Nova normalitat

Espanya decidirà aquesta setmana quins turistes poden visitar el país

El ministre Salvador Illa avança que Exteriors discutirà amb els seus socis de la UE si permeten o no viatgers de fora del continent

Anuncia que el Ministeri de Sanitat preveu fer noves onades de l'estudi de seroprevalença al setembre i l'octubre

8c6b5d37-e6d1-465d-ab76-3e2f30e67ffa-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern espanyol vol decidir aquesta setmana a quins països mantenir les restriccions de viatge mentre es reobre el turisme després del tancament del país pel coronavirus, va anunciar aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

En declaracions a la cadena SER, Illa va avançar que la segona nació més visitada del món discutirà amb els seus socis de la Unió Europea (UE) si permeten o no viatgers de fora del continent, informa Reuters.

Va agregar que les autoritats han identificat alguns petits brots nous de coronavirus locals, però estan sota control i va assegurar que el sistema sanitari espanyol està preparat per a un possible rebrot del coronavirus.

«S’està constituint una reserva estratègica d’equips per part de les comunitats autònomes i el ministeri està fent un esforç per tenir una segona reserva d’equips de ventilació mecànica», va afirmar el ministre, que ha recordat que s’està preparant ja també la campanya de vacunació de la grip. Illa també ha avançat que el seu Ministeri preveu fer noves onades de l’estudi de seroprevalença al setembre i octubre i ha insistit que l’Estat treballa amb la resta de països de la zona Schengen per acordar un criteri comú sobre si obre les portes a viatgers procedents de tercers països, informa l’ACN.

El ministre ha assegurat que en cas de rebrot de coronavirus «estem molt més ben preparats» i els hospitals tindrien prou material malgrat que hi ha algun problema amb els guants.

Preocupat per les festes al carrer

En tot cas s’ha mostrat preocupat per les imatges de festes al carrer que han tingut lloc en els últims dies i ha demanat de nou extremar les mesures de prudència perquè «el virus encara està entre nosaltres».

«A Europa l’hem controlat, però segueix entre nosaltres, i la derrotarem quan tinguem una vacuna eficient», va afirmar. 

Ha admès que un dels perills és l’arribada de persones amb avió procedents de fora de la zona Schengen i ha avançat que aquesta setmana Exteriors negocia amb la resta de membres de l’Eurogrup un acord «per veure si prorroguem la limitació d’arribades de tercers països o si s’adopten restriccions respecte a països concrets.

En tot cas va afirmar que actualment hi ha 11 brots de coronavirus actius a l’Estat, però «estan tots sota control», també l’últim a l’Aragó, que està «en via de ser controlat». Segons el ministre, els protocols de test a casos sospitosos estan funcionant perfectament. A més del 90% dels casos de símptomes se’ls fa un PCR en menys de 24 hores fruit d’un «esforç important» per part de les comunitats autònomes.

«Dies molt durs»

Va afirmar que aquests 98 dies d’estat d’alarma «han sigut durs per a mi i per al president en particular», perquè la pandèmia ha sigut «un mirall que reflecteix el millor i el pitjor de la societat», amb un «compliment exemplar de la ciutadania» i una «actitud heroica dels professionals sanitaris».

Respecte al paper de l’oposició, va lamentar que no s’hagi comportat com ho ha fet a Portugal, però no ha volgut fer crítiques explícites. «En aquests casos tothom ha de posar-se a treballar en la mateixa direcció, com ha fet molta gent i col·lectius», i «les mesures que s’han anat adoptant han demostrat que eren les necessàries».

Notícies relacionades

Sobre les residències va afirmar que no té constància directa de cap cas de persones mortes perquè no se’ls va transportar a l’hospital, però va afirmar que és necessari que les comunitats autònomes facin «balanç» de com han anat les coses a les seves zones i adoptar decisions.

Ha negat taxativament que el Govern recomanés a les comunitats autònomes no traslladar les persones grans de les residències als hospitals. En tot cas ha afirmat que el seu ministeri està «analitzant» la informació sobre les persones mortes en residències i la facilitarà quan disposi.