el drama dels grans

Les visites als geriàtrics remouen la por del malson del coronavirus

Els gestors de les residències de gent gran asseguren que senten «molta por» davant la possibilitat que la Covid-19 torni a fer estralls

D'una banda temen que torni a entrar el virus i, de l'altra, senten alegria de veure els seus usuaris de nou somriure amb els seus éssers estimats

zentauroepp53176420 el prat  20 04 2020  coronavirus covid 19 en barcelona perso200430191342

zentauroepp53176420 el prat 20 04 2020 coronavirus covid 19 en barcelona perso200430191342 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Lara Malvesí / Efe

El president de l’associació catalana de directors de residències (ASCAD), Andrés Rueda, i altres representants de centres han afirmat a Efe que tenen «molta por» perquè les visites augmentin la possibilitat que torni el malson de la Covid, davant la qual s’han sentit «abandonats» per l’administració. 

«¿Que si ens fa una mica de por? Tenim molta por, molta. Tots. I qui digui que no, està mentint», ha explicat el responsable d’ASCAD, que representa 250 centres públics i privats, que afegeix que en el dia d’avui les residències continuen «oblidades per l’administració». 

La possibilitat des de dilluns de visites a tot Catalunya a residències deixa els responsables i treballadors dels centres amb un sabor agredolç. D’una banda, «temor» i «recel» que torni a entrar el virus i, de l’altra, alegria de veure els seus usuaris de nou somriure per poder veure després de noranta dies els seus éssers estimats, expliquen. 

«Pensa que fins i tot els que ara ja tenen etiqueta verda és possible que hagin tingut algun cas, històries molt dures, davant les quals s’han vist sols», ha assenyalat Rueda. 

Tot i que diu que sempre anteposaran la «concòrdia», es mostra crític amb l’administració, que considera «s’ha rentat les mans» amb les residències. 

«No ens han escoltat, ens han deixat sols, sense personal –pel gran nombre de baixes, sense material al principi, i ara amb recomanacions que van rectificant contínuament, ha assenyalat. 

El president de l’associació de directors de residència lamenta, a més, el sistema de «recomanacions» de l’administració catalana perquè no els eximeix de responsabilitat si segueixen les seves instruccions. 

«Si alguna cosa va malament, ens diran: era només una recomanació», ha apuntat. 

Sobre el sistema de visites, Rueda opina que «si hi ha consens científic sobre que a partir dels 15 minuts de contacte amb algú augmenta la possibilitat de contagi, ¿per què el departament de Salut ens diu que les visites durin 30 minuts?», es pregunta. 

També reconeix la por de visites el director de la patronal de petites i mitjanes residències (Upimir), Vicente Botella, que assegura que molts dels seus associats estan «aterrits perquè torni el virus», tot i que és conscient que molts usuaris no poden estar més temps sense veure els seus éssers estimats perquè ja els afecta molt. 

Coincideix que en aquesta crisi, «sobretot en les primeres setmanes», es van sentir «molt abandonats» i amb la tasca de fer front a un virus desconegut amb la majoria del personal de baixa, amb Covid, i amb prou feines sense materials. 

«Ara sembla que torna a certa normalitat. Però ha sigut horrible, absolutament horrible», ha dit. 

En el cas d’una de les associades, Esther Catalán, directora de la residència Jubany de Barcelona, que ha sobreviscut fins ara sense cap cas al seu centre, reconeix a Efe que les visites de familiars es viuen amb «recel». «Clar que volem que vinguin familiars, però això és un risc d’entrada del virus», ha assenyalat. 

La directora ha explicat que els familiars cooperen adequadament amb les normes per a les visites i que per entrar han de firmar un consentiment deixant clar que no tenen símptomes de Covid ni han estat en contacte amb contagiats, tot i que troba a faltar que tot quedi en una declaració de la persona, sense obligació d’aportar prova PCR. 

A finals de maig, el departament de Salut va establir que les residències podrien obrir-se a visites de familiars a partir de la fase 2 i per visites amb cita prèvia i un màxim de 30 minuts. 

Notícies relacionades

Salut ha dit que és conscient del risc, però ha valorat també el benefici de les visites de familiars per als usuaris després de gairebé tres mesos aïllats i l’únic contacte de les trucades i videoconferències. 

Només s’han obert a visites les residències amb etiqueta verda, sense contagis actius ni persones en quarantena, mentre que les d’etiqueta taronja i vermella hauran d’esperar.