COL·LECTIUS VULNERABLES

Detinguts dos cuidadors d'una residència pública de Barcelona per maltractament físic i sexual

Una familiar va gravar dos cuidadors que van agredir físicament i sexualment els seus pares, malalts d'Alzheimer

La Generalitat lamenta aquests fets «intolerables» i es personarà com a acusació popular en el cas

zentauroepp17535001 barcelona    12 11 2011 sociedad   abuelos tercera edad malo190116191226

zentauroepp17535001 barcelona 12 11 2011 sociedad abuelos tercera edad malo190116191226 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos han detingut almenys dos cuidadors d’una residència de Barcelona per maltractament físic i sexual a una àvia. Es tracta de la residència Mossèn Vidal i Aunós, ubicada al districte de Sants-Montjuïc, de titularitat pública i gestionada per una empresa privada. L’11 de març una familiar va presentar una denúncia davant dels jutjats on exposa que va veure com un treballador abusava sexualment de la seva mare i una altra cuidadora li pegava i la intentava ofegar. La Conselleria d’Afers Socials lamenta els «absolutament intolerables i gravíssims fets» i anuncia que es personarà com a acusació popular en el cas. 

La filla dels residents d’aquest centre va rebre denúncies d’altres treballadors del centre, que, durant el mes de febrer, l’alertaven del comportament que alguns cuidadors tenien amb els seus pares, tots dos diagnosticats d’Alzheimer. Segons consta en la denúncia, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, aquesta familiar va optar per posar una càmera a l’habitació on dormen els seus pares, que tenen 81 i 84 anys respectivament. 

Vexacions i abús sexual

Un dels cuidadors, segons consta en la denúncia, «fa tocaments al pit i a la vulva», on també li fa petons. «La masturba», «li pega» i li diu «improperis». «Et ficaré una polla ben gran pel cony i després et rebentaré el cul», consta, per exemple, en el text que va ser remès als jutjats. Aquestes vexacions i abusos, segons la denúncia, les realitza un gerocultor que s’encarrega de posar la dona octogenària al llit després del dinar i d’aixecar-la per al berenar, cap a les quatre de la tarda.

Ofegament

Una altra treballadora del centre, a més, «li retorça el dit petit de la mà dreta, li pega a les mans, als braços i als peus amb les sabates», segons detalla el text. Tot això, sempre «a porta tancada». Segons la denunciant, també es descriu com la cuidadora immobilitza l’àvia i «li tapa la cara durant molts minuts». Totes aquestes possibles agressions estarien relacionades amb la dona de 81 anys i diagnosticada d’Alzheimer, mentre que l’home, de 84 anys, aquesta mateixa cuidadora l’amenaça d’«apartar-se si torna a caure d’esquena».

En la denúncia consta també un tercer cuidador encarregat de donar l’esmorzar als avis. «No només es menja gran part de l’esmorzar, sinó que ni tan sols renta la cullera que ell ha utilitzat». Hi ha un quart gerocultor implicat, que té un trastorn mental diagnosticat i que, en alguna ocasió, s’hauria quedat «adormit» deixant aquesta àvia despullada, orinada i defecada. En aquesta denúncia, que va ser presentada davant dels jutjats la setmana passada, la filla va adjuntar almenys 29 vídeos en què, segons exposa, es pot comprovar tot el que es relata en el text. Aquest diari, no obstant, no ha tingut accés a les filmacions. 

Notícies relacionades

Durant el cap de setmana passat, els Mossos van detenir almenys dos cuidadors del centre, segons ha pogut saber aquesta redacció i ha confirmat la Conselleria d’Afers Socials. Durant les pròximes hores haurien de passar a disposició d’un jutge.

Quan es va imposar la denúncia, la conselleria va entaular comunicació amb la denunciant i la policia catalana. El Govern diu que està en «contacte permanent i a disposició de la família» des que va conèixer els fets. Afers Socials es presentarà com a acusació particular en el cas, atesa l’«especial vulnerabilitat» de les víctimes.