PRIMERA ESCAPADA A L'ÀMBIT RURAL

¡Que venen els urbanites!

Optimisme previngut en el sector turístic de comarques en el primer cap de setmana per viatjar i pernoctar per tot Catalunya

Tant al Pirineu com a la Costa confien que els barcelonins respectin les mesures de seguretat higiecosanitàries

zentauroepp53813921 camping200619191313

zentauroepp53813921 camping200619191313

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Apartaments de segona residència, allotjaments turístics rurals, hostals i càmpings tornen a rebre els seus amos, turistes i clients amb moltes ganes de deixar enrere tres mesos ‘tancats’ a la ciutat. A les comarques pirinenques, de costa i interior, esperen que l’eufòria pel desconfinament no porti els urbanites a desentendre’s de les mesures per evitar el contagi de la Covid-19.

A Barruera (Alta Ribagorça), Isabel Guillamón, que regenta els apartaments La Peguera, ha col·locat cartells amb les normes. «Crec que vindrà molta gent que serà molt responsable, però d’altres potser confonen el saludable d’aquests pobles de muntanya amb menys habitants amb un menor risc de contagi i obviïn mascaretes i gel», diu. Al porxo de la seva oficina ha posat codis QR amb informació pràctica sobre el romànic de la Vall de Boí i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per accedir des del mòbil sense necessitat de tocar fullets. Els seus primers clients arriben aquest divendres del Maresme i àrea de Barcelona.

Anunci precipitat

Des de la Cerdanya, María Vigo de turisme rural Cal Francès, al poble d’All, confirma l’esperat: «els espais més demanats són els allotjaments rurals independents (ARI)», sense zones comunes i per disfrutar en parella, família o grup».

A l’alberg i casa rural Ca l’Anton de Pujalt (Sort), «des de l’anunci d’entrada de Barcelona i Lleida en la fase tres a partir d’aquest divendres, el telèfon va començar a sonar per reservar», explica Anna Miron. «Ha sigut molt precipitat, potser el cap de setmana arribi algú, però els primers amb reserva els esperem a partir de dilluns, per passar Sant Joan,» afegeix.

‘Amb moltes ganes esperem a qui hagi fet bé el confinament, que vingui i disfruti», expressa l’alcalde de Vallfogona de Ripollès, Edu Ramo.

A Montardit de Baix, un altre nucli de Sort, Lídia Juanmartí ha començat a rebre els seus primers clients al càmping L’Orri del Pallars, on també tenen alberg i casa de colònies, apartaments i cases rurals. «Teníem llest per obrir el càmping el 15 de març, per tant, els nostres clients fixos –uns 50– tenen moltes ganes d’estrenar la temporada ara», afirma. «La resta és imprevisible, ha sigut un anunci inesperat i a més anuncien mal temps fins diumenge», apunta Juanmartí des del Pallars Sobirà, on aquest cap de setmana també arrenca la temporada de ràfting al Noguera Pallaresa.

A Vallfogona de Ripollès, també es comencen a obrir ja les finestres de segones residències, una vintena en aquest preciós nucli de 200 empadronats. «Amb moltes ganes esperem a qui hagi fet bé el confinament, que vingui i disfruti», expressa l’alcalde, Edu Ramo. «Dissabte obrim la piscina per a 200 persones a la gespa i 30 a l’aigua respectant plenament les mesures de seguretat, i per a Sant Joan tindrem foguera».

Des de Tarragona, Joan Calvet, president de l’Associació Apartaments Costa Daurada i Terres de l’Ebre, també va lamentar que l’anunci de lliure circulació entre regions sanitàries hagi sigut tan sobtat. Tampoc ajuda gaire que Sant Joan caigui just al mig de la setmana. Potser per això, almenys fins dijous a la tarda s’havien registrat molt poques reserves d’apartaments. «Per al juliol i l’agost ja estem al 50 o 60%, però s’han flexibilitzat tant les polítiques de cancel·lació que, ja veurem, però, de moment, som optimistes. Tenim les platges obertes, i el sector s’ha preparat bé, amb formació i material de seguretat».

També a l’Ametlla de Mar tenen les platges obertes i són optimistes sobre l’ocupació d’aquest primer cap de setmana, almenys de segones residències. «També tant per al juliol com per a l’agost es comencen a tenir bastantes reserves», va dir el seu alcalde Jordi Gaseni.

Notícies relacionades

Alguns pobles com Palau de Santa Eulàlia, a l’Empordà, no veuran arribar avui tants segons residents perquè ja són allà. «Fins a un 80% van venir a confinar-se aquí», diu l’alcalde, Xavier Camps. Però reconeix que «tots han portat molt bé el confinament al poble». Aquest cap de setmana acabarà d’arribar l’altre 20%. Per primera vegada en aquesta població hi haurà casals d’estiu, amb 30 inscrits al juliol i el mateix a l’agost, cosa que crearà oci i ocupació.

I a la cuina del restaurant de l’Hostal Santa Clara, de l’Estartit, al Baix Empordà, els fogons i les olles ja es preparen per als seus primers comensals de Barcelona i àrea metropolitana. Habitacions preparades per als primers clients de la nova era post-Covid.