Escàndol en un centre per a gent gran

La Generalitat investigarà el geriàtric de Sants pels abusos sexuals

Diversos familiars demanen el cessament de la direcció del centre i de la contractació de l'empresa Eulen

zentauroepp52808451 bcn200317182558

zentauroepp52808451 bcn200317182558 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat es compromet a investigar fins al fons el cas de maltractaments a la residència pública Mossèn Vidal i Aunós, de Sants, a Barcelona que va destapar ahir EL PERIÓDICO. Ho va dir dimarts el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, en una entrevista a RAC-1 on, a més, va assegurar que el Govern revisarà els protocols dels geriàtrics perquè un cas així no torni a passar. Mentrestant, l’entitat Residències 5+1, formada per diversos familiars dels residents, demana que el conseller acomiadi l’actual direcció del centre i que retiri la gestió de la residència a l’empresa de multiserveis Eulen. 

«La inspecció dels serveis socials ha obert un expedient per garantir que, més enllà del procés judicial no hi ha hagut cap negligència per part de l’equip directiu i de l’entitat gestora», ha dit el conseller després de conèixer-s, dilluns, la detenció de dos cuidadors d’una residència pública a Barcelona acusats d’abusar sexualment i agredir físicament una dona de 81 anys i malalta d’alzheimer. També ha explicitat la seva voluntat de revisar els proctocolos existents per evitar casos de maltractaments als geriàtrics.

Càmera oculta

Notícies relacionades

En aquest cas va haver de ser la filla d’aquests residents qui va gravar amb una càmera oculta l’actuació dels cuidadors per poder-los denunciar. A més, la familiar es va assabentar de la situació després de les alertes que rebia d’una cuidadora que, finalment, va ser acomiadada.

El cas ha causat alarma i por entre els familiars de la residència que, a més, durant aquests dies de confinament pel coronavirus no poden anar a la residència per veure els seus familiars. «Per a nosaltres és molt evident que la resta de residents amb alzheimer o deficiències cognitives també han patit els abusos», ha denunciat la plataforma de familiars Residències 5 +1, que agrupa cinc residències públiques de Barcelona, entre les quals la Mossén Vidal i Aunós. «Rescindeixin immediatament el contracte amb Eulen i assumeixin directament la gestió de la residència», van demanar ahir els familiars a la Conselleria d’Afers Socials.