FITA ESPACIAL

El clima obliga a posposar el llançament del coet de la NASA i SpaceX a l'espai

La NASA recorre a SpaceX per transportar novament astronautes des del territori nord-americà

El seu administrador descriu el llançament com l'«inici d'una nova era en els viatges espacials»

zentauroepp53555077 countdown clock is stopped after the launch of the spacex fa200527231726

zentauroepp53555077 countdown clock is stopped after the launch of the spacex fa200527231726 / GREGG NEWTON

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La represa dels vols a l’espai de la NASA des de territori nord-americà haurà d’esperar uns dies més. La climatologia de Florida ha impedit aquest dimecres que es pogués enlairar des de cap Canaveral el Dragon Crew que havia de transportar dos veterans astronautes nord-americans fins a l’Estació Espacial Internacional, nou anys després que els Estats Units deixessin per sempre a l’hangar el seu transbordador espacial. L'avortament de la missió es va anunciar només 16 minuts abans de l’hora prevista per al llançament, a causa de l’amenaça de tempesta elèctrica. Dissabte es tornarà a intentar una missió amb caires històrics, perquè seria la primera vegada que una companyia privada contracta un vol tripulat a l’espai. 

El llançament anirà a càrrec de SpaceX, la companyia aeroespacial d’Elon Musk, l’‘enfant terrible’ que lidera la particular carrera espacial en què s’han embarcat algunes grans fortunes, des de Jeff Bezos a Richard Branson, entossudits a colonitzar la Lluna o arribar a Mart. Des que va jubilar el seu transbordador espacial el 2011, la NASA ha invertit prop de 9.000 milions de dòlars en SpaceX i Boeing per ajudar-los a desenvolupar els coets amb què pretén viatjar a l’espai a partir d’ara. Un servei que li permetrà acabar amb la dependència de les naus espacials russes per arribar fins a l’ISS i estalviar-se costos. Del 86 milions de dòlars que li pagava a Rússia per passatger, passarà a pagar-ne 55 milions per cada seient als coets reutilitzables de Musk. 

No serà la primera vegada que SpaceX faci el trajecte fins a l’Estació Internacional. Les seves naus han completat una vintena de viatges per portar subministraments de la NASA fins al satèl·lit habitable. Però mai abans havien portat passatgers, una missió extremadament complexa en la qual tot ha de sortir bé perquè no hi hagi contratemps. «Hem fet tot el possible per assegurar-nos que tant el coet com la càpsula són segurs», va dir Musk en una entrevista recent. «Però el risc sempre existeix quan vas a una velocitat 25 superior a la velocitat del so i fas una volta a la Terra cada 90 minuts». Només tres països –els EUA, Rússia i la Xina– han aconseguit posar fins ara astronautes en òrbita.

A bord del Dragon Crew, la càpsula que propulsarà el Falcon 9 de Musk, un immens coet de 70 metres de longitud, hi viatjaran Douglas Hurley (49 anys) i Robert Behnken (53), dos avesats astronautes formats com a pilots a l’Exèrcit que acumulen conjuntament 57 dies d’estada en l’espai. Minuts després del llançament, el coet accelerador es desprendrà de la càpsula per provar d’aterrar en una plataforma sobre l’oceà Atlàntic, mentre els astronautes continuen el seu periple fins a l’ISS, on estaran entre 30 i 119 dies, segons ha informat la NASA. La missió ha sigut batejada amb el nom de Demo-2.

Notícies relacionades

L’expectació als EUA és pròpia de les grans ocasions. «Aquest és el començament d’una nova generació, una  nova era en els viatges espacials», ha dit l’administrador de la NASA, Jim Bridenstine. Tant Donald Trump com el seu vicepresident, Mike Pence, havien viatjat fins a cap Canaveral per assistir al llançament. En plena pandèmia de coronavirus, l’agència espacial va recomanar als nord-americans que no viatgessin fins al Centre Espacial Kennedy per evitar les aglomeracions i els possibles contagis, però centenars de persones es van saltar les recomanacions desafiant la pluja intermitent que va caure durant la jornada. «Aquest no és el moment», havia dit la NASA. En qualsevol cas, els preparatius per al llançament van poder seguir-se en directe a través de NASA TV i la web de SpaceX

L’amenaça de tempesta va estar present durant tota la jornada sobre cap Canaveral, a la qual es va sumar l’advertència sobre un possible tornado a prop del lloc del llançament. Les projeccions de l’anomenat Esquadró Climatològic, una unitat de la Força Aèria que recolza les missions del Centre Espacial Kennedy, sostenien el dimarts que les probabilitats de procedir amb el llançament eren del 40%. Després de l’avortament, la missió queda posposada fins dissabte a les 15.22 hores de Florida (21.22 a Espanya). Si falla aquesta estreta finestra horària, es tornarà a intentar diumenge.