PANDÈMIA

Una sentència dona la raó als sanitaris per no rebre equips de protecció

Un jutjat de Terol condemna el Govern d'Aragó per no proporcionar epis als facultatius

A tot Espanya els sindicats mèdics han denunciat que van treballar sense poder protegir-se

zentauroepp53613971 madrid 01 06 20  coronavirus covid 19  personal sanitario de200601223125

zentauroepp53613971 madrid 01 06 20 coronavirus covid 19 personal sanitario de200601223125

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un Jutjat Social de Terol ha condemnat el Govern d’Aragó, el Servei Aragonès de Salut i l’Institut Aragonès de Serveis Socials a proporcionar els equips adequats de protecció individual (epis) als sanitaris del grup de classificació A en tots els centres sanitaris i sociosanitaris, públics o privats, de la província. És la primera sentència que condemna per la falta d’equips, una queixa compartida pels facultatius de pràcticament tot Espanya.

D’aquesta manera, la jutge Elena Alcalde, en una sentència dictada aquest dimecres, estima la demanda que va presentar el sindicat de metges Fasamet contra el Govern d’Aragó i els dos organismes que en depenen per no proporcionar els equips adequats per protegir-se del risc de contagi per la Covid-19, informa Efe. 

Fasamet va presentar a finals de març recursos als jutjats de les tres províncies aragoneses perquè se’ls proveís dels adequats equips de protecció, i pocs dies després es van adoptar mesures cautelars perquè es distribuís aquest material entre els sanitaris, a l’espera de les sentències definitives. La primera és la de la província de Terol, el judici de la qual es va celebrar el 21 de maig, mentre que a Osca va tenir lloc el 28 del mateix mes i a Saragossa s’ha convocat per al dia 8. 

En la sentència, de 128 pàgines, la jutge centra el debat jurídic en la tutela de drets fonamentals i la prevenció de riscos laborals. 

Davant les argumentacions del Govern d’Aragó, que va recórrer la primera decisió d’adoptar mesures cautelars per al repartiment de material així que aquest anés estant disponible, la jutge afirma que l’Administració autonòmica conserva la gestió dels corresponents serveis sanitaris i que ha d’assegurar «en tot moment» el seu adequat funcionament. 

Per tant, el Govern d’Aragó, el Servei Aragonès de Salut i l’Institut Aragonès de Serveis Socials «tenen el deure de protegir el personal que està al seu servei dels riscos laborals que puguin patir en el desenvolupament de la seva feina». 

En la sentència, que pot recórrer-se davant del Tribunal Superior de Justícia d’Aragó, la jutge condemna les administracions demandades a restablir els «drets vulnerats» i a proporcionar a tots els empleats públics sanitaris del grup A de Terol, en el moment que se’n tingui disponibilitat, mascaretes FFP2 o FPP3, protecció ocular antiesquitxades o protector facial complet, guants, gorres, protectors de sabates específics; hidrogel o hidroalcohol biocida, i contenidors de residus, així com a reposar aquests materials quan sigui necessari, prèvia avaluació individual del risc. 

En el seu raonament, incideix que la declaració de l’estat d’alarma «no comporta la suspensió dels drets fonamentals» com la vida, la integritat física o la salut, «ni tampoc suposa la suspensió dels drets a la protecció i prevenció de riscos laborals». 

Rebutja arguments del Govern

La magistrada rebutja les premisses del Govern d’Aragó, que va al·legar que aquest és un «supòsit de força major, imprevisible i inevitable», i la jutge argumenta que la pandèmia «no és un supòsit de força major o risc catastròfic, ni un fet que no hagués pogut preveure’s o que fos inevitable», per això entén que l’Administració autonòmica hauria d’haver actuat «segons el principi de precaució, d'acord amb aquest nou ordre que evidenciaven les coordenades exposades». 

Notícies relacionades

Es refereix amb això als anuncis realitzats per l’Organització Mundial de la Salut sobre la magnitud de la pandèmia i conclou que el Govern aragonès hauria d’haver previst la necessitat de disposar d’abundants epis per als sanitaris, cosa que hauria redundat en la protecció de la resta de la ciutadania. 

I reconeix que els sanitaris han desenvolupat la seva feina, malgrat el «greu i imminent risc per a la seva vida» per la falta de mitjans, quan podrien haver «interromput i abandonat la seva activitat», i ho han fet «heroicament».