Prevenció del càncer

El confinament augmenta el risc de cremades a la pell

El responsable de dermatologia de Vall d'Hebron recomana evitar l'exposició solar entre les 12.00 i les 16.00 hores

zentauroepp39488508 innovacion190520095858

zentauroepp39488508 innovacion190520095858 / MANUEL BRUQUE

2
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest dissabte el cap del Servei de Dermatologia de l’hospital barceloní de la Vall d’Hebron, Vicente García-Patos, ha advertit que hi ha un risc més elevat de cremades solars a la pell després de tres mesos de confinament sense que la dermis s’hagi ‘entrenat’ per rebre el sol estiuenc. Avui, amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, García-Patos ha remarcat que «la cremada solar d’avui és el càncer de pell i l’arruga de demà».

García-Patos ha recordat que el més important en la prevenció del càncer de pell és la detecció precoç, per la qual cosa ha recomanat consultar al més aviat possible un especialista quan es detecti qualsevol piga o taca a la pell.

Per aquesta raó, l’Hospital Vall d’Hebron ha potenciat la telemedicina durant la pandèmia de coronavirus, quan les visites presencials estaven restringides. 

«Hem fet consultes telemàtiques i hem posat en marxa un correu electrònic perquè els pacients de forma directa o el personal d’atenció primària ens enviïn fotografies sobre possibles casos de càncer de pell per avaluar-los i tractar-los de forma urgent», ha explicat el dermatòleg.

Del 15 de març al 15 de maig, el Vall d’Hebron ha rebut 1.800 correus electrònics amb imatges dermatològiques i ha dut a terme més de 3.500 visites telemàtiques. 

«A partir d’aquesta informació, hem enviat receptes, hem demanat exploracions complementàries i, en els casos necessaris, hem fet biòpsies i extirpacions de caràcter urgent amb totes les precaucions necessàries contra la Covid: el càncer de pell no pot esperar», ha afirmat el metge.

Augment de lesions

Segons García-Patos, l’Hospital Vall d’Hebron atén cada any 80 nous casos de melanoma, 1.500 carcinomes basocel·lulars i més de 100 carcinomes escatosos.

«Cal cuidar la pell més que mai, després de tres mesos de confinament no està entrenada en l’exposició al sol i hi ha més risc de lesions», ha advertit l’especialista, que ha recordat que sempre és important evitar el sol a l’estiu entre les 12.00 i les 16.00 hores i que «aquest any de pandèmia de coronavirus resulta indispensable». 

«De forma natural comencem a entrenar la pell a la primavera, quan sortim a fer passejos, i els braços, la cara i el clatell ens bronzegen poc a poc minimitzant el risc de cremades», diu García-Patos per ressaltar que aquest any la població s’ha saltat aquesta transició a causa del confinament.

«La falta d’exposició de la pell es combina amb l’ànsia d’aire lliure, per això estem atenent més pacients amb cremades solars en les nostres consultes», ha afirmat.

Notícies relacionades

El dermatòleg ha recomanat per evitar cremades i prevenir el càncer de pell exposar-se gradualment al sol perquè la pell s’acostumi i vagi fabricant melanina, una protecció natural que fa de paraigua de les cèl·lules per evitar que la llum que incideix de forma vertical arribi al material genètic del nucli.

L’aplicació generosa de fotoprotecció mitja hora abans de prendre el sol i de factor 30 com a mínim, protegir-se amb un barret, ulleres de sol o roba a les zones més sensibles, són altres dels consells de García-Patos.