audiència de barcelona

La menor víctima d'una violació en grup a Pineda de Mar: «Vaig sentir fàstic i por»

Els dos acusats s'enfronten a fins a 164 anys de presó en el judici d'aquesta setmana

zentauroepp53561243 dos acusats d esquenes durant el judici per una violaci  en 200528225945

zentauroepp53561243 dos acusats d esquenes durant el judici per una violaci en 200528225945 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts

La Secció 10 de l’Audiència de Barcelona jutja des d’aquest dilluns dos acusats per la seva presumpta implicació en una violació en grup d’una menor de 14 anys a Pineda de Mar (Maresme) el 2018, i aquest dijous la sala ha visionat la declaració de la víctima en prova preconstituïda, que ha confirmat els fets: «Vaig sentir fàstic i por».

La sessió d’aquest dijous s’ha fet a la sala de vistes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per tenir més espai i guardar les distàncies de seguretat per la Covid-19, i ha comptat amb la presència de públic.

La fiscalia demana 164 i 149 anys de presó per als dos homes acusats de l’agressió sexual a la menor, per la qual hi ha uns altres dos implicats que en el moment dels fets –el març del 2018– tenien 17 anys, i estan pendents de judici en un jutjat de menors.

En el vídeo de la seva declaració, la menor explica com la tarda del 22 de març del 2018 un grup d’adolescents i adults la van agredir sexualment en una masia abandonada, ho van gravar i després van difondre el vídeo a Instagram.

La víctima explica que, abans, ella va accedir a mantenir relacions amb un grup de joves de la seva edat en un edifici pròxim, i que els acusats, amb una desena d’homes que es van quedar a mirar l’agressió, van arribar després: «Cridava però ningú em podia sentir perquè era al mig de la muntanya», ha explicat sobre el moment de l’agressió.

«Vaig sentir fàstic i por», expressa, i diu en la gravació que al tornar a casa de nit va prendre una gran quantitat de pastilles per intentar suïcidar-se, cosa que han confirmat els metges forenses durant la prova pericial, en què han assenyalat diversos intents de suïcidi en l’historial de la menor.

Els metges han explicat en el judici que la menor té diversos antecedents psiquiàtrics que la van fer més vulnerable davant la situació, té un diagnòstic d’estrès posttraumàtic amb seqüeles que perduraran en el temps, i va passar 45 dies ingressada després de l’agressió.

NEGUEN L’ACUSACIÓ 

Els dos acusats van declarar dilluns davant les magistrades i van negar els presumptes delictes d’agressió sexual que els imputen: les dues defenses afirmen que les relacions amb la menor van ser voluntàries, i que va ser ella qui es va oferir i va proposar anar a un lloc més apartat després de trobar-la on mantenia relacions consentides amb menors.

La defensa es vol acollir a una excepció del Codi Penal per als abusos a menors, per la qual cosa pretén demostrar que la víctima semblava més gran, d’uns 16 anys: a partir d’aquesta edat, les relacions consentides entre un menor i un adult són legals; abans, només si és amb «una persona pròxima al menor per edat i un grau de desenvolupament o maduresa».

Notícies relacionades

En la sessió d’aquest dijous han declarat alguns menors, testimonis del moment en què la menor se’n va anar amb diversos joves, que han coincidit a negar que fos forçada a anar-se’n amb ells ni a mantenir-hi relacions.

També ha declarat l’educadora social del centre de joves on anaven els acusats i diferents testimonis, i va ser qui va alertar dels fets els Mossos d’Esquadra i els serveis socials: «No li donaven importància. No eren conscients del mal que havien fet», ha dit sobre l’actitud dels menors l’endemà.