La Generalitat obre dos expedients sancionadors a dos geriàtrics de Barcelona gestionats per Eulen

El Govern detecta irregularitats en la gestió dels centres residencials i l'atenció als usuaris durant l'emergència sanitària provocada per la Covid-19

zentauroepp53637179 barcelona  17 04 2020  coronavirus covid 19 en barcelona ope200611183546

zentauroepp53637179 barcelona 17 04 2020 coronavirus covid 19 en barcelona ope200611183546 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

El Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies ha obert dos expedients sancionadors a dues residències de gent gran de Barcelona, el geriàtric Mossèn Vidal i Aunós i la residència Bertran i Oriola, totes dues de titularitat pública però gestionades per Eulen Servicios Sociosanitarios SA.

Els dos expedients s’han obert per diverses irregularitats detectades en la gestió dels centres residencials i l’atenció als usuaris durantl’emergència sanitària provocada per la Covid-19, han informat fonts del Departament.

Segons les mateixes fonts, per aquestes presumptes infraccions de la normativa reguladora de les entitats, serveis i establiments socials l’empresa gestora s’enfronta a sancions que poden anar des d’una multa fins a la suspensió de la prestació del servei.

Aquests dos centres residencials, en què hi va haver diverses morts d’avis per covid i desenes d’interns i treballadors infectats, ja van ser intervinguts per la Generalitat durant l’epidèmia, una intervenció que es mantindrà durant les pròximes setmanes.

La residència assistida Mossèn Vidal i Aunós, situada albarri de la Bordeta de Barcelona, té una capacitat per a 112 avis –tot i que actualment es troba al 52% d’ocupació– i la seva direcció ja estava sent investigada després que dos cuidadors fossin filmats maltractant i vexant una àvia de 81 anysmaltractant i vexant una àvia de 81 anys.

La inspecció de serveis socials del departament de Treball, Assumptes Socials i Família, de la qual depenien fins a mitjans d’abril les residències geriàtriques, va obrir aquest expedient per presumptes maltractaments, a mitjans del mes de marçpresumptes maltractaments passat, a l’equip directiu i a l’entitat gestora d’aquesta residència, Eulen, després de conèixer-se la detenció de dos cuidadors, que estan acusats d’abusar sexualment i agredir físicament l’àvia, malalta d’alzheimer.

Notícies relacionades

Després de ser intervinguda, la Generalitat va delegar la gestió de la residència Vidal i Aunós a la Fundació Vella Terra, mentre que la Coordinadora de familiars d’avis 5+1 assegura que han mort en aquesta residència almenys 21 interns, xifra que la Generalitat no ha volgut confirmar.

A la residència Bertran i Oriola, situada al barri de la Barceloneta i que disposa de 92 places i 32 més en el seu centre de dia, també s’han registrat diverses defuncions per Covid i desenes d’infectats.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions