desescalada a Catalunya

La Generalitat planteja que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a la fase 2 el 8 de juny

També ha plantejat que el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran passin a la fase 3

zentauroepp53396574 barcelona 12 5 2020 personal sanitari hospital clinic apalui200529181330

zentauroepp53396574 barcelona 12 5 2020 personal sanitari hospital clinic apalui200529181330 / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha proposat que la ciutat de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud avancin a la fase 2 de desconfinament pel coronavirus a partir del dilluns 8 de juny.

També ha plantejat que el Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre (Tarragona) i Alt Pirineu i Aran (Lleida) passin a la fase 3 també dilluns que ve, segons un comunicat del Govern.

A més, considera que Lleida té «una bona evolució» i proposa que passi a la fase 2, tot i que és una proposta condicionada a la progressió dels indicadors epidemiològics els pròxims dies.

Simón ho veu viable

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes (CCAES), Fernando Simón, ha dit que «si les coses van bé i l’evolució de l’epidèmia ho permet» Madrid i Barcelona estaran en la fase 2 de la desescalada el dia 8 de juny.

La Comunitat de Madrid al complet i la major part de Castella i Lleó, l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida continuen encara en la fase 1 i són les úniques zones d’Espanya en aquesta situació.

D’altra banda, sobre la possibilitat que tant Madrid com Barcelona estiguin en fase 3 amb l’estat d’alarma ja finalitzat, ha respost que «en aquest cas la responsabilitat recauria en les comunitats autònomes per a la gestió i el control de riscos, dins del recolzament i tot el que puguin necessitar del Govern».

Procicat

Aquestes propostes han sigut aprovades aquesta tarda pel Procicat i els informes s’enviaran aquest mateix dilluns al Govern central.  La resta de regions sanitàries, la de Girona i Catalunya Central, i les àrees de gestió assistencial Penedès i Garraf es mantindran en la fase 2, tal com estava ja previst.

La setmana passada es va decidir que la regió sanitària de Lleida continués uns dies més en la fase 1 arran que es va detectar un augment de casos en diversos àmbits. «La situació té una bona evolució i es considera que Lleida estaria en condicions per al pas a la fase 2 al comptar amb les capacitats diagnòstiques, assistencials i d’identificació de contactes adequades per al control de l’epidèmia», asseguren els informes.

Actualment, s’estan fent proves PCR a la immensa majoria de persones amb sospita de Covid-19, un dels punts fonamentals per a la detecció primerenca, el diagnòstic en estadis inicials de la malaltia, l’inici de l’aïllament immediat, la detecció dels contactes estrets per fer la quarantena i el seu seguiment.

A més, els recursos assistencials amb què compta la regió de Lleida estan en disposició d’atendre els possibles casos que es puguin detectar i també es té controlada la seva traçabilitat.

Capacitat del sistema de salut

Un altre dels aspectes fonamentals per a la progressió en el desconfinament de la població és la capacitat del sistema de salut per identificar possibles focus de transmissió en col·lectius específics.

Notícies relacionades

En aquest sentit, a la regió de Lleida s’han posat en marxa plans d’acció concrets tant per a la població nouvinguda per treballar a la campanya de la fruita com per al sector dels escorxadors, dues de les activitats amb alta ocupació a les comarques de Lleida.

Malgrat aquesta «estabilitat», el Departament de Salut continuarà analitzant l’evolució de la regió sanitària de Lleida, i la proposta de pas a la fase 2 «estarà condicionada a la progressió dels indicadors epidemiològics els pròxims dies».