Entrevista

«La vacuna contra la Covid-19 no pot ser un luxe per a uns quants»

Stella Kyriakides, la comissària europea de sanitat, apressa els governs europeus a planificar amb compte la reducció de restriccions per evitar rebrots

zentauroepp53560255 iosu200604191516

zentauroepp53560255 iosu200604191516 / ARIS OIKONOMOU POOL

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La pandèmia de Covid-19 ha col·locat la comissària europea de sanitat, la xipriota Stella Kyriakides, en primera línia contra un virus que ha paralitzat Europa. Tot i que les seves competències en aquest àmbit són limitades –corresponen als estats membres– assegura que la coordinació amb els governs europeus ha sigut bona i adverteix que la millor eina per evitar una segona onada és «seguir les recomanacions sanitàries i que els ciutadans es mantinguin vigilants per evitar riscos innecessaris», explicava durant una videoconferència amb un grup de corresponsals europeus.

¿La pressió per reobrir les economies i aixecar les prohibicions de viatge està creant nous riscos? ¿Anem massa lluny massa ràpid?

És important avançar, però també ho és que l’aixecament de les mesures de confinament no posi en perill els sacrificis que ja han fet els ciutadans. Per això s’ha de planificar amb compte la reducció de les restriccions. Cada país membre ha d’analitzar la seva situació en termes epidemiològics, capacitats sanitàries, tests i rastreig de contactes. No crec que hi hagi d’haver un aixecament general de les restriccions, però tampoc l’estem veient. 

¿Tem una relaxació de les mesures de distància social?

Mentre no hi hagi una vacuna efectiva, el virus continua entre nosaltres i no hem d’oblidar-ho. És extremadament important mantenir les mesures d’higiene personal, de distància física i els tests. I, quan s’aixequin, cal assegurar-se que els ciutadans són capaços de respondre responsablement. Hem vist senyals positius de reducció de nous casos i hem de ser positius, però no podem arriscar-nos que el virus ressorgeixi sense control, i per això és clau que els estats membres tinguin capacitat de fer tests i rastrejar els contactes. De manera que si apareixen nous casos pels viatges puguin ser identificats i aïllats. 

Hem vist les maniobres dels Estats Units per obtenir la vacuna abans que ningú. ¿Tem una guerra de vacunes?

La recerca d’una vacuna no ha de ser una baralla o una competició, perquè quan un afronta una pandèmia com el problema sanitari públic global que tenim hem d’estar units. La vacuna no pot ser un luxe per a un selecte grup d’uns quants. Ha de ser accessible per a tots els ciutadans de qualsevol part i només podrem derrotar la pandèmia si treballem amb aquesta idea. La Comissió ha llançat una iniciativa internacional que ha recaptat ja 9.000 milions d’euros per invertir en diagnòstics terapèutics efectius i vacunes. Hem de treballar tots estretament, tant a la UE com fora. A mitjans de juny presentarem una estratègia sobre vacunes per ressaltar el nivell de coordinació i maximitzar l’accés a vacunes quan estiguin disponibles. 

¿Quines lliçons treu dels problemes que vam veure al principi de la crisi sobre l’exportació d’equipament mèdic? 

Vam deixar clar que no toleraríem obstacles injustificats al mercat interior i vam emetre orientacions sobre prohibicions a l’exportació i interrupcions en el transport, amb carrils verds que van ajudar molt. Gràcies a això, la majoria dels estats membres van eliminar les prohibicions a l’exportació. En un moment en què el nostre focus és salvar vides no és hora de prohibir l’exportació de medicines i equipament que pugui salvar vides. 

Notícies relacionades

¿Fins a quin punt és realista que la producció farmacèutica es traslladi de la Xina i l’Índia a Europa?

Sempre ha sigut part de les nostres prioritats tenir una estratègia farmacèutica per a finals del 2020. Ja ho vam abordar el desembre passat i la pandèmia l’ha exacerbat i ha visibilitzat encara més les debilitats estructurals pel que fa al subministrament de medicines. Incorporarem això a l’estratègia. El nostre objectiu és incrementar l’autonomia estratègica i limitar la dependència.