Més en homes que en dones

La cirurgia en pacients amb coronavirus augmenta el risc de mort

Un estudi identifica que la meitat de persones amb coronavirus en el període perioperatori desenvolupa una complicació pulmonar

zentauroepp53551225 doctor islam muradov  r  performs emergency surgery in the o200528143216

zentauroepp53551225 doctor islam muradov r performs emergency surgery in the o200528143216 / MAXIM SHEMETOV

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’estudi mundial CovidSurg, publicat a la revista ‘The Lancet’, ha alertat que els pacients que són sotmesos a cirurgia després de contreure el nou coronavirus presenten un risc elevat de mort postoperatòria. En concret, els investigadors van trobar que la taxa de mortalitat en aquests pacients s’aproxima a aquells pacients infectats per coronavirus que ingressen greus a les ucis després d’haver contret la infecció a la comunitat.

L’estudi, promogut per la Universitat de Birmingham al Regne Unit i el National Institute for Health Reseach (NIHR) i Global Surgery, ha comptat amb la participació de 24 països, predominantment d’Europa, entre els quals Espanya, però també de l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica del Nord. En total es van examinar dades procedents de 1.128 pacients de 235 hospitals.

En concret, la mortalitat global als 30 dies va ser d’un 23,8% i va ser desproporcionadament alta en tots els subgrups analitzats: cirurgia programada (18,9%), cirurgia d’urgències (25,6%), cirurgia menor com ara apendicectomia i hèrnia (16,3%) i cirurgia major com ara maluc i càncer de còlon (26,9%).

Així mateix, l’estudi va identificar que la taxa de mortalitat és més gran en els homes (28,4%) que en les dones (18,2%) i en pacients de 70 anys o més (33,75%) davant els menors de 70 anys (13,9%). A part de l’edat i del sexe, altres factors de risc de mort postoperatòria van ser problemes mèdics previs, cirurgia oncològica, cirurgia major i urgent.

Complicació pulmonar

«En aquest estudi hem identificat que el 50% dels pacients amb infecció per coronavirus en el període perioperatori, és a dir, en els dies abans o després de la cirurgia, desenvolupen una complicació pulmonar, i això està associat a una alta mortalitat», ha explicat la doctora que ha liderat l’estudi CovidSurg a Espanya, Ana M. Minaya Bravo.

De manera global, la mortalitat als 30 dies va ser d’un 23,8%. Aquesta taxa de mortalitat és infinitament més alta que la que es podria esperar en l’època pre-Covid. Per exemple, la taxa de mortalitat en cirurgia menor o electiva en condicions normals és menor a l’1% de manera general. No obstant, l’estudi es va situar en un 16,3% per a cirurgia menor i en un 18,9% per a cirurgia electiva.

Els més grans de 70 anys, més risc

Aquests percentatges són fins i tot més alts que els reportats per a pacients d’alt risc quirúrgic previs a la pandèmia, i és especialment alt en pacients més grans de 70 anys sotmesos a cirurgia d’urgència.

Notícies relacionades

D’altra banda, en l’estudi s’ha observat que el 51% dels pacients va desenvolupar una complicació pulmonar: pneumònia, síndrome de destret respiratori o va requerir de manera inesperada ventilació respiratòria en els 30 dies següents a la cirurgia, a diferència de l’època prèvia a la pandèmia en què la taxa de complicació pulmonar se situa entorn del 8%.

Això podria explicar l’elevada mortalitat, de manera que el 81,7% dels pacients que van morir havien desenvolupat una complicació pulmonar. «La participació en aquest estudi que ara es publica ha sigut de gran ajuda per conèixer la nostra situació i poder oferir el millor als nostres pacients», ha conclòs el cap de Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de l’Henares, Miguel Ángel García Ureña.