitud de la pròxima onada. Reduir la taxa de transmissió en un 50% podria evitar-la completament», ha afirmat Rodó. 

Els resultats mostren que fins i tot en països que no tenen els recursos per testar i rastrejar tots els casos i contactes, l’apoderament social mitjançant l’ús de mascaretes, la higiene de mans i el distanciament social «és clau per parar la transmissió viral». 

Notícies relacionades

Les simulacions també mostren que la pèrdua d’immunitat al virus tindrà efectes significatius en el temps transcorregut entre onades epidèmiques: si la immunitat té una llarga durada (un any en lloc d’uns quants mesos), el temps entre les onades epidèmiques es duplicarà. 

El model pren en consideració confinaments totals i utilitza les dades disponibles fins al 25 de maig, però no té en compte un possible efecte de les temperatures en la transmissió viral.