Setge al coronavirus

Les regles de la «nova normalitat» gallega

Galícia manté imitacions d'aforament en locals i esdeveniments, mentre que tres de cada quatre espanyols estan en fase 3 i 12 milions segueixen en fase 2

d666d6d9-495e-4942-9bbe-95df20d44e5c-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
Efe

Galícia estrena aquest dilluns la «nova normalitat» amb regles pròpies i mantenint limitacions d’aforament en locals i esdeveniments, mentre que tres de cada quatre espanyols estaran aquesta setmana en la fase 3 de la desescalada i 12 milions seguiran en la fase 2, amb diferents restriccions. 

Diumenge que ve ja no estarà en vigor l’estat d’alarma, acabaran les restriccions a la mobilitat entre comunitats i s’obriran les fronteres amb els països de l’espai Schengen, a excepció de Portugal, que prefereix mantenir tancats els seus passos fins a l’1 de juliol. 

Mentrestant, aquestes són les principals regles que regiran als diferents territoris. 

La nova normalitat gallega i la regla bàsica del 75%

- L’aforament màxim de platges, parcs i zones esportives a l’aire lliure es calcularà partint de la ràtio d’una persona per cada quatre metres quadrats. 

- En les vetlles podran participar-hi fins a 60 persones si són a l’aire lliure i 30 si són en espais tancats, mentre que en la comitiva fúnebre se’n permeten fins a 75. 

- Màxim de 250 persones en celebracions de casaments a l’aire lliure i de 150 en interiors, sempre sense superar el 75% de l’aforament. 

- Els locals comercials no podran superar el 75% de l’aforament, i les zones comunes i recreatives dels centres comercials, el 50%. 

- Es permet fins al 75% dels llocs als mercats ambulants. 

- En cines, teatres, auditoris i circs hi haurà d’haver butaques preassignades i no superar-se el 75% de l’aforament. Als recintes per a espectacles o activitats recreatives també hi haurà assegut el públic, amb un màxim de 300 persones en llocs tancats i del 1.000 a l’aire lliure. 

- Límit del 75% en l’aforament de les piscines. 

- En les activitats de temps lliure per a la població infantil i juvenil, si són en espais tancats no s’haurà de superar el 50% de la capacitat màxima del recinte, incloent els monitors. 

- Les discoteques i establiments de lleure nocturn només podran obrir les terrasses a l’aire lliure. 

- La regla per a les terrasses admet el 75% de les taules permeses l’any passat, amb un màxim de 25 persones «per taula o agrupació de taules». 

- En els toros es mantenen les regles de la fase 3: 50% de l’aforament amb un límit de 800 persones. 

- Si l’evolució del coronavirus ho permet, l’1 de juliol s’obriria l’interior de les discoteques, locals de jocs infantils i revetlles.

Normes de la fase 3

La majoria de la població estarà aquesta setmana en aquesta fase i el País Valencià ha dissenyat una «fase 3 avançada», en la qual flexibilitza les normes comunes i, com a regla gairebé general, amplia les limitacions d’aforament del 50% al 75%. 

Aquestes són les normes generals per a la fase 3: 

- S’eliminen les franges horàries i es permeten grups de fins a 20 persones. 

- Les vetlles poden realitzar-se amb un màxim de 50 persones a l’aire lliure i de 25 persones en espais tancats. 

- Es permeten els casaments i l’assistència a llocs de culte sempre que no se superi el 75% de l’aforament, fins a un màxim de 150 persones en espais a l’aire lliure o de 75 persones en espais tancats. El País Valencià elimina el límit de persones en els banquets nupcials. 

- Els comerços poden obrir amb un 50% de l’aforament. 

- Es pot consumir dins de locals de bars i restaurants sempre que no se superi el 50% de l’aforament i també a la barra si es garanteixen les distàncies de seguretat. 

A les terrasses a l’aire lliure es limita l’aforament al 75% de les taules, amb una ocupació màxima de 20 persones. El Govern valencià permetrà el 100% de les taules autoritzades.

- Les discoteques poden obrir amb un terç de l’aforament, però amb la pista de ball destinada a taules. 

- Als hotels poden obrir les zones comunes sempre que no se superi el 50% de l’aforament. 

- A les biblioteques es permeten les activitats culturals i d’estudi, sempre que no se superi el 50% de l’aforament, el mateix límit que han de respectar museus i sales d’exposicions. 

- Els cines, teatres, auditoris, circs d’envelat i espais similars d’espectacles funcionen amb butaques preassignades i no se supera la meitat de l’aforament. 

- En els espectacles a l’aire lliure, amb la mateixa limitació d’aforament, el públic –no pas més de 800 persones– haurà de quedar-se assegut i guardar les distàncies. 

- Els esportistes de lligues no professionals federades poden realitzar entrenaments en grups de fins a 20 persones. 

- Es permeten les activitats de turisme actiu i de naturalesa per a grups de fins a 30 persones i el treball dels guies turístics amb cita prèvia i grups de no pas més de 20 persones. 

- Centres recreatius turístics, zoològics i aquaris obren amb un aforament del 50% i d’un terç en les atraccions i llocs tancats. 

- Els congressos, trobades, reunions de negoci, conferències i esdeveniments no poden superar els 80 assistents. 

- Els establiments i locals de jocs i apostes no podran superar el 50% de l’aforament, ni superar les 50 persones. 

- Quant a les activitats de temps lliure per a la població infantil i juvenil no superaran els 200 participants a l’aire lliure i 80 en espais tancats. 

Regles de la fase 2

Segueixen en aquesta fase la Comunitat de Madrid, Barcelona i la seva àrea metropolitana, Lleida, Àvila, Salamanca, Segòvia i Sòria, que passaran directament la nova normalitat. 

- Les reunions poden ser de fins a 15 persones. S’eliminen les franges horàries per passejar o fer esport, tot i que es mantenen per a persones vulnerables les de 10 a 12 i de 19 a 20 hores. 

- Es pot anar a la platja. 

- Obren les piscines i els gimnasos amb un límit d’un terç de l’aforament. 

- Es reprenen les visites a centres de discapacitats, vivendes tutelades i residències de gent gran, amb les condicions que cada autonomia estableixi per a això. 

- Les comunitats autònomes poden determinar la tornada a les classes per a l’educació no universitària. També obren autoescoles i acadèmies. 

- Tornen a celebrar-se casaments, amb un límit de 50 convidats en recintes tancats i de 100 en oberts. 

- Obren els centres comercials, amb límit d’afluència. Es pot anar a bars i restaurants, amb un límit d’aforament del 40%. 

- Els centres de culte amplien l’aforament al 50%. 

- Obren cines, teatres i sales de concerts amb limitacions de públic. 

- S’amplien 20 persones els grups de turisme actiu i de naturalesa. 

Notícies relacionades

- Es permet la represa de la competició de les lligues professionals, però sense públic. 

- Els hotels reobren les zones comunes.